Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

CMOS checksum error defaults loaded

czipi26 01 Apr 2011 22:53 5322 20
    czipi26
    Level 13  
    Witam, jeżeli temat jest w złym dziale proszę o przeniesienie. Mam taki problem, miałem padnięty zasilacz, wymieniałem go i gdy uruchamiam wyskakuje błąd
    cmos checksum error defaults loaded

i pisze żebym wcisną klawisz CTRL+S lub F4 i wchodzi do bioso-podobnego gdzie mam 4 pozycje dotyczących jakiś RAID a gdy przy uruchomieniu wcisnę DELETE żeby wejść do biosu to i tak wejdzie mi do tego RAID. Komputer uruchamia się ale jego uruchamianie trwa ok 1 godz albo i więcej. Próbowałem resetować bios za pomocą wyciągnięcia baterii na ok 40 min ale nie pomogło.

Może ktoś ma jeszcze jakieś propozycje do rozwiązania tego problemu?

Płyta głowa: ASUS K8N4-E Deluxe
    Lzep
    Level 39  
    Podociskaj wszystkie kable i sprawdź w biosie kolejność bootowania, bo zdaje się że PC próbuje startować z czegoś czego nie ma !
    Quote:
    Próbowałem resetować bios za pomocą wyciągnięcia baterii na ok 40 min ale nie pomogło.
    Jeśli nie odpiąłeś przy tym kabla od zasilacza, to nic nie wyszło z Clear Cmos - działało cały czas +5V Standby !
    czipi26
    Level 13  
    jak mam ustawić botowanie jak nie wejdę do biosu bo coś innego mi wyskakuje (zamieszczę zdjęcie tego RAID)
    Przed tym okienkiem wyskakuje mi napis CTRL+S lub F4 to Create RAID. gdy wcisnę to F4 to wychodzi to co na załączonym zdjęciu a tam nic się nie da zrobić.

Zapomniałem odpowiedzieć: Dzisiaj na noc został bez baterii i bez kabla zasilającego i nie pomogło
    beo
    Level 36  
    Wygląda na to, że bios wymaga wprowadzenia poprawnych ustawień. Sprawdź baterię czy jest ok. Wczytaj się w manual płyty. Może aby wejść do biosu, należy wcisnąć inny klawisz?
    czipi26
    Level 13  
    Mierzyłem baterię miernikiem i posiada 3.1 V. Wchodzenie do biosa jest za pomocą klawisze DELETE ale po wciśnieciu i tak wyskakuje komunikat zeby wcisnac F4 lub CTRL+S

Przeglądłem manuala ale nic konkretnego do tego problemu nie znalazłem. wszystko jest jak w biosie ustawić ale u mnie biosu nie uruchomię. przedwczoraj tylko raz się bios uruchomił i ale to był pierwszy i mam nadzieje ze nie ostatni raz ;(

Udało mi się w końcu wejść do biosu. ustawiłem go zgodnie z Manualem ale teraz jak włączam go to wyskakuje takie cos: (jak to ustawić)?
    beo
    Level 36  
    Masz tam opcję disabled? Jeśli tak, to tak ustaw. No chyba że używasz RAID.
    czipi26
    Level 13  
    W biosie mam RAID Disable a w tym co teraz wyskoczyło mam opcje w RAID Mode: nmirroring, striping, stripe mirroring, spaning

udało mi się to wyłączyć ale wciąż jak włączam komputer pojawia się napis CTRL+S lub F4 RAID configuration Utylity i komputer chodzi jak by miał 100MHz procesor. uruchomi się gdy poczekam ok 1 godz ale nic nie zrobię bo się wiesza.

nie wyskakują informacje o komputerze tylko pojawia się takie coś:
    beo
    Level 36  
    Wygląda więc na to, że nie wyłączyłeś w biosie macierzy RAID.

Dodano po 11 [minuty]:

W main masz opcje wykrywania sata, a w advenced ustawienia kontrolera raid. Wszystko daj na none, lub disabled włącznie z "silicon sata controller".
    czipi26
    Level 13  
    uważam ze mam wyłączone bo w biosie mam tak:

Dodano po 2 [minuty]:

może coś robię źle? biosa ustawiałem zgodnie z manualem tej płyty głównej, próbowałem tez załadować domyślne ustawienia ale tez nie pomoglo
  • Helpful post
    beo
    Level 36  
    Przed awarią zasilacza wszystko było w porządku tak? W piewszej zakładce biosu "main", masz wszystkie urządzenia sata ustawione na "none"? Silicon raid controller, też wyłączyłeś?
    beo
    Level 36  
    W biosie masz coś takiego jak ide prefetch mode? HDD block lub coś w tym stylu? Jeśli takie opcje są, daj na enabled. Upewnij się, że cache obu poziomów procesora, jest włączone. Choć nie sądzę abyś miał wyłączone, skoro bios był resetowany. W trybie awaryjnym tak samo długo się uruchamia? Może to być kwestia dysku, jego kondycji. Reinstalacja może i pomoże, ale to w ostateczności, lub gdy masz w nosie dalsze grzebanie ;)
  • Helpful post
    adamadi33
    Level 43  
    Ponowna aktualizacja bios rozwiąże problem.
    iagre
    Level 35  
    Na stronie Asusa (http://pl.asus.com/product.aspx?P_ID=p5IPO06hGPwI1ZDG) dotyczącej tego modelu płyty są takie informacje:
    Quote:
    ASUS AI BIOS
    CrashFree BIOS2
    W przypadku uszkodzenia danych zapisanych w BIOS, ASUS CrashFree BIOS 2 pozwala użytkownikowi na ponowne uruchomienie komputera oraz wykonania automatycznej procedury przywracania danych BIOS dzięki dołączanej płycie „Support CD”.

Quote:
    ASUS EZ Flash
    Dzięki zastosowaniu ASUS EZ Flash, można dokonać aktualizacji BIOS w prosty sposób: z menu Setup w BIOS. Nie ma potrzeby uruchamiania systemu z dyskietki startowej, ani wykorzystywania DOS-owych narzędzi przeznaczonych do aktualizacji BIOS.

Wsparcie techniczne Asusa jest na tej stronie: http://support-org.asus.com/Default.aspx?SLanguage=pl-pl
    czipi26
    Level 13  
    ASUS EZ Flash dużo znalazłem poradników co i jak zrobić ale nigdzie nie znalazłem czy można użyć do tego pendrive? Nie ma FDD a na dysk tez ciężko będzie mi biosa i wszystko wgrać bo on działa "jak by był bez procesora"

ściągnąłem Biosa i ma rozszerzenie .bin i wielkość 25KB, tyle ma być? bo nie wiedziałem który wybrać na stronie producenta bo były biosy w dziale BIOS i w dziale BIOS Utility

Dodano po 11 [minuty]:

Quote:
    ASUS EZ Flash dużo znalazłem poradników co i jak zrobić ale nigdzie nie znalazłem czy można użyć do tego pendrive?

Do tego znalazłem już odpowiedź jak utworzyć pendrive bootowalnego
    jak by ktoś szukał to zamieszczam:http://ocforum.pl/100-baza-wiedzy-overclockera/flash-biosu-z-bootowalnego-pendrive-24894/
    iagre
    Level 35  
    Jeżeli komp zmienił swoje zachowanie po zmianie zasilacza to sprawdź czy zasilacz produkuje wszystkie potrzebne napięcia. Jeśli masz taką możliwość to sprawdź jak z tym zasilaczem będzie się zachowywał inny komp.
    czipi26
    Level 13  
    Napięcia sprawdzałem miernikiem i w biosie i są tylko lekkie wahania miedzy tymi umownymi. udało mi sie uruchomić komputer i sprovbuje wgrac biosa za pomoca ASUS Update. zobaczymy co wyjdzie z tego

Dodano po 19 [minuty]:

Juppi.. Zaktualizowałem biosa za pomocą ASUS Update i śmiga jak nowo narodzony ;) Wszystkim wielkie dzięki za pomoc. Temat zamykam