logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uniknąć zworek przy projektowaniu PCB w Eagle z ISP i 7805?

warczyna 13 Mar 2011 00:10 3533 6
REKLAMA
  • #1 9269801
    warczyna
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Czy byłby ktoś tak miły i przeniósłby schemat z eagle'a na wzór płytki drukowanej. Próbowałem sam ale ciągle nie mogę połaczyć wszystkich elementów tak aby nie trzeba było robić zworek. Załączam scheamt i to co spłodziłem w eaglu. Dodatkowo dodałem złącze ISP oraz stabilizator 7805, których nie ma na schemacie.

Załączniki:
    • schemat.rar (41.76 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 9270342
    marco47
    Poziom 41  
    Ocena: 267
    Węzły (Junction) mają być umieszczane tylko przy styku co najmniej dwóch sygnałów.
    Dlatego jeszcze raz narysuj schemat używając do prowadzenia sygnałów narzędzia Net a nie Wire.
    Wtedy automatycznie takie potrzebne węzły program wstawi.

W gnieździe ISP brakuje pinu z masą (GND).
    Symbole zasilania umieszczamy tak aby jednoznacznie wskazywały na ich potencjał. Symbol +5V do góry, a symbol GND ku dołowi.

Brakuje kondensatorów elektrolitycznych przed i za stabilizatorem.

Przy Reset nie jest potrzebny kondensator elektrolityczny, wystarczy ceramiczny 100n.

Brakuje projektu płytki, lub przynajmniej próby takiego jej stworzenia.
  • REKLAMA
  • #3 9271365
    warczyna
    Poziom 12  
    Narysowałem od nowa za pomocą Net. Dodałem GND w ISP. Poprawiłem symbole masy i zasilania. Co do kondensatorów przy stabilizatorze są zwykłe nie elektrolityczne jednak zrobiłem to na podstawie noty katalogowej (rysunek poniżej) czy muszą być te elektrolity? Kondensator przy resecie jest według schematu jest ok bo ktoś już robił projekt z tak wstawionym kondensatorem i wszystko działa jednak nie podzielił się płytką dlatego teraz próbuje z waszą pomocą ją zrobić. Wstawiam poprawiony schemat w Eagle Czy mógłbyś sprawdzić?

Załączniki:
    • pojazdsampoprawiony.rar (41.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 9274320
    marco47
    Poziom 41  
    Elektrolity muszą być, 220u na wejściu i co najmniej 100u na wyjściu stabilizatora. Te które masz pokazane w nocie katalogowej, służą tylko do eliminacji wzbudzania się stabilizatora.

To że ktoś tak zrobił z kondensatorem przy Resecie, nie znaczy że powinieneś powtarzać jego błąd.
    Zauważ że masz na schemacie zastosowane gniazdo programujące ISP. W takim razie możesz i na pewno będziesz miał kłopoty z prawidłowym zaprogramowaniem procka.

Brakuje jeszcze podanych napięć na wejścia 1-2EN, 3-4EN.
    Albo podajesz je tam programowo z procka, albo wymuś stan wysoki poprzez rezystor 10k z +5V.

Na schemacie powinieneś również podawać wartości elementów. Możesz tego dokonać za pomocą narzędzia Value.
  • #5 9277575
    warczyna
    Poziom 12  
    Proszę sprawdź. Wrzucam poprawiony po raz kolejny. W załączniku również "próba" utworzenia płytki.
    Załączniki:
    • pojazdsampoprawiony.rar (47.05 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 9278065
    marco47
    Poziom 41  
    To że napisałem o brakujących kondensatorach elektrolitycznych, nie zwalnia Cię ze stosowania kondensatorów ceramicznych przy stabilizatorze.

Poniżej masz przykład jak taki schemat powinien wyglądać.

Co do płytki, to powinieneś ograniczyć jej obrys do niezbędnego minimum.
    Na obrazku masz to pokazane, jak i również błąd w prowadzeniu masy.
    Masa w tego typu układach, gdzie będą przepływać duże prądy od silnika, powinna być prowadzona możliwie prosto i jak najszersza.

• #7 9313950
    warczyna
    Poziom 12  
    Projekt płytki zaprojektowany przez kolegę z forum. Może komuś w przyszłości się jeszcze przyda.
    Załączniki:
    • pojazd.rar (5.45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukiwał pomocy w przeniesieniu schematu z programu Eagle na płytkę drukowaną, unikając zworek. W odpowiedziach zwrócono uwagę na poprawne umiejscowienie węzłów (Junction) oraz konieczność użycia narzędzia Net do prowadzenia sygnałów. Zauważono brak pinu GND w złączu ISP oraz konieczność dodania kondensatorów elektrolitycznych (220u na wejściu i 100u na wyjściu) przy stabilizatorze 7805. Użytkownik poprawił schemat, dodając GND i poprawiając symbole, jednak nadal wymagał wskazówek dotyczących wartości elementów oraz prowadzenia masy. Ostatecznie zaprezentowano przykłady poprawnych schematów oraz wskazówki dotyczące projektowania płytki, w tym ograniczenie obrysu do minimum i szerokie prowadzenie masy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA