logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyeliminować szumy z mikrofonu na Windows XP z Nvidia nForce Audio?

Rajcer 10 Mar 2011 17:26 4334 8
REKLAMA
  • #1 9259737
    Rajcer
    Poziom 10  
    Mam problem z mikrofonem. Od czasu kiedy kupilem mikrofon pamietam ze zawsze mialem problem z poprawnym skonfigurowaniem go. Podłączam mikrofon napewno do dobrego wejsćia gdy go podłącze i przez niego mówie słychać szumy jedynie jak zbliże usta do mikrofony i zasłonie mikrofon z ustami dłonmi słychać mój głos lecz jest on bardziej podobny do odgłośów robota, Mój system to Windows XP , Sterowniki dźwiękowe Nvidia(R) nForce(TM) Audio . Gdy instalowałem sterowniki Realteka komputer ich tak jakby nieodczytywał pomimo tego ze byly one przeznaczone dla systemu Xp. Bardzo Proszę o pomoc!
    Z gory dziękuje!
  • REKLAMA
  • #2 9259752
    smolkens
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    A jaką masz kartę dźwiękową?
  • #3 9260019
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1728
    Podaj konfigurację komputera począwszy od płyty głównej.
  • REKLAMA
  • #4 9260049
    narkoholik
    Poziom 30  
    Ocena: 100
    J.W.
    Poza tym w regulacja głośności- sterowniki zaawansowane ->podbicie mikrofonu a w obsłudze karty - redukcja szumu.
  • #5 9260063
    Rajcer
    Poziom 10  
    Nie wiem jak to zrobić z tą konfiguracją a co do karty to nVIDIA MCP2 - Audio Codec Interface PCI
  • REKLAMA
  • #6 9260075
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1728
    Zaraz przy starcie komputera jest wyświetlany model płyty głównej. Wciśnij klawisz "Pause",spisz i podaj model płyty.
  • REKLAMA
  • #7 9260082
    Rajcer
    Poziom 10  
    Nie mam takiej opcji jak podbicie mikrofonu w obsłudze karty co za tym idzie ? - nie mogę także zredugować szum;/

Dodano po 6 [minuty]:

Nie wiem czy to to ale sprawdzilem dzieki adia32
    Właściwości płyty głównej
    ID płyty głównej 10/02/2003-nVidia-nForce-6A61BE19C-00
    Nazwa płyty głównej ECS N2U400-A

Właściwości magistrali FSB
    Typ magistrali DEC Alpha EV6
    Szerokość magistrali 64-bitowy(a)
    Rzeczywista częstotliwość taktowania 167 MHz (DDR)
    Efektywna częstotliwość taktowania 333 MHz
    Przepustowość 2667 MB/sek

Właściwości magistrali mikroukładu płyty głównej
    Typ magistrali HyperTransport v1.0
    Szerokość magistrali 8-bitowy(a)

Informacje fizyczne płyty głównej
    Liczba gniazd procesora 1
    Liczba gniazd rozszerzeń 5 PCI, 1 AGP
    Liczba gniazd pamięci 3 DIMM
    Urządzenia zintegrowane z płytą główną Audio
    Współczynnik postaci ATX
    Rozmiar płyty głównej 240 mm x 300 mm
    Mikroukład płyty głównej nForce2-U400

Producent płyty głównej
    Nazwa firmy Elitegroup Computer Systems
    Informacje o produkcie http://www.ecs.com.tw/products/pd_list.asp?submenu_id=4&function_id=1
    Uaktualnienie BIOS'u http://www.ecs.com.tw/download/dw_list.asp?submenu_id=23&function_id=1
  • #8 9260216
    narkoholik
    Poziom 30  
    Ocena: 100
    Twoja karta/sterowniki nie muszą tego obsługiwać:
    Jak wyeliminować szumy z mikrofonu na Windows XP z Nvidia nForce Audio?

Poza tym jest na rynku mnóstwo kiepskich mikrofonów a część wymaga mówienia z właściwej strony (takie konstrukcje).
  • #9 9260721
    Rajcer
    Poziom 10  
    Rzecz w tym że ja sprawdzałem na moim komputerze 2 mikrofony i w obydwóch przypadkach rezultat był identyczny ;/

Dodano po 1 [minuty]:

I ty podałes screen z sterownikami realtek jak widze i wtedy jest Mic Boost a u mnie jest tylko 1 mikrofon zapasowy i 2 wzmocnienia mikrofonu czy jakoś tak;/ jezeli włącze 2 szumi jezeli zostawie jeden nic nie slychac;/

Dodano po 31 [minuty]:

Odświeżam proszę o pomoc!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z mikrofonem podłączonym do systemu Windows XP z kartą dźwiękową Nvidia nForce Audio. Mikrofon generuje szumy, a głos jest zniekształcony, przypominający odgłosy robota. Użytkownik nie może znaleźć opcji podbicia mikrofonu ani redukcji szumów w sterownikach. W odpowiedziach sugerowane jest sprawdzenie konfiguracji komputera oraz możliwości sterowników, które mogą nie obsługiwać wymaganych funkcji. Użytkownik testował dwa różne mikrofony, ale problem pozostał. Wskazano również, że niektóre mikrofony wymagają mówienia z odpowiedniej strony, co może wpływać na jakość dźwięku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA