logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[peugeot 206 1.4 ] BRC SQ24MY07 Nie przełancza sie na gaz

goral100 22 Mar 2011 18:43 3156 7
REKLAMA
  • #1 9309324
    goral100
    Poziom 10  
    Witam!
    Mam problem z gazem w samochodzie.
    Kłopoty zaczęły się po zatankowaniu złej jakości gazu, samochód przestał pracować na jednym garze. Postanowiłem wiec wyczyścić wtryski gazowe.
    Podczas czyszczenia odłączyłem akumulator.
    Po zakończeniu pracy wszystko złożyłem do kupy i ku mojemu zdziwieni centralka nie przełącza się na gaz.

Podłączyłem więc komputer centralka była zresetowana.
    Wybrałem wiec opcje Krok po Kroku aby ja zestroić. Wszystko ustawiłem tak jak trzeba i podczas adaptacji przeszłem prze 3 punkty benzyny, ale gdy przyszło przełączyć na gaz samochód odrazu gaśnie nie podejmuje pracy na gazie. Wskaźnik zapala się na zielono i gaśnie. O co chodzi??
    Wtryski są sprawne i poprawnie podłączone(sprawdzone testem). Gaz dochodzi do listwy. Wtryski nie rozbierane wyczyszczone powierzchownie.
    Pomocy !
  • REKLAMA
  • #2 9330863
    konrad1983daniel
    Poziom 11  
    Ocena: 24
    Mozna sprawdzic silniczek krokowy od gazu, czy sie nie zaciał.
  • REKLAMA
  • #3 9331534
    goral100
    Poziom 10  
    a gdzie on się znajduje ??
  • #4 9331781
    manio123
    Poziom 34  
    Ocena: 269
    Głupstwa Ci kolega napisał , przecież masz instalację sekwencyjną. Do przełączenia na gaz konieczne jest uzyskanie zadanej temperatury i ciśnienia gazu, jeśli się nie przełącza to może masz uszkodzony któryś z tych czujników lub przewody do nich. Bez screenów nic się nie wyjaśni.
  • REKLAMA
  • #5 9333496
    goral100
    Poziom 10  
    po wielu próbach instalacja od czasu do czasu zaczął pracować na gazie ale jak tylko odpuszczałem gaz silnik gasł. i nie wiem o co chodzi.

wskazanie P1 nie zmienia się pomimo regulacji na parowniku. Myślę że coś jest uszkodzone i temu wcześniej dziwna praca, a teraz brak możliwości ustawienia
  • #6 9334139
    manio123
    Poziom 34  
    No to albo czujnik uszkodzony albo reduktor - ponieważ pewnie nie masz pod ręką czujnika na wymianę to wepnij manometr i sprawdź jakie jest faktyczne ciśnienie :D
  • REKLAMA
  • #7 9334167
    goral100
    Poziom 10  
    postaram sie jutro sprawdzić manometrem. Ale czemu nie przełącza się na gaz ?
  • #8 9334828
    manio123
    Poziom 34  
    Albo za reduktorem ciśnienie jest za niskie, albo jest dobre ale czujnik źle wskazuje - przecież pisałem ? A jak tam temperatura przełączania ? Jakie wartości pokazuje screen ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z instalacją gazową w Peugeot 206 1.4, która nie przełącza się na gaz po czyszczeniu wtrysków gazowych. Po zatankowaniu złej jakości gazu silnik przestał pracować na jednym cylindrze. Po odłączeniu akumulatora i ponownym złożeniu instalacji, centralka nie przełącza się na gaz, mimo że wtryski są sprawne. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie czujników temperatury lub ciśnienia gazu, ponieważ instalacja czasami działa, ale silnik gaśnie po odpuszczeniu gazu. Wskazania ciśnienia na parowniku nie zmieniają się, co sugeruje możliwe uszkodzenie reduktora lub czujnika.
REKLAMA