logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Delta Electronics INC model: DPS-700EB A rev: 04M uruchomić zasilacz serwerowy?

fichu4 06 Kwi 2011 17:21 13853 3
REKLAMA
  • #1 9368045
    fichu4
    Poziom 21  
    Ocena: 79
    Witam piszę na forum gdyż mam problem z odpaleniem zasilacza serwerowego Delta na sucho.

Kiedyś już mi kolega TONI_2003 i jack63 pomogli mi przy uruchamianiu innego zasilacza serwerowego i się udało.
    No to na początek kilka fotek...
    Delta Electronics INC model: DPS-700EB A rev: 04M uruchomić zasilacz serwerowy?Delta Electronics INC model: DPS-700EB A rev: 04M uruchomić zasilacz serwerowy?Delta Electronics INC model: DPS-700EB A rev: 04M uruchomić zasilacz serwerowy?Delta Electronics INC model: DPS-700EB A rev: 04M uruchomić zasilacz serwerowy?
    No więc tak zasilacz podłączam do sieci słychać pyknięcie przekaźnika dioda Led nie świeci w ogóle. Jak można zobaczyć na zdjęciu wyżej zasilacz daję 2 napięcia 5VSB/2A, i +12V/58A. Następnie pomierzyłem napięcia na pinach.
    Delta Electronics INC model: DPS-700EB A rev: 04M uruchomić zasilacz serwerowy? Delta Electronics INC model: DPS-700EB A rev: 04M uruchomić zasilacz serwerowy?Delta Electronics INC model: DPS-700EB A rev: 04M uruchomić zasilacz serwerowy?Delta Electronics INC model: DPS-700EB A rev: 04M uruchomić zasilacz serwerowy?
    Kolej teraz na znalezienie PS-ON jak w zasilaczu ATX, który zwarty do masy włącza zasilacz. Żeby nie uszkodzić zasilacza piny do COM zwierałem przez rezystor 1K. Niestety nic się nie działo więc wziąłem małą żaróweczkę 6V/2,7W zamiast rezystora i po dotknięciu do pinu na, którym jest 2,9V zasilacz się włączył. Załączyły się wentylatory dioda zaczęła migać 2 razy na pomarańczowo i następnie już miga na zielono. Na mojej twarzy pojawił uśmiech jednak po podłączeniu woltomierza pod 12V okazało się, że nadal jest tam zero.

Pomyślałem, że może trzeba obciążyć wyjście więc podpiąłem żarówkę samochodową 12V/21W i pod 5VSB, włączyłem zasilacz jednak żarówka nie zaświeciła się. Zatem teraz pytanie czy może jeszcze trzeba zewrzeć jakiś pin do COM bądź do któregoś plusa by zasilacz dał napięcie na wyjściu +12V. Dodam, że zasilacz jest sprawny.
    Poprawiłem TONI_2003.
  • REKLAMA
  • #2 9369539
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6801
    Co jest napisane, jakie układy scalone na tej małej płytce stojącej pionowo, a od niej chyba odchodzą ścieżki do złącza gdzie podłączałeś tą żarówkę.

*Tam są dwie pionowe płytki wlutowane w główną (chodzi mi o tę ze skraju)
    patrz foto. nr. 4 (górny rząd) i foto.2 dolny (obie z lewej strony foto).
  • REKLAMA
  • #3 9374399
    fichu4
    Poziom 21  
    Ocena: 79
    Edit: 06 Kwi 2011 23:13
    Jest tylko jedna płytka pionowa do głównej ta na skraju 3 zdjęcie w górnym rzędzie. Tam jest układ scalony na foto widoczny i do tej płytki wchodzą te piny choć nie wiem czy wszystkie bo jeszcze nie wyciągałem płytki z obudowy, ale jutro to zrobię. Dodam, że na tej płytce pionowej są jeszcze dwa układy scalone LM339, i LM324...
    Edit:
    Witam.
    Zatem prace nad uruchamianiem zasilacza doszły do końca zasilacz zaczął się włączać i pracuje stabilnie, a teraz opiszę jak to zrobiłem. Na początek wrzucam jeszcze kilka fotek spodu zasilacza i tej bocznej płytki sterującej.
    Delta Electronics INC model: DPS-700EB A rev: 04M uruchomić zasilacz serwerowy?Delta Electronics INC model: DPS-700EB A rev: 04M uruchomić zasilacz serwerowy?Delta Electronics INC model: DPS-700EB A rev: 04M uruchomić zasilacz serwerowy?
    Więc do rzeczy jak już wyżej pisałem podłączyłem masę zasilacza z pinem na, którym występuje napięcie +2,9V zasilacz się uruchomił dioda mruga na zielono wentylatory się kręcą, ale brak napięcia. Pomyślałem, że skoro dioda zielona mruga to zasilacz jest w trybie stand-by i trzeba jeszcze jakiś pin podłączyć albo do masy albo do 5VSB.

Przystąpiłem do akcji przez rezystor 1K zwierałem po kolei piny do masy. Po dotknięciu ostatniego pinu na górze zasilacza na, którym występuję napięcie 5V ale to nie jest 5VSB. Zasilacz na chwilkę przyśpieszył obroty wentylatora jednak dioda zaświeciła się na pomarańczowo co dla mnie oznaczało że sygnalizuje jakiś błąd. Albo zasilacz nie mógł wystartować z powodu braku obciążenia.

Podpiąłem żarówkę 12V/21W pod wyjście 12V włączyłem zasilacz i przez rezystor dotknąłem jeszcze raz tego pinu 5V i zasilacz ruszył żarówka się świeci, wentylatory pracują szybciej a dioda Led świeci się ciągle na zielono. Znaczy, że wszystko jest jak powinno, a na koniec zdjęcie jak to wygląda wszystko podłączone.
    No to już zasilacz po testach. Obciążony był dwoma silnikami 12V/8A każdy połączone równolegle, oraz pod wzmacniaczami samochodowymi różnych mocy i daje sobie świetnie radę. Zrobiłem też gniazdo przyłączeniowe włącznik i osłonę z blachy dziurkowanej by zabezpieczyć zasilacz przed zwarciem pinów, no i włącznik. Przeniosłem też diodę z tylnego panelu do przodu by mieć podgląd o pracy zasilacza.
    1. Zdjęcie przedstawia włączony zasilacz bez obciążenia świeci się pomarańczowa dioda napięcia na wyjściu brak.
    2. Zdjęcie zasilacz wyłączony
    3. Zdjęcie zasilacz włączony pod obciążeniem dioda Led świeci na zielono sygnalizując poprawną pracę zasilacza.

Zasilacz głównie będzie służył do sprawdzania wzmacniaczy samochodowych przy naprawach. To tyle mam nadzieje, że ten artykuł komuś się przyda, bo niskim kosztem możemy mieć świetny zasilacz o dużej wydajności prądowej.
    Poprawiłem TONI_2003.
  • #4 14841172
    lemoor1
    Poziom 11  
    Witam,
    mam zasilacz jak w temacie, tyle że w rewizji 00.

Ponieważ plan był taki żeby wykorzystać ten zasilacz do zasilenia ładowarki Li-Po szukałem informacji na jego temat i znalazłem m.in. opis wyprowadzeń (załączam). Opis pochodzi stąd: http://www.rcgroups.com/forums/showpost.php?p=18239089&postcount=686
    Opis jest wprawdzie od wersji 750W, jednak to bardzo zbliżone konstrukcje i wszystko wydaje się zgadzać perfekcyjnie.
    Przy okazji pytanie: może któryś z kolegów wie jakie musi być minimalne obciążenie linii +12V aby ten zasilacz pracował bezproblemowo? Chodzi mi o stan ustalonej pracy, do jakiej wartości można zejść, nie o moment startu. Pytanie jest podyktowane przewidywanym zastosowaniem, ładowarka Li-Po - jak wiadomo - zmienia prąd ładowania dynamicznie.
    A już tak zupełnie poza konkursem: do czego serwerom służy napięcie +15VSB?

Pozdrawiam wszystkich dłubaczy.
    Załączniki:
    • Delta Electronics INC model: DPS-700EB A rev: 04M uruchomić zasilacz serwerowy? Delta_DPS-750EB_full_pinout.JPG (186.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA