logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Czy 0,2 kb/s wysyłane z mojego komputera to powód do niepokoju?

mateusz666... 19 Mar 2011 12:36 2146 9
ADVERTISEMENT
  • #1 9295126
    mateusz666...
    Level 11  
    Witam.

Przez przypadek odkryłem, poprzez instalacje NetMetera, że mój livebox wysyła z mojego komputera dane o wartości 0,2 kb/s. Dzieje się to w odstępach raz na 2 sekundy. Pali się również dioda przesyłu na LB w nieregularnych odstępach (jak to przy wysyłaniu), ale gdy wyłącze na noc komputer - problem ustaje. Zacząłem zastanawiać się, czy nie mam na kompie jakiś keyloggerów lub czegoś podobnego. Zeskanowałem komputer NOD-em 32 Ad-Awerem, ComboFix,HijackThis i Malwarebytes nic wg. mnie niepokojącego nie znalazł. Moje pytanie brzmi, czym mam się czym niepokoić? dołączam logi z HT i Combofix:

Combofix:
    http://wklej.org/id/495240/

HT:
    http://wklej.org/id/495241/

Pozdrawiam i proszę o pomoc.
  • ADVERTISEMENT
  • Helpful post
    #2 9296111
    czuker
    Level 25  
    Help: 80
    Rate: 68
    zainstaluj wireshark, zobacz co to za pakiety,ewentualnie potem zacznij sie martwic. moze to jakies pakiety do dns, albo uaktualnienia windows
  • ADVERTISEMENT
  • #3 9297659
    mateusz666...
    Level 11  
    A czy możliwe by to było, żeby był to jakiś keylogger? Przy tak małym poborze kb?
  • ADVERTISEMENT
  • Helpful post
    #4 9297666
    piterus99
    Level 43  
    Help: 1084
    Rate: 328
    Netbios zapewne, możesz podejrzeć wiresharkiem, ale raczej nie ma powodu do paniki
  • #5 9297748
    mateusz666...
    Level 11  
    Dzięki piterus99 za uspokojenie. Przyznam się, że raczej mało znam się na sieci i tym podobnych ( możemy porozmawiać nt. aut :D). Zainstalowałem tego wiresharka, i szczerze to on mi niewiele mówi. Lecą sobie jakieś pakiety, generalnie na zielono, czasem się wysypie jakiś kilka czerwonych. nie wiem zupełnie na co patrzec...

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.
  • ADVERTISEMENT
  • Helpful post
    #6 9297771
    piterus99
    Level 43  
    Możesz zapisać te pakiety i wrzucić tutaj, jeśli chcesz - poddamy je analizie. Pamiętaj, żeby wszystko totalnei powyłączać - gg, nie przeglądać stron przez 10 minut, winamp, etc.
  • #7 9297778
    mateusz666...
    Level 11  
    Dodaję te obiecane pliki z wiresharka. Bardzo prosiłbym o ich przeanalizowanie.

Dziękuję za wszelką udzieloną mi pomoc.

Pozdrawiam
    Attachments:
    • 11.rar (9.4 KB) You must be logged in to download this attachment.
  • Helpful post
    #8 9297878
    piterus99
    Level 43  
    Część z nich możesz zniwelować wyłączając obsługę IPv6 na karcie sieciowej, część to charakterystyczny ruch dla Windowsa i nie ma tutaj żadnych powodów do obaw - ruch sieciowy jest czysty
  • #9 9297971
    mateusz666...
    Level 11  
    Dzięki wielkie za poświęcenie swojego czasu. Twoja pomoc jest nieoceniona. Teraz jestem spokojny. Oczywiście "pomógł" dla Ciebie :)

Pozdrawiam i życzę spokojnej nocy.
  • #10 9298472
    PICIA
    Level 33  
    Help: 185
    Rate: 248
    normalna rzecz windowsa

Topic summary

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zauważył, że jego livebox wysyła dane z komputera z prędkością 0,2 kb/s co 2 sekundy, co wzbudziło obawy o obecność keyloggerów. Po skanowaniu systemu różnymi programami antywirusowymi, nie znaleziono żadnych zagrożeń. Użytkownicy sugerują zainstalowanie Wiresharka do analizy pakietów, co może pomóc w identyfikacji źródła ruchu. Wskazano, że ruch może być związany z Netbios lub aktualizacjami systemu Windows, a także zasugerowano wyłączenie obsługi IPv6 na karcie sieciowej, co może zredukować część ruchu. Ostatecznie, użytkownik uzyskał zapewnienie, że nie ma powodów do niepokoju.
AI summary based on the discussion. May contain errors.
ADVERTISEMENT