logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pioneer PDP503PE, Uszkodzona hybryda STK795-470, pytanie.

djmdp 19 Mar 2011 12:18 6761 14
REKLAMA
  • #1 9295049
    djmdp
    Poziom 16  
    Witam.
    Mam parę pytań odnośnie uruchomienia tej plazmy, Uszkodzona hybryda na płycie YSUS, dolna, chciałbym sprawdzić czy z zasilaczem jest już wszystko ok, bo też wcześniej uległ usterce, tylko jak go fizycznie uruchomić?
    Telewizor po włączeniu i obciążeniu zasilacza płyta YSUS z jedna hybrydą (uszkodzona wyciągnięta), włączył się na moment, tylko nie zwróciłem uwagi na stan diody led z przodu tv, po czym wyłączył się i mruga dosyć szybko czerwona diodą w nieskończoność.
    Wiem, że sygnalizuje błąd, moje pytanie jak skasować ten błąd i próbować na stałe uruchomić zasilacz?

Aaa... pytanie dodatkowe: jak odblokować TV, ponieważ switch otwarcia obudowy był rozwarty.
    Jak go uruchamiałem, prawdopodobnie tv zapamiętał tę akcję, więc muszę to skasować najpierw, tylko jak?
    Przepraszam za poziom, ale na co dzień nie mam do czynienia z tv plasmą, ale jestem na tyle w elektronice, że potrafię wiele rzeczy zrozumieć.
  • REKLAMA
  • #2 9295219
    Arekservice
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam.
    Masz tryb zdjęcia blokady i trochę schematów w linku (przepraszam za tłumaczenie na język "Polskawy') ale można zrozumieć.

1. Naciśnij przycisk "Display", następnie zwolnić przycisk "Display".
    2. Odczekaj od 3 do 7 sekund
    3. Naciśnij i zwolnij przycisk "<", "^", "<", ">" i "power" przyciski w kolejności.

Panel będzie włączyć w trybie service ".
    4. Naciśnij przycisk "wyciszenie" 3, 4 lub 5 razy w zależności od modelu, nad którym pracujesz.
    , Aż pojawi się "initialize" stronie.
    5. Naciśnij i przytrzymaj przycisk "Display", aż wskaźnik błędu (czerwona dioda LED) na
    zespół tuner lub odbiornika zgaśnie.
    6. Wyjście z trybu serwisowego przez wciśnięcie przycisku "Power" na pilocie.

http://www.elwinelectronics.com/roadscum/Field_Service_Guide_07_rev1.2.pdf

Sprzęcik fajny ale za to bardzo "wredny" do naprawy. Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #3 9295266
    djmdp
    Poziom 16  
    Kurczę, piekny pdf, biorę sie do roboty. A jak myślisz bez jednej hybrydy powinien uruchomić część ekranu, byłoby dobrze, bo byłbym pewien w miarę, że to tylko ta jedna uszkodzona? Może masz dojście do tych hybryd, bo z nimi też jest bardzo ciężko, w polsce to koszt rzędu 600-1000zł.
  • #4 9295484
    Arekservice
    Poziom 12  
    Witam.

Hybrydy są drogie, ja korzystam z odzysku ale generalnie zacznij zabawę od dokładnego sprawdzenia zasilacza (częsta przyczyna niesprawności "kuraka").
    Co do sprawdzenia bez hybrydy jest w niektórych modelach problem z układami zabezpieczeń i może być tak że bez podstawienia nowej nie sprawdzisz.
    Ważne, koniecznie sprawdz drivery czy nie spalone (mogą mieć małe wypalone dziurki). Dla przypomnienia w trybie "switch trap" (blokada przez przełącznik)
    palą się swiatłem ciągłym obie diody na panelu, jeżeli migają jest to uszkodzenie
    a jakie zajrzyj do pdf 'a tam troszkę tego jest.
    Uwaga przy naprawie zanim włączysz tv sprawdz 10 razy czy wszystko jest ok ten
    sprzęt nie wybacza żadnych błędów.

Powodzenia w naprawie.
  • #5 9295515
    djmdp
    Poziom 16  
    Niestety nie mogę tego skasować, jest jedna dioda - czerwona na panelu, mruga 200msec, cały czas, bez przerywania, nie sygnalizuje błędów zawartych w tablicy błędów service manuala, a druga czerwona jest na tunerze i świeci cały czas jak jest włączony. Ale znalazłem, że właśnie w 503PE jak mruga właśnie tak, to trap switch włączony. Problem jest też taki, że to nie był mój tv i kompletnie nie wiem jak się go obsługuje od strony użytkownika, a na pilocie nie jest opisane który przycisk to display switch. model pilota to AXD1463. To może masz namiary na jakiś "odzysk" chętnie to kupię.
  • REKLAMA
  • #6 9295660
    Arekservice
    Poziom 12  
    Witam.
    Przycisk display w tym pilocie masz pod 9 i samo wejście w service jest dosyć kłopotliwe (wskakuje za którymś razem) a jak będziesz w menu servis to tv powinien się uruchomić, wchodzisz klawiszem mute na ekran intialize i trzymasz display aż dioda zgaśnie.
    Moja procedura wejścia w service mode:
    1. Trzymam display ok 3 sek i puszczam.
    2. Czekam 3 sek i sekwencja lewo, góra, lewo, prawo, power.
    3. Tv się włącza w trybie service.
    4. Czekam ok 5 sek i naciskam klawisz mute aż wejdę na stronę "intialize"
    5. Czekam ok 3 sek i naciskam tak długo display aż zgaśnie dioda ( ok 5-6 sek)
    6. Wyłączam tv przyciskiem power na pilocie i czekam 20 sek.
    7. Włączam tv i już blokada powinna być zdjęta.

Pamiętaj że procedura działa jak trap switch jest w pozycji zamkniętej (czymś zablokuj lub zalep taśmą na czas zdjętej pokrywy).

Hybryd na dzień dzisiejszy nie mam.
    Sprawdz na portalach typu "kupno sprzedaż" może coś się trafi za ludzkie pieniądze.

Edit
    Zapytanie: Jaki masz tuner bo do wersji 3 jest inna procedura trap masz w pdf 'ie.
  • #7 9295776
    djmdp
    Poziom 16  
    Tylko mój tv nie wiem czy sie uruchomi, to jest zagadka, bo nie ma tej jednej hybrydy, ale próbował startować za pierwszym razem... Na pewno przetwornica wysokiego się uruchomiła bo było wyraźnie słychać. Tuner mam PDP-R03E, włożyłem tam taką spinkę na trap switch, na 100% jest wciśnięty teraz, próbuję próbuję i nie chce wyjść z tego stanu. Ty też masz taki TV?
  • #8 9295905
    Arekservice
    Poziom 12  
    Witam.

I to jest cały problem bo w pionieer' ach jest kilka procedur zdejmujących Trap switch' a.

Procedura nr.2
    1. Tv i tuner w st'by
    2.Sekwencja klawiszy z pilota:"MENU", "ENTER" i "POWER"
    3.Jesteś w service mode (nic nie naciskasz).
    4 Wyłączasz tv z pilota przycisk power.
    5.Blokada zdjęta.

Wersja z service manual (oryginał):

Outline and caution
    Perform video transmission from the media receiver to the
    plasma display with digital signal in the PDP-503HD series.
    Therefore adopt contents protection by HDCP for copyright
    protection.
    Moreover establish the detect switch which is never turned
    on the power when "a rear case of plasma display was
    opened carelessly".
    Detect switch does not detect at the power supply OFF and
    the remote control unit wait state. Please stick this detect
    switch with tape before turning on the power in inside
    diagnoses of the plasma display. And please remove it not
    to forget the tape which stuck after the repair.

When detect switch has worked by any chance
    When detect switch works, LED of red blinks in succession
    by a 300msec period.
    Press keys in order of "MENU" key, "ENTER" key and
    "POWER" key with the remote control unit after sticking the
    detect switch with tape or close the rear case beforehand.
    This unit activates and it becomes the service factory mode
    screen. Afterwards, turn off the power with the remote
    control unit.
    Perform the normal operation afterward.

Trochę bajek o prawach autorskich i inne "bajery"

Tuner ma inną procedurę trap ale jak masz go zabezpieczonego to nie ruszaj.
    Wskazówka: Tv bez podłączonego tunera po uruchomieniu powinien na ekranie wyświetlić dwa migające na przemian prostokąty jak się nie mylę to zielony i czerwony.
    Działa to tylko jak tv nie jest zablokowany (trap).

Takiego Tv nie mam ale trochę tego typu sprzęty naprawiam.

Działaj i powodzenia.
  • #9 9295956
    djmdp
    Poziom 16  
    Ja chyba jednak jestem na to za głupi:) Włączam tv głównym włącznikiem MAIN, led zaczyna mrugać 300msec, na tunerze jest standby, czerwona świeci cały czas, naciskam na pilocie menu, później enter, następnie power na pilocie, niestety lipa, tv nie reaguje na moje polecenia mruga dalej. Pilot również sprawdziłem metodą radiową, bo pomyślałem, że może być uszkodzony, czemu odrazu nie zobaczyłem tego trapa;(( aaa i tuner mam połączony z tv cały czas, jak odłącze tuner to tv mruga o połowę wolniej
  • #10 9296000
    Arekservice
    Poziom 12  
    Witam.

Pisałem że service mode jest "upierdliwy" aby w niego wejść, ale po kilku próbach wchodzi. Sprawdz dokładnie czy wszystko jest dobrze poskładane i wtedy wbijaj z pilota sekwencje. Napewno w końcu zadziała. Napisz jaki był objaw jak tv dotarł do Ciebie być może trzeba doprowadzić tv do stanu pełnej sprawności a dopiero potem zdejmować trap.
  • REKLAMA
  • #11 9296097
    djmdp
    Poziom 16  
    Więc tak, tv dostał po hybrydzie, lecz nie wiadomo do końca z jakiego powodu, może przegrzanie, w każdym bądźrazie klucz pomiędzy OUT L i POWER GND zwarty, co zaowocowało uszkodzeniem zasilacza, lecz klient, który mi to dał, również jest elektronikiem i naprawił zasilacz, tylko mówił, ze hybrydy ani płyt YSUS nie mógł dostać.Tv ma 8lat (rok produkcji 2003), ale on używał go może półtora roku, po czym zepsuł się, naprawił ten zasilacz i na tym skończył, kupił innego pioneera. Ja przejąłem tv, wywaliłem hybrydę no i niefortunnie zablokowałem go :( może jest jakaś metoda poprzez rs232? Podczas włączania, jak podłączyłem YSUSa tv ruszył, było słychać jak strzela przekaźnikami i szum przetwornicy, a chwilę później wyłączył się z powodu tego trapa, no i tyle zdążyłem się nim pobawić...
    A czy pomiedzy sekwencjami, gdy nie udaje się wchodzić do service mam wyłączać i włączać tv włącznikiem sieciowym? bo teraz robie tak, że wbijam non stop kody i nic, może powinienem wbić menu enter power i jeżeli nie wejdzie w service to wyłączyć sieciowym, odczekać, włączyć i od nowa?
  • #12 9296659
    Arekservice
    Poziom 12  
    Witam.

W service mode nie musisz wyłączać tv, po prostu jak załapie to wchodzisz w tryb i to wszystko. Po RS' sie mam procedury i listę rozkazów ale to bardzo śliski temat bo jedna komenda źle podana i można popsuć wszystko np: wyczyścić pamięć, zresztą rs i niektóre komendy są specyficzne dla każdego modelu tv (powinny być w serwisówce). Jak piszesz że tv ruszył nawet przez chwilę to trapa musi udać się zdjąć a potem albo oglądamy albo kolejne błyskanie diody z błędem. Spróbuj pobawić się czasami wciskania sekwencji klawiszy i przerw między nimi, musi się udać. Miałem sztukę z uszkodzonym ekranem (drivery) i też popadłem w pułapkę trap, ale w końcu udało się na "ślepo" wyłączyć blokadę i dopiero wtedy tv sygnalizował błąd błyskami diody.
    Niestety trap aktywowany blokuje "kuraka" całkowicie tak że nawet nie odczyta się komunikatów błędów.
  • #13 9529551
    djmdp
    Poziom 16  
    Witam, informacja dla osób które mają problem z trap switchem w tym modelu tv, w wersjach PE,PG po dacie 04.2003, lub service number powyżej:
    PE -> 003101
    PG -> 002271
    PU -> 005951
    zmieniono tryb wchodzenia do menu serwisowego,lub ściągania trap switch'a, stary kod to MENU+ENTER+0, nowy kod do PE i PG -> ENTER+DISPLAY+0, na pilocie AXD1463, AXD1460 display to przycisk " -/-- ". Osobiście to przetestowałem i odblokowałem TV. Po odblokowaniu, bez jednej hybrydy na pokładzie TV się uruchomił, pokazał dolną połowę obrazu i za chwilę się wyłączył, bo pewnie mu źle bez jednej hybrydy YSUSa, wyświetla kod na ledzie -> 6 szybkich czerwonych błyśnięć, 3 sekundy przerwy, nie mogę znaleźć co to za błąd i czy na pewno chodzi tylko o hybrydę?
    A i jak myślicie, czy STK795-460 będzie pasował za STK470, bo mogę ją mieć za 110zł.
  • #14 9530214
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6854
    Cytat:
    A i jak myślicie, czy STK795-460 będzie pasował za STK470,

NIE.

Pioneer PDP503PE, Uszkodzona hybryda STK795-470, pytanie.
  • #15 9536914
    djmdp
    Poziom 16  
    Zapytam jeszcze o jedno, tak szukam i szukam tej hybrydy, a natrafiłem na całe płyty YSUS i tutaj pytanie, moje płyta to ANP1984-F to jeden numer, a drugi to awz6746, czy będzie pasowała obojętnie jaka płyta ANP1984-F? Bo są np. ANP1984-F a drugi numer to AWZ6748, AWZ6745, AWZ6749, czy mogę swoją zamienić którąś z nich? Czy oba numery muszą się zgadzać? Bo wizualnie są prawie identyczne. Pytam tych co już to robili, bo ciężko zasięgnąć informacji jakiejkolwiek o tych Pioneerach, dzięki:)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o uruchomienie telewizora plazmowego Pioneer PDP-503PE, który ma uszkodzoną hybrydę STK795-470 na płycie YSUS oraz problemy z zasilaczem. Po włączeniu telewizora dioda LED miga, co wskazuje na błąd, a użytkownik poszukuje sposobu na jego skasowanie oraz na odblokowanie telewizora, który został zablokowany przez otwarcie obudowy. Odpowiedzi sugerują różne procedury wejścia w tryb serwisowy oraz metody na zdjęcie blokady, w tym sekwencje przycisków na pilocie. Użytkownik dowiaduje się, że hybrydy są drogie i trudne do zdobycia, a także że mogą występować problemy z uruchomieniem telewizora bez jednej hybrydy. W końcu, użytkownik pyta o możliwość zamiany płyty YSUS na inną, z różnymi numerami, co również budzi wątpliwości.
REKLAMA