logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canon Pixma IP4500 - migające diody i błąd ERROR 5100, co zrobić?

x0macieq0x 04 Mar 2011 16:13 6726 12
REKLAMA
  • #1 9234264
    x0macieq0x
    Poziom 10  
    Witam

Po włączeniu drukarki po jakimś czasie diody przy włączniku migają (2xziolona 2xpomarańczowa) a gdy chce coś wydrukować wyskakuje ERROR 5100.

TAK TO WYGLĄDA;

Nie wiem co jest nie tak ;/
    CO MAM ZROBIĆ ??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9234889
    konmaj
    Spec od drukarek
    Ocena: 496
    Takie miganie diod i błąd oznaczony kodem 5100 oznacza w tych drukarkach "błąd karetki", czyli jakiś problem z jej ruchem - najczęściej jest to związane z zabrudzoną zaschniętym tuszem stacją serwisową, która blokuje karetkę. Czy po włączeniu karetka przesuwa się, a po otwarciu klapy wysuwa na środek?

Dodano po 4 [minuty]:

OK, obejrzałem już filmik - wygląda na to, że drukarka inicjuje się normalnie, a sygnalizuje błąd dopiero przy próbie drukowania. Nadal podejrzewam stację serwisową, która z powodu zabrudzenia może pracować nie do końca prawidłowo i "przyblokowuje" karetkę (zakłóca jej ruch) podczas przygotowań do drukowania.
  • #3 9235499
    x0macieq0x
    Poziom 10  
    konmaj napisał:
    Takie miganie diod i błąd oznaczony kodem 5100 oznacza w tych drukarkach "błąd karetki", czyli jakiś problem z jej ruchem - najczęściej jest to związane z zabrudzoną zaschniętym tuszem stacją serwisową, która blokuje karetkę. Czy po włączeniu karetka przesuwa się, a po otwarciu klapy wysuwa na środek?

Dodano po 4 [minuty]:

OK, obejrzałem już filmik - wygląda na to, że drukarka inicjuje się normalnie, a sygnalizuje błąd dopiero przy próbie drukowania. Nadal podejrzewam stację serwisową, która z powodu zabrudzenia może pracować nie do końca prawidłowo i "przyblokowuje" karetkę (zakłóca jej ruch) podczas przygotowań do drukowania.

SPRAWDŹ TO:!

Po zamknięciu po chwili diody zaczynają migać.

W środku jest trochę tuszu (przy transporcie może się wylał)

ZDJĘCIA:

Link
    Link

Bardzo proszę o pomoc, co mam z tym zrobić?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 9235655
    konmaj
    Spec od drukarek
    Więcej niż wcześniej napisałem, nie mogę już stwierdzić - zresztą nie miałem nigdy do czynienia akurat z tym modelem, tylko z bardzo podobnymi (np. iP4200). Wiem tylko, jaki właśnie jest najczęstszy powód błędu 5100 w drukarkach Canon.
  • #5 9235753
    x0macieq0x
    Poziom 10  
    konmaj napisał:
    Więcej niż wcześniej napisałem, nie mogę już stwierdzić - zresztą nie miałem nigdy do czynienia akurat z tym modelem, tylko z bardzo podobnymi (np. iP4200). Wiem tylko, jaki właśnie jest najczęstszy powód błędu 5100 w drukarkach Canon.

No ale można to jakoś naprawić? co to jest ta karetka?
  • Pomocny post
    #6 9235943
    konmaj
    Spec od drukarek
    Karetka to ten ruchomy element, w który są włożone głowica i tusze. A co do naprawy, to być może wystarczy tylko przełukanie ciepłą wodą i osuszenie stacji serwisowej, ale wymaga to częściowego rozebrania drukarki, do czego są potrzebne pewne umiejętności.
  • #7 9236251
    x0macieq0x
    Poziom 10  
    Brat ma niedługo wesele i prosił mnie żebym mu zrobił nadruk na płytki a tu lipa. :/

Nie mam wyboru, jest może jakaś instrukcja, filmik jak to zrobić?

chodzi o coś takiego?

Video1
    Video2
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 9238645
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 9247850
    x0macieq0x
    Poziom 10  
    W środku nie ma żadnej kartki,ogólnie przeczyściłem drukarkę do tego przeczyściłem tą głowicę tak jak na tym filmiku:

Co mogę jeszcze zrobić?? POMOCY!
  • #10 9248584
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 9248842
    x0macieq0x
    Poziom 10  
    Lekko przetarłem ten pasek chusteczka higieniczną (jest on przezroczysty w paski)

Jest na nim mała czarna plamka
    Dlatego nie chce drukować? Da się to jakoś wyczyścić czy może trzeba wymienić?

Wklejanie obrazków: Link. Proszę stosować tę metodę. rys57
  • REKLAMA
  • #12 9248877
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 9248954
    x0macieq0x
    Poziom 10  
    Po za tą kropką nic nie znalazłem, przetarłem jeszcze raz, nic nie pomogło.
    Co jeszcze mogę zrobić?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z drukarką Canon Pixma IP4500, która po włączeniu sygnalizuje błąd ERROR 5100 oraz migające diody (2x zielona, 2x pomarańczowa). Odpowiedzi sugerują, że błąd ten może być spowodowany problemem z karetka, najczęściej związanym z zabrudzeniem stacji serwisowej lub enkodera. Użytkownik został poinstruowany, aby sprawdzić i ewentualnie wyczyścić enkoder oraz stację serwisową. Wskazówki obejmują również sprawdzenie, czy nie ma zablokowanej karetki oraz czyszczenie elementów drukarki. Użytkownik poszukuje instrukcji wideo dotyczących naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA