logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CMOS checksum error po wymianie zasilacza na ASUS K8N4-E Deluxe, długi start systemu

czipi26 01 Kwi 2011 22:53 5508 20
REKLAMA
  • #1 9350316
    czipi26
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Witam, jeżeli temat jest w złym dziale proszę o przeniesienie. Mam taki problem, miałem padnięty zasilacz, wymieniałem go i gdy uruchamiam wyskakuje błąd
    cmos checksum error defaults loaded

i pisze żebym wcisną klawisz CTRL+S lub F4 i wchodzi do bioso-podobnego gdzie mam 4 pozycje dotyczących jakiś RAID a gdy przy uruchomieniu wcisnę DELETE żeby wejść do biosu to i tak wejdzie mi do tego RAID. Komputer uruchamia się ale jego uruchamianie trwa ok 1 godz albo i więcej. Próbowałem resetować bios za pomocą wyciągnięcia baterii na ok 40 min ale nie pomogło.

Może ktoś ma jeszcze jakieś propozycje do rozwiązania tego problemu?

Płyta głowa: ASUS K8N4-E Deluxe
  • REKLAMA
  • #2 9350441
    Lzep
    Poziom 39  
    Ocena: 133
    Podociskaj wszystkie kable i sprawdź w biosie kolejność bootowania, bo zdaje się że PC próbuje startować z czegoś czego nie ma !
    Cytat:
    Próbowałem resetować bios za pomocą wyciągnięcia baterii na ok 40 min ale nie pomogło.
    Jeśli nie odpiąłeś przy tym kabla od zasilacza, to nic nie wyszło z Clear Cmos - działało cały czas +5V Standby !
  • REKLAMA
  • #3 9350770
    czipi26
    Poziom 13  
    jak mam ustawić botowanie jak nie wejdę do biosu bo coś innego mi wyskakuje (zamieszczę zdjęcie tego RAID)
    CMOS checksum error po wymianie zasilacza na ASUS K8N4-E Deluxe, długi start systemu
    Przed tym okienkiem wyskakuje mi napis CTRL+S lub F4 to Create RAID. gdy wcisnę to F4 to wychodzi to co na załączonym zdjęciu a tam nic się nie da zrobić.

Zapomniałem odpowiedzieć: Dzisiaj na noc został bez baterii i bez kabla zasilającego i nie pomogło
  • #4 9350942
    beo
    Poziom 37  
    Ocena: 238
    Wygląda na to, że bios wymaga wprowadzenia poprawnych ustawień. Sprawdź baterię czy jest ok. Wczytaj się w manual płyty. Może aby wejść do biosu, należy wcisnąć inny klawisz?
  • REKLAMA
  • #5 9350957
    czipi26
    Poziom 13  
    Mierzyłem baterię miernikiem i posiada 3.1 V. Wchodzenie do biosa jest za pomocą klawisze DELETE ale po wciśnieciu i tak wyskakuje komunikat zeby wcisnac F4 lub CTRL+S

Przeglądłem manuala ale nic konkretnego do tego problemu nie znalazłem. wszystko jest jak w biosie ustawić ale u mnie biosu nie uruchomię. przedwczoraj tylko raz się bios uruchomił i ale to był pierwszy i mam nadzieje ze nie ostatni raz ;(

Udało mi się w końcu wejść do biosu. ustawiłem go zgodnie z Manualem ale teraz jak włączam go to wyskakuje takie cos: (jak to ustawić)?
  • #6 9351164
    beo
    Poziom 37  
    Masz tam opcję disabled? Jeśli tak, to tak ustaw. No chyba że używasz RAID.
  • REKLAMA
  • #7 9351260
    czipi26
    Poziom 13  
    W biosie mam RAID Disable a w tym co teraz wyskoczyło mam opcje w RAID Mode: nmirroring, striping, stripe mirroring, spaning

udało mi się to wyłączyć ale wciąż jak włączam komputer pojawia się napis CTRL+S lub F4 RAID configuration Utylity i komputer chodzi jak by miał 100MHz procesor. uruchomi się gdy poczekam ok 1 godz ale nic nie zrobię bo się wiesza.

nie wyskakują informacje o komputerze tylko pojawia się takie coś:
  • #8 9351374
    beo
    Poziom 37  
    Wygląda więc na to, że nie wyłączyłeś w biosie macierzy RAID.

Dodano po 11 [minuty]:

W main masz opcje wykrywania sata, a w advenced ustawienia kontrolera raid. Wszystko daj na none, lub disabled włącznie z "silicon sata controller".
  • #10 9351462
    adamadi33
    Poziom 43  
    Ocena: 251
    Zaktualizuj bios.
  • Pomocny post
    #11 9351554
    beo
    Poziom 37  
    Przed awarią zasilacza wszystko było w porządku tak? W piewszej zakładce biosu "main", masz wszystkie urządzenia sata ustawione na "none"? Silicon raid controller, też wyłączyłeś?
  • #13 9353069
    beo
    Poziom 37  
    W sekcji advenced.
  • #15 9353564
    beo
    Poziom 37  
    W biosie masz coś takiego jak ide prefetch mode? HDD block lub coś w tym stylu? Jeśli takie opcje są, daj na enabled. Upewnij się, że cache obu poziomów procesora, jest włączone. Choć nie sądzę abyś miał wyłączone, skoro bios był resetowany. W trybie awaryjnym tak samo długo się uruchamia? Może to być kwestia dysku, jego kondycji. Reinstalacja może i pomoże, ale to w ostateczności, lub gdy masz w nosie dalsze grzebanie ;)
  • Pomocny post
    #16 9353595
    adamadi33
    Poziom 43  
    Ocena: 251
    Ponowna aktualizacja bios rozwiąże problem.
  • #18 9354329
    iagre
    Poziom 35  
    Ocena: 281
    Na stronie Asusa (http://pl.asus.com/product.aspx?P_ID=p5IPO06hGPwI1ZDG) dotyczącej tego modelu płyty są takie informacje:
    Cytat:
    ASUS AI BIOS
    CrashFree BIOS2
    W przypadku uszkodzenia danych zapisanych w BIOS, ASUS CrashFree BIOS 2 pozwala użytkownikowi na ponowne uruchomienie komputera oraz wykonania automatycznej procedury przywracania danych BIOS dzięki dołączanej płycie „Support CD”.

Cytat:
    ASUS EZ Flash
    Dzięki zastosowaniu ASUS EZ Flash, można dokonać aktualizacji BIOS w prosty sposób: z menu Setup w BIOS. Nie ma potrzeby uruchamiania systemu z dyskietki startowej, ani wykorzystywania DOS-owych narzędzi przeznaczonych do aktualizacji BIOS.

Wsparcie techniczne Asusa jest na tej stronie: http://support-org.asus.com/Default.aspx?SLanguage=pl-pl
  • #19 9354507
    czipi26
    Poziom 13  
    ASUS EZ Flash dużo znalazłem poradników co i jak zrobić ale nigdzie nie znalazłem czy można użyć do tego pendrive? Nie ma FDD a na dysk tez ciężko będzie mi biosa i wszystko wgrać bo on działa "jak by był bez procesora"

ściągnąłem Biosa i ma rozszerzenie .bin i wielkość 25KB, tyle ma być? bo nie wiedziałem który wybrać na stronie producenta bo były biosy w dziale BIOS i w dziale BIOS Utility

Dodano po 11 [minuty]:

Cytat:
    ASUS EZ Flash dużo znalazłem poradników co i jak zrobić ale nigdzie nie znalazłem czy można użyć do tego pendrive?

Do tego znalazłem już odpowiedź jak utworzyć pendrive bootowalnego
    jak by ktoś szukał to zamieszczam:http://ocforum.pl/100-baza-wiedzy-overclockera/flash-biosu-z-bootowalnego-pendrive-24894/
  • #20 9359029
    iagre
    Poziom 35  
    Ocena: 281
    Jeżeli komp zmienił swoje zachowanie po zmianie zasilacza to sprawdź czy zasilacz produkuje wszystkie potrzebne napięcia. Jeśli masz taką możliwość to sprawdź jak z tym zasilaczem będzie się zachowywał inny komp.
  • #21 9360390
    czipi26
    Poziom 13  
    Napięcia sprawdzałem miernikiem i w biosie i są tylko lekkie wahania miedzy tymi umownymi. udało mi sie uruchomić komputer i sprovbuje wgrac biosa za pomoca ASUS Update. zobaczymy co wyjdzie z tego

Dodano po 19 [minuty]:

Juppi.. Zaktualizowałem biosa za pomocą ASUS Update i śmiga jak nowo narodzony ;) Wszystkim wielkie dzięki za pomoc. Temat zamykam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z błędem "CMOS checksum error" po wymianie zasilacza w płycie głównej ASUS K8N4-E Deluxe. Po uruchomieniu komputera pojawia się komunikat o konieczności wciśnięcia CTRL+S lub F4, co prowadzi do konfiguracji RAID, a nie do BIOS-u. Użytkownik próbował resetować BIOS, odłączając baterię, ale to nie przyniosło efektu. W trakcie dyskusji zasugerowano sprawdzenie połączeń kablowych, ustawień bootowania w BIOS-ie oraz wyłączenie opcji RAID. Po kilku próbach użytkownik zdołał wejść do BIOS-u, gdzie skonfigurował ustawienia zgodnie z instrukcją, jednak komputer nadal uruchamiał się bardzo długo. Ostatecznie, po aktualizacji BIOS-u za pomocą ASUS Update, problem został rozwiązany, a komputer działał poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA