logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zamiennik anteny samochodowej – czy aluminiowy drut 3m pod wykładziną działa?

gibalka2 05 Mar 2011 18:34 3173 6
REKLAMA
  • #1 9239070
    gibalka2
    Poziom 9  
    Witam! Mam nadzieję, że piszę we właściwym dziale, jeśli nie przepraszam. Mam pytanie odnośnie anteny samochodowej. Urwałem dziś antenę, z racji ceny nowej dobrej zastanawiam się czy nie da się tego obejść. Radio bez anteny odbiera, ale bardzo słabo. Jeśli rozłożę ok. 3 metry aluminiowego druta pod wykładziną w bagażniku osiągnę coś?
  • REKLAMA
  • #2 9239107
    Stary1952
    Poziom 32  
    Ocena: 242
    gibalka2 napisał:
    Jeśli rozłożę ok. 3 metry aluminiowego druta pod wykładziną w bagażniku osiągnę coś?

Jak masz Trabanta , to ten drut coś da , bagażniki są z blachy i skutecznie ekranują fale radiowe - zły pomysł . :cry:
  • REKLAMA
  • #3 9239135
    ciuqu
    Poziom 38  
    Ocena: 828
    Antena zamknięta w metalowej puszce nie będzie za dobrze odbierać, po za tym anteny maja odpowiednie parametry. Kawałek drutu jest zawsze lepszy niż nic ale nie przyklejony do żelastwa. Napisz jaka to antena może da się naprawić no chyba że zgubiłeś.
  • REKLAMA
  • #4 9239182
    gibalka2
    Poziom 9  
    To była zwykła za 10zł z supermarketu, naprawić się nie da bo plastikowy uchwyt się ułamał.
  • REKLAMA
  • #5 9239385
    Stary1952
    Poziom 32  
    Ocena: 242
    gibalka2 napisał:
    To była zwykła za 10zł z supermarketu, naprawić się nie da bo plastikowy uchwyt się ułamał.

Z całym szacunkiem - robisz problem z powodu 10 zł. :?:
  • #6 9240158
    Sokrat58
    Poziom 19  
    Ocena: 65
    U mnie leży za przednią szybą i jest ok.
  • #7 9240186
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3625
    Nie róbmy sobie jaj! Antena za 10 zł, czy tam naście, to chyba nie jest wyzwanie nie do przeskoczenia. Kupić nową, Zamontować i nie urywać.
    Kosz.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o alternatywne rozwiązania dla uszkodzonej anteny samochodowej, która została złamana. W odpowiedziach podkreślono, że kawałek drutu może poprawić odbiór, ale nie powinien być umieszczony w metalowej obudowie, ponieważ to ogranicza sygnał. Wskazano, że antena za 10 zł z supermarketu nie jest dużym wydatkiem i lepiej jest zakupić nową antenę niż próbować naprawiać uszkodzoną. Niektórzy użytkownicy sugerują umieszczenie anteny w różnych miejscach w samochodzie, jak za przednią szybą, co może poprawić odbiór.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA