logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rezystory szeregowe na cyfrowych liniach sygnałowych

h-doc 30 Paź 2004 21:36 1459 3
REKLAMA
  • #1 949351
    h-doc
    Poziom 27  
    Ocena: 21
    Proszę o porady na temat stosowania rezystorów o niewielkiej wartości (rzędu kilkudziesięciu Ohm) włączonych w szereg na cyfrowych liniach sygnałowych.
    W niektórych projektach widziałem, że są stosowane takie rezystory. Wiem, że wpływają korzystnie na kształtowanie przebiegów napięciowych na tych liniach. Nie dotarłem jednak do żadnego opracowania, które wyjaśniłoby moje pytania:
    1. W jaki sposób szeregowy rezystor wpływa korzystnie na kształtowanie sygnału (czyli jak to na prawdę działa)?
    2. Jak dobrać wartość rezystora i od czego ona zależy? Główny nacisk położyłbym tu na wpływ parametrów takich jak:
    a) długość linii sygnałowej
    b) częstotliwość sygnału
    c) zakres napięć sygnału
    d) seria układów cyfrowych nadających i odbierających sygnał
    3. W jakich przypadkach konieczne jest stosowanie tych rezystorów, kiedy zalecane, a kiedy zabronione?
  • REKLAMA
  • #2 949450
    PiRoman2
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    Myślę, że zastosowanie rezystorów ma korzystny wpływ w przypadku transmisji z małymi szybkościami, rezystor wraz z pojemnością połączenia tworzą dolnoprzepustowy filtr RC (eliminujący zakłócenia o większych częstotliwościach).
  • REKLAMA
  • #3 949458
    Xitami
    Poziom 29  
    Ocena: 31
    Układy programowalne xilinxa mają programowaną impedancję wyjść, chyba przy okazji tego coś o tym czytałem.
  • #4 950042
    Dexter77
    Poziom 28  
    Ocena: 19
    Taki rezystor szeregowy ogranicza przeplyw pradu pomiedzy dwoma urzadzeniami jezeli sa zasilane z osobnego zasilacza. Polaczenie mas obu urzadzen nigdy nie ustali jednakowego potencjalu. Zawsze bedzie plynal jakis prad wyrownawczy. Te rezystory sa wlasnie po to zeby zmniejszyc ten prad do wartosci bezpiecznych. Czasami tez sluza one to eliminacji zaklocen tak jak juz wspomnial wczesniej kolega.
    Pozdro
    Dexter
REKLAMA