Witam
Chciałbym was prosić o pomoc (poradę) przy złożeniu kompa.
Na wstępie powiem, że chcę zamienić staruszka- sprzęt na sokecie 478 więc HISTORYCZNY i głośny
Założenia
Fundusz max 1850, ze względu na fundusz nastawiam się w kierunku AMD i ATI
Zależy mi na cichej, stabilnej i w miarę energooszczędnej pracy kompa.
Wykorzystanie: Multimedia, od czasu do czasu zagrał bym w coś (bez wielkich wymagań), czasami lubię próbkować z różnymi systemami, czy oprogramowaniem.
w chwili obecnej myślałem nad:
Procesor: phenom AMD Phenom II X4 840 lub AMD Athlon II X4 645
Płyta: M4A88TD-V Evo/ USB3 (albo jakaś inna z integrą)
Grafika: HD 5670 (jakiej firmy nie wiem ? )
Dysk: ? minimum 500 GB (nie orientuję się w tym temacie)
Chłodzenie proca: ? (nie orientuję się w tym temacie)
Zasilacz: ? (nie orientuję się w tym temacie)
Pamięć: ? minimum 4 GB (nie orientuję się w tym temacie)
Obudowa: ? (nie orientuję się w tym temacie)
Napęd: Może coś z asusa lub LG ?
w dalszej przyszłości zamierzałbym dodać jeszcze jeden dysk, pamięć
Sprostujcie mnie jeżeli się mylę.
Zastanawiałem się też nad procesorem AMD Phenom II X4 910e z tym że, zabrakło by prawdopodobnie funduszu na chłodzenie (a nie wiem czy box jest głośny w tym modelu, ale proc. ma niskie TDP) więc jest oszczędny.
Grafikę z płyty M4A88TD-V Evo/ USB3 z tego co się zorientowałem mogę połączyć poprzez Hybrid CrossFireX z HD 5670 (wydaje mi się że jest oszczędna i cicha) na czym bym trochę zyskał.
Jeszcze jedna sprawa, dobrze by było żebym w jednym miejscu mógł to kupić i żeby złożone wszystko przyszło. Przeglądałem esc.pl ale ceny dość wysokie. Ram.net jest sporo tańszy ale za złożenie biorą kasę i ostatnio nie mają dobrej opinii.
Co radzicie ??
Chciałbym was prosić o pomoc (poradę) przy złożeniu kompa.
Na wstępie powiem, że chcę zamienić staruszka- sprzęt na sokecie 478 więc HISTORYCZNY i głośny
Założenia
Fundusz max 1850, ze względu na fundusz nastawiam się w kierunku AMD i ATI
Zależy mi na cichej, stabilnej i w miarę energooszczędnej pracy kompa.
Wykorzystanie: Multimedia, od czasu do czasu zagrał bym w coś (bez wielkich wymagań), czasami lubię próbkować z różnymi systemami, czy oprogramowaniem.
w chwili obecnej myślałem nad:
Procesor: phenom AMD Phenom II X4 840 lub AMD Athlon II X4 645
Płyta: M4A88TD-V Evo/ USB3 (albo jakaś inna z integrą)
Grafika: HD 5670 (jakiej firmy nie wiem ? )
Dysk: ? minimum 500 GB (nie orientuję się w tym temacie)
Chłodzenie proca: ? (nie orientuję się w tym temacie)
Zasilacz: ? (nie orientuję się w tym temacie)
Pamięć: ? minimum 4 GB (nie orientuję się w tym temacie)
Obudowa: ? (nie orientuję się w tym temacie)
Napęd: Może coś z asusa lub LG ?
w dalszej przyszłości zamierzałbym dodać jeszcze jeden dysk, pamięć
Sprostujcie mnie jeżeli się mylę.
Zastanawiałem się też nad procesorem AMD Phenom II X4 910e z tym że, zabrakło by prawdopodobnie funduszu na chłodzenie (a nie wiem czy box jest głośny w tym modelu, ale proc. ma niskie TDP) więc jest oszczędny.
Grafikę z płyty M4A88TD-V Evo/ USB3 z tego co się zorientowałem mogę połączyć poprzez Hybrid CrossFireX z HD 5670 (wydaje mi się że jest oszczędna i cicha) na czym bym trochę zyskał.
Jeszcze jedna sprawa, dobrze by było żebym w jednym miejscu mógł to kupić i żeby złożone wszystko przyszło. Przeglądałem esc.pl ale ceny dość wysokie. Ram.net jest sporo tańszy ale za złożenie biorą kasę i ostatnio nie mają dobrej opinii.
Co radzicie ??