logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Telewizor Thomson 29DC220S Type 509R ITC008 EU - wyłącza się po 15min

gego 01 Apr 2011 08:38 1003 12
ADVERTISEMENT
  • #1 9347506
    gego
    Level 15  
    Help: 9
    Rate: 34
    Załączyłem TV. Grał normalnie jakieś 15 minut.
    Później obraz zrobił się czarny. Słychać było tylko głos.
    Po zmianie programu, ekran dalej czarny, brak głosu na innych programach.
    Po ponownym włączeniu znowu działa przez jakiś czas.
    Gdzie szukać awarii?
  • ADVERTISEMENT
  • #2 9347549
    lamer.
    Level 33  
    Help: 138
    Rate: 49
    gego wrote:

Gdzie szukać awarii?

A gdzie już szukałeś?
  • ADVERTISEMENT
  • #3 9347570
    gego
    Level 15  
    Rozkręciłem, wyczyściłem dokładnie z kurzu. Nie ma napuchniętych kondensatorów. Przemierzyłem HOT i jest dobry. Kondensatory wkoło tego HOTa wydają się być dobre ale na razie ich nie wylutowywałem żeby mierzyć. Potrzebuję pilnej porady.
  • ADVERTISEMENT
  • #4 9347591
    lamer.
    Level 33  
    Quote:
    Potrzebuję pilnej porady.

Wezwij serwis, bo wzrokowo niczego nie naprawisz. A sprawdzanie tranzystora linii, to ostatnia rzecz jaką w tym przypadku można zrobić.
  • #5 9347604
    gego
    Level 15  
    lamer. wrote:
    Quote:

Wezwij serwis, bo wzrokowo niczego nie naprawisz. A sprawdzanie tranzystora linii, to ostatnia rzecz jaką w tym przypadku można zrobić.

To lepiej napisz co zrobić. Za chwilę będę miał płytę wykręconą. Zobaczę jak tam to od spodu wygląda. Jak bym chciał serwis wzywać to bym tutaj nie prosił o porady. Chyba logiczne.
  • #6 9347622
    lamer.
    Level 33  
    Quote:
    Jak bym chciał serwis wzywać to bym tutaj nie prosił o porady.

A prosisz, bo co, bo znasz się na naprawach a ta jest wyjątkowo skomplikowana...
    Porób istotne pomiary, podaj wyniki i wtedy oczekuj pomocy.
  • #7 9348062
    gego
    Level 15  
    Pomiary będą jutro bo już mam płytę na wierzchu i nie zdążę jej zamontować. Do roboty na popołudnie mam niestety. W tych modelach z tego co czytam często jest problem z kondensatorem SMD CV006 1 mikroF. Czy wymienić go też dla "świętego spokoju"?
  • #8 9349371
    DKAG
    Level 22  
    Help: 78
    Rate: 100
    gego wrote:
    W tych modelach z tego co czytam często jest problem z kondensatorem SMD CV006 1 mikroF. Czy wymienić go też dla "świętego spokoju"?

A doczytałeś przy jakich objawach zaleca się jego wymianę?
  • ADVERTISEMENT
  • #9 9349406
    dj_nowy
    User under supervision
    Help: 2
    Rate: 7
    Quote:
    Jak bym chciał serwis wzywać to bym tutaj nie prosił o porady.

A jak ci się wydaje, kto tu udziela porad. Murarze, piekarze, a może lekarze?
  • #10 9350111
    Snowball 2
    Level 11  
    Help: 1
    gego wrote:
    Pomiary będą jutro bo już mam płytę na wierzchu i nie zdążę jej zamontować. Do roboty na popołudnie mam niestety. W tych modelach z tego co czytam często jest problem z kondensatorem SMD CV006 1 mikroF. Czy wymienić go też dla "świętego spokoju"?

Wymień, jeżeli potrafisz posługiwać się lutownicą to nic złego się nie stanie. Możesz całą płytę wymienić, będziesz miał pewność że usunąłeś usterkę. Podobno dużo czytałeś, tylko trzeba jeszcze prócz umiejętności czytania myśleć i mieć podstawowe wiadomości w temacie. A tego niestety, ale moim zdaniem Ci brakuje. Powodzenia!
  • #11 9350232
    gego
    Level 15  
    Snowball 2 wrote:
    gego wrote:

Wymień, jeżeli potrafisz posługiwać się lutownicą to nic złego się nie stanie. Możesz całą płytę wymienić, będziesz miał pewność że usunąłeś usterkę. Podobno dużo czytałeś, tylko trzeba jeszcze prócz umiejętności czytania myśleć i mieć podstawowe wiadomości w temacie. A tego niestety, ale moim zdaniem Ci brakuje. Powodzenia!

Wydaje mi się, że twojej matce brakowało podstawowych wiadomości w temacie i z tego powodu się urodziłeś.
    Rozumiem, że jest prima aprilis ale nie przesadzaj.

PS.
    Tak czy owak telewizorek naprawię choć potrwa to trochę dłużej. Z Waszą pomocą czy też bez niej.
  • #12 9350234
    Snowball 2
    Level 11  
    Help: 1
    gego wrote:
    lamer. wrote:
    Quote:

To lepiej napisz co zrobić. Za chwilę będę miał płytę wykręconą. Zobaczę jak tam to od spodu wygląda. Jak bym chciał serwis wzywać to bym tutaj nie prosił o porady. Chyba logiczne.

Kolego miły, logiczne to jest prosba o pomoc, a jeżeli potrafisz logicznie myśleć to nie proś o pomoc w temacie którego nie znasz, poznasz temat w kilka minut?

To lepiej napisz co zrobić.. A ten tekst, czy Ty myślisz że my musimy Ci napisać co robić? Ty nic nie robisz, a my mamy za Ciebie? Zastanów się nad......
  • #13 9350301
    bogred
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Help: 513
    Rate: 276
    Temat bez sensu. Regulamin, p. 8.1, 14, 16.To view the material on this forum you must be logged in. p. 1, 2, 3, 5.

Topic summary

✨ Telewizor Thomson 29DC220S Type 509R ITC008 EU wyłącza się po 15 minutach, co objawia się czarnym ekranem i brakiem dźwięku. Użytkownik rozkręcił urządzenie, wyczyścił je i sprawdził kondensatory, ale nie znalazł uszkodzeń. Użytkownicy sugerują wezwanie serwisu, jednak autor woli samodzielnie diagnozować problem. Wspomniano o możliwym uszkodzeniu kondensatora SMD CV006 1 mikroF, który często powoduje podobne objawy. Dyskusja zawiera również porady dotyczące pomiarów i wymiany komponentów.
Generated by the language model.
ADVERTISEMENT