logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Color LaserJet 3800dn kody błędu 54.0C.xx oraz 54.0F.xx

Finrod 05 Kwi 2011 10:17 2677 4
REKLAMA
  • #1 9362325
    Finrod
    Poziom 10  
    Witam. Kolega z pracy zajmował się drukarką LaserJet 3800dn, która miała problem z drukowaniem kolorów. Z tego co sam powiedział znalazł rozwiązanie na tej stronie

http://www.tek-tips.com/viewthread.cfm?qid=1535920&page=6
    głównie chodzi o zamieszczony tam film. No więc zabrał się za rozbieranie mechanizmu napędzającego tonery ale po złożeniu widniał kod błędu 59.C0 więc siedział do późna by coś z tym zrobić jednak mu się nie udało. Na moje nieszczęście dzisiaj jest na urlopie a ja nigdy czegoś takiego nie robiłem jednak znalazłem na forum rozwiązanie problemu z kodem 59.C0 i zrobiłem to sam. Po złożeniu drukarki nadal pokazuje kody błędów:
    54.0C.03
    54.0C.01
    54.0F.01
    54.0F.03

Jak widać kolega, który teoretycznie powinien się znać na naprawach drukarek potrafi widocznie się tylko chwalić i nic poza tym a ja teraz zostałem z problemem sam. Prosiłbym o jakieś rady i pomoc bo samemu to raczej nic nie wykombinuję.
  • REKLAMA
  • #2 9363991
    Nightwing
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Widocznie kolega nie zwracał specjalnie uwagi na znaczniki na zębatkach. Rozbierz mechanizm i zobacz czy znaczniki na zębatkach sie "spotykają" podczas obrotu
  • REKLAMA
  • #3 9364527
    Finrod
    Poziom 10  
    wszystkie znaczniki na zębatkach się spotykają ładnie. Specjalnie odwróciłem sobie całą drukarkę by nic mi się nie ruszało. Tak więc małe okrągłe dziurki się spotykają ładnie a te większe podłużne ustawione są na wprost znaczków trójkąta na metalowej obudowie. Tak więc jak wyżej napisałem wyeliminowało to ten błąd 59.C0 jednak te cztery błędy pozostały. Tak więc jestem w punkcie wyjścia praktycznie czyli z tymi czterema kodami które były na początku a więc 54.0C.03 ; 54.0C.01 ; 54.0F.01 ; 54.0F.03 i nie wiem właśnie jak można by było to naprawić by te kolory były bo pewnie to właśnie o to chodzi...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 9365494
    Nightwing
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Tutaj znalazłem dokument który mi uratował tyłek z tym

http://www.erchi.com/hp_sides/oars/DISK1_CURRENT/ADVISORIES/SERVICE/c00775200.html

Masz dokładnie opisane jak to powinno wyglądać.

Jak to tak wygląda to proponuje sprawdzić czy podczas zamykania przedniej pokrywy wszystkie tonery fajnie sie otwierają. Zwłaszcza na dole po lewej powinna być taka plastikowa dźwignia, ona jest na sprzężenie i po odłączeniu od przedniej klapy "ucieka" do maszyny, bez niej tonery sie nie otwierają
  • #5 9366222
    Finrod
    Poziom 10  
    sprawdziłem czy tonery się otwierają bez problemów i przy zamykaniu pokrywy otwierają się prawidłowo
    EDIT
    No nic ja też nie mogę już nic wymyślić. Jutro zawiozę ją do serwisu i zobaczymy co było przyczyną. Jak coś to napiszę co było nie tak może komuś to pomoże :D

EDIT 2
    W serwisie zaczęli trochę czarować ale powiedzieli że wyczyścili wszystko oraz wymiana tonerów była. Pamiętam że dobrze wszystko wyczyściłem więc możliwe że wadliwe były same tonery
REKLAMA