logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk WD5000BEVT - głośny szczęk, zatrzymanie talerzy, diagnoza głowicy

kardas 25 Mar 2011 21:14 2456 6
REKLAMA
  • #1 9322485
    kardas
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam,

Proszę o pomoc w diagnozie dysku z tematu. Objawy są takie: dysk po otrzymaniu zasilania rozkręca talerze, następnie kilkukrotnie próbuje spozycjonować głowice (chyba 5 razy) czemu towarzyszy dość głośny, nazwijmy to szczęk. Po czym zatrzymuje talerze. Przypuszczam zakleszczenie/uszkodzenie modułu głowicy. Zastanawiam się czy jest jakaś metoda na sprawdzenie mojego przypuszczenia bez otwierania dysku?
    Ponadto proszę o informację czy jest możliwe podłączenie się do tego dysku w celach serwisowych przy u użyciu prostego adaptera, który można kupić na Allegro, bądź zrobić sobie samemu?

Pozdrawiam
    kardas
  • REKLAMA
  • #2 9322738
    ratujdane
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    raczej uszkodzone glowice
  • REKLAMA
  • #3 9334435
    kardas
    Poziom 11  
    Witam,

Dziękuję za odpowiedź, jednakże nie przybliża mnie ona w żaden sposób do rozwiązania. Tak jak pytałem powyżej, jestem zainteresowany informacją czy jest realna możliwość sprawdzenia tej tezy, oraz czy można się podłączyć do tego dysku w jakimś trybie serwisowym (bądź podobnym) bez użycia specjalnego hardware'u?
  • #4 9334615
    msthhk
    Poziom 29  
    Ocena: 46
    Należy podawać cały MDL, wtedy można opisać dokładnie. WD5000BEVT to zbyt ogólne określenie.
    W dyskach WD nie ma terminala.
    Co można stwierdzić już teraz to to, że każde kolejne włączenie tego dysku w obecnym stanie może sprawić, że odzyskanie danych będzie bardziej skomplikowane lub niemożliwe.
  • REKLAMA
  • #5 9334714
    kardas
    Poziom 11  
    Dziękuję za odpowiedź. Rzeczywiście umknęła mi ta informacja.
    Pełen MDL tego dysku: WD5000BEVT - 22ZAT0.
    Jeżeli ten dysk nie ma terminala, to rozumiem, że nie możliwe jest "dostanie się do niego" bez użycia specjalistycznego hardware'u?
  • REKLAMA
  • #6 9335074
    msthhk
    Poziom 29  
    Ocena: 46
    Jeszcze nie istnieje sprzęt, który sam wymieni głowice. Do tego potrzebny jest nie hardware, a humanware z wiedzą i doświadczeniem ;) Powinieneś poszukać profesjonalistów z doświadczeniem w pracy ze współczesnymi dyskami WD. Nie są to łatwe dyski, sama wymiana głowic to tylko część pracy potrzebnej do wykonania przy skutecznym i powtarzalnym odzyskiwaniu danych z nowoczesnych WD uszkodzonych fizycznie.
    Na zdjęciach dysk taki jak omawiany w temacie, WD5000BEVT-22ZAT0 (rodzina Mercury), który zapiłował powierzchnię po uszkodzeniu głowicy i amatorskich próbach odzyskiwania danych. Szerokość zapiłu w tych dyskach jest wprost proporcjonalna do czasu poświęconego na próby odzyskiwania danych...
    Dysk WD5000BEVT - głośny szczęk, zatrzymanie talerzy, diagnoza głowicy Dysk WD5000BEVT - głośny szczęk, zatrzymanie talerzy, diagnoza głowicy
  • #7 9335217
    kardas
    Poziom 11  
    Dziękuję za pomoc i wyjaśnienia. Zamykam temat

Podsumowanie tematu

✨ Dysk WD5000BEVT - 22ZAT0 wykazuje objawy uszkodzenia, takie jak głośne szczęknięcia podczas próby pozycjonowania głowicy oraz zatrzymywanie talerzy po włączeniu. Użytkownik podejrzewa zakleszczenie lub uszkodzenie modułu głowicy i pyta o metody diagnozy bez otwierania dysku oraz możliwość podłączenia go w trybie serwisowym. Odpowiedzi wskazują, że nie ma dostępnego sprzętu do samodzielnej wymiany głowic, a odzyskiwanie danych z uszkodzonych dysków WD wymaga specjalistycznej wiedzy i doświadczenia. Każde kolejne włączenie dysku może utrudnić odzyskiwanie danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA