logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Neostrada 6Mbit/s - traci synchronizację przy rozmowach telefonicznych

pablo170 20 Mar 2011 14:51 2429 10
REKLAMA
  • #1 9300075
    pablo170
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    Witam,

mam Neostradę 6Mbit/s, linia działa średnio stabilnie, zdarzają się dość duże spadki prędkości, szczególnie w weekendy wieczorami. Największym problemem jest tracenie synchronizacji modemu (ZTE) po chwili rozmowy przez telefon na tejże linii.

Jest jakaś możliwość ustabilizowania linii, tak, żeby nie przechodzić na 2Mbit/s? Słyszałem o metodzie kodowania Interleave, jest stabilniejsze od Fast, czy TP domyślnie w opcji 6Mbit/s uruchamia Interleave, czy nie zawsze, trzeba do nich dzwonić?

Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9300092
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 327
    Zawsze ustawia Interleave. Masz filtry pozakładane?
    Prawdopodobnie masz usługę na granicy parametrów, powodem jest długość i jakość linii telefonicznej, upewnij się, że instalacje w domu masz OK, przełóż modem do pierwszego gniazda, wszystko inne poodłączaj i sprawdź jeszcze raz.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 9300176
    kuba1im
    Poziom 19  
    Ocena: 31
    Odłącz telefon i sprawdź na czystej linii czy będzie rozłączało. Jeśli zaobserwowałeś rozłączanie podczas rozmów tel to możliwe, że uszkodzeniu uległ mikrofiltr. Zainwestowałbym w nowy, zwłaszcza ze to wydatek około 5 zł.
  • REKLAMA
  • #4 9300491
    erell
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Wklej nam parametry z routera, bo nic nie widzimy tłumienie i SNR margin.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 9307200
    PICIA
    Poziom 33  
    Ocena: 248
    pablo170 napisał:
    Witam,

mam Neostradę 6Mbit/s, linia działa średnio stabilnie, zdarzają się dość duże spadki prędkości, szczególnie w weekendy wieczorami. Największym problemem jest tracenie synchronizacji modemu (ZTE) po chwili rozmowy przez telefon na tejże linii.

Jest jakaś możliwość ustabilizowania linii, tak, żeby nie przechodzić na 2Mbit/s? Słyszałem o metodzie kodowania Interleave, jest stabilniejsze od Fast, czy TP domyślnie w opcji 6Mbit/s uruchamia Interleave, czy nie zawsze, trzeba do nich dzwonić?

Proszę o pomoc.

wszystko wskazuje zę albo niema mikrofiltra albo coś z linią( wiele przypadków było z portemDSLAM) zacznij pierw od zgloszenia na 801505505
  • #6 9307209
    kuba1im
    Poziom 19  
    Ocena: 31
    Cytat:
    zacznij pierw od zgloszenia na 801505505

Pierwsze co każą mu zrobić to sprawdzić mikrofiltr, dopiero jeśli stwierdzi, że mikrofiltr był wymieniany wyślą techników.
  • Pomocny post
    #7 9308088
    tomeks1972
    Poziom 12  
    jeżeli chodzi o spadek prędkości wieczorami, to prawdopodobnie chodzi o przeciążenia na węźle w twoim regionie - prawdopodobnie pracujesz w technologi ATM, a na niej mogą być przeciążenia i tutaj wiele nie zdziałasz - pomaga zmiana technologi przez TPSA na GE bądź rozbudowa węzła. Jeśli chodzi o telefon to zadzwoń na 801 505 505 i tam zgłoś usterkę i nie przejmuj się sprawą mikrofiltra. Zawsze możesz go sobie dokupić, a technicy niech ci to w międzyczasie sprawdzą.
  • #8 9309938
    karolecw
    Poziom 12  
    miałem to samo wymienilem mikrofiltr i nawet na wyższej prędkości anie błedy ani utrata synchro nie wystepuje
  • Pomocny post
    #9 9310314
    ajanek9
    Poziom 29  
    Ocena: 53
    Spadki prędkości i utraty synchro to prawdopodobnie słaba linia i ustawione widełki, modem dopasowuje się do linii i zapina nieco niżej. Dla opcji 6 Mb/s widełki ustawiane są od 2528 do 7456.
    Szkoda, że nie załączyłeś parametrów modemu, być może konieczna jest migracja na 2 Mb/s.
  • #10 9330259
    pablo170
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    Witam wszystkich,

przepraszam, że piszę dopiero teraz, niestety brak czasu.
    Tak jak mówił piterus99, rzeczywiście moja linia jest na granicy parametrów, margines szumu oscylował wokół 6dB. Dodam, że wszystkie filtry mam zmienione na nowe.

Dzwoniłem kilkakrotnie do TP, oprócz starej, niemodernizowanej linii w terenie, jest jeszcze problem z rozdzielnią, jest po prostu przestarzała oraz przeciążona, z tego, co technik powiedział będąc na miejscu, są już prawie wszystkie porty zajęte, stare urządzenie rozdzielające, a do tego nie ma żadnych planów modernizacji, tak jak zawsze;/

Proponował przejście na 2Mbit, ale nie zdecydowałem się. Wiem, że w całym rejonie (kilka wsi wraz z moją) ma takie same problemy spadków prędkości wtedy co i ja.

Dzwoniłem potem jeszcze raz do TP z zapytaniem o system kodowania sygnału, i co się okazało? Miałem włączony fast, który jest bardziej podatny na zakłócenia. Poprosiłem o zmianę na Interleave. Zmienili natychmiast. Po restarcie routera margines szumu wyraźnie podskoczył i oscyluje wokół 9dB. Modem nie rozsynchronizuje się, co ciekawe, pingi uległy skróceniu do nawet 26ms, wcześniej 35, 45ms.

Połączenie bardziej stabilne, choć problem bitrate'tu został, dalej spada nawet poniżej 0,5Mbit/s, dzieje się to jednak rzadziej. Na przeciążenia już pewnie nic nie poradzimy, TP nie zamierza inwestować, pewnie im się to nie opłaca, ale jakbym się nie upomniał o system kodowania, to pewnie sami by mi nie zaproponowali;/

Przesyłam wykaz parametrów linii ADSL z modemu ZTE. Co wy na to? Jakie miałbym praktyczne możliwości uzyskania prędkości na tej linii w tej chwili?

Dzięki za tak liczne odpowiedzi.
    Pozdrawiam!
    Załączniki:
    • Neostrada 6Mbit/s - traci synchronizację przy rozmowach telefonicznych Status łącza ADSL, 03.2011.jpg (55.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #11 9330859
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 327
    To jest maks co możesz mieć - nie macie półki na ADSL2+ na centrali, stąd opcja 6mbps to najwięcej na co możesz sobie pozwolić.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z Neostradą 6Mbit/s, w tym spadki prędkości i utratę synchronizacji modemu ZTE podczas rozmów telefonicznych. Sugerowane rozwiązania obejmują sprawdzenie mikrofiltrów, które mogą być uszkodzone, oraz upewnienie się, że instalacja domowa jest prawidłowa. Wskazano na możliwość przełączenia z trybu Fast na Interleave, co może poprawić stabilność połączenia. Użytkownik dowiedział się, że jego linia jest na granicy parametrów, a technologia ATM może być przeciążona. Po zmianie na Interleave zauważono poprawę, jednak problem z przestarzałą infrastrukturą w regionie pozostaje.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA