logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto wybrać łącze bezprzewodowe 5GHz od TKT z SLA i 99,9% dostępnością?

miszko 09 Mar 2011 15:48 3649 8
REKLAMA
  • #1 9254914
    miszko
    Poziom 15  
    Ocena: 29
    Witam,

Potrzebuję w swojej lokalizacji łącza symetrycznego o minimalnej przepustowości 25Mbit/s.

Złożyłem zapytania ofertowe do TPSA, Netia i TKT.
    TPSA poinformowała, że sprawdzą możliwości techniczne, ale możliwe, że byłoby to łącze tzw. "miejski ethernet". Nie odpowiedzieli jeszcze. Netia również.

TKT odezwał się, opcja ciągnięcia światła odpada (masakryczny koszt), zaproponowali bezprzewodowe łącze oparte o sieć działającą na 5GHz. Zapewnili 99,9% dostępność usługi, pełne pasmo i ciut wyższe pingi niż na sieciach kablowych. Nie określił wartości tych CIUT, ale zapewnił, że jest to minimalnie więcej. Określił, że nie ma problemów i jak coś to mogą nawet wydać SLA.

Łącze byłoby tylko dla mnie i urządzenia (swoje wyjście z ich światła) czyli z nikim bym nie dzielił. Skalowalność do 1Gb/s.

Ktoś może się wypowiedzieć? Wierzę, że takie biznesowe rozwiązania są dobre, ale łącze bezprzewodowe... kable/światło wiadomo. Chociaż wierzę, że to może działać.

Usługi na tych łączach będą typowo web'owe (pod moje usługi, brak dzierżawy i kolokacji).

Dzięki za wszelkie uwagi.
  • REKLAMA
  • #2 9255991
    roxio
    Poziom 27  
    Ocena: 211
    Co do pingów zawsze przy sieciach radiowych ping jest nieco wyższy niż po kablu ze względu na urządzenia pośrednie(nadajnik odbiornik) i straty sygnału itd.itd., jeśli jednak provider zapewni Ci pracę sprzętu w standradzie G to nie ma problemu z obsługą symetryczną 25Mb/s.

Wracając do pingów: zakłądając odległość ok. 700m na kablu osiągam 5-10ms przy jednoczesny up/down 10Mbit/s (test własnej sieci na tanich elementach / ping w spoczynku 1ms) i wifi 5Ghz fullduplex 10Mb/s odległość ok.1,2KM mam 28-39ms. (ping w spoczynku 3ms).
  • REKLAMA
  • #3 9256128
    miszko
    Poziom 15  
    Z TKT mają się jeszcze wypowiedzieć technicy czy jest możliwość realizacji, ale punkt jest około 13 kilometrów od miejsca, gdzie TKT ma swoje wyjście lub 25km do innej lokalizacji. Generalnie po rozmowie mówili, że większych problemów nie ma, a jakbym miał uwagi to TKT może wydać mi SLA. Więc jest to swojego rodzaju gwarancja.
  • #4 9256301
    roxio
    Poziom 27  
    Ocena: 211
    Technicznie na pewno nie będzie problemu zwłaszcza że chcą dać SLA, jedynym problemem mogą być koszty.
  • REKLAMA
  • #5 9256367
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 327
    w G to możesz sobie na wsi zestawić, w miastach tylko a/n

25mbps spokojnie jest do przerzucenia po radiu na wolnym paśmie jak nie w nce to nawet w a, tyle że w turbo. Dwa 433AH z kartą wspierającą turbo + jakieś gridy albo Airgridy M5 od ubnt i spokojnie przerzuci.

Kwestia tego czy TKT chce Ci dać sla przed mostem radiowym czy za - jak za, zeżrą Cię koszty obsługi tego mostu, lepiej postawić samemu. Z drugiej strony jak za, to zawsze przy padzie usługi(nawet jak będą o awarii wiedzieć) będzie motyw sprawdzenia najpierw Twoich urządzeń.
  • #6 9256574
    miszko
    Poziom 15  
    Co do dalszych warunków współpracy to nie rozmawialiśmy.
    Co do a/n to myślę, że /n gdyż o prędkościach o jakiś rozmawialiśmy były również dużo większe niż 25Mbit (docelowo 100Mbit).
    A ceny mniej więcej już znam za usługi.
  • #7 9256893
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 327
    100Mbit po zaśmieconym bądź co bądź paśmie, które tak naprawdę przewala tylko na papierze duży wyczyn. Dla takich prędkości imho tylko radiolinia na jakimś wysokim paśmie albo nawet i na licencjonowanym.
    Do 60mbit można pchać po Nce, wyżej to już się zaczyna loteria i nerwy, że w końcu nie wytrzyma i i tak trzeba będzie wpakować się w coś innego.
  • #8 9257939
    miszko
    Poziom 15  
    Mam rozmawiać z technikiem to się dopytam o szczegóły. Co świadczą, jak to chodzi. Miejsce w którym miałaby być świadczona usługa jest dosyć "ciche" jeśli chodzi o inne nadajniki/odbiorniki.
  • REKLAMA
  • #9 12653531
    Łukasz74
    Poziom 9  
    Ja ostatnio interesowałem się łączem symetrycznym dla swojej Firmy.
    Netia zaproponowała mi dobre rozwiązanie.
    Przygotowała koszt , którego się spodziewałem w związku z tego typu łączem.
    Co zauważyłem,że zapewnia serwis 24 h i pełną dostępność co jest najważniejsze w moim przypadku.
    Zajmują się tez obsługą , co ułatwia prace informatyką.

Chyba się na nich zdecyduje.
    Czy ma ktoś doświadczenie z uslugą Neti internetu symetrycznego?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje symetrycznego łącza o minimalnej przepustowości 25 Mbit/s i rozważa ofertę TKT na bezprzewodowe łącze 5GHz z zapewnieniem 99,9% dostępności. TKT nie może zrealizować światłowodu z powodu wysokich kosztów, ale oferuje łącze radiowe z możliwością skalowania do 1 Gb/s. Uczestnicy dyskusji zwracają uwagę na wyższe pingi w sieciach radiowych w porównaniu do kablowych oraz na potencjalne problemy z kosztami i jakością usługi. Wspomniano również o innych dostawcach, takich jak Netia, która oferuje serwis 24/7 i pełną dostępność, co może być istotne dla użytkowników biznesowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA