logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć Siemensa SL45i do radia Blaupunkt Coburg SQR 49 bez Line In?

cinek_elektroda 03 Lis 2004 02:10 1673 10
  • #1 956989
    cinek_elektroda
    Poziom 11  
    Szukalem informacji po necie i napotkalem na ten serwis :) Czegos tak pięknego jeszcze nie widzialem :) To jest dopiero forum :)

Mam następujacy problem:

Posiadam radio Blaupunkt Coburg SQR 49 niestety nie ma ono wejscia Line in bo takie mi wystarczy. Chce podłaczyć pod nie mojego Siemensa SL45i. Nie chce isc po najnizszej lini oporu i kupowac przetwornicy z kasety na sygnal pochdzacy z zewnatrz bo slyszalem ze slaba jakosc jest na tym.
    Pod to wszystko chce podpiac wzmacniacz i koniecznie tube.
    Nie decyduje sie na wymiane radia bo juz 4 stracilem i w mojej okolicy to glupota. Kradna nawet bez paneli.
    Zastanawialem sie czy mozna jakos obejsc mechanizm magnetofonu i wpiac sie bezposrednio w radio kabelkiem od telefonu ?
    i wtedy po tzw wlozeniu kasety automatycznie by mi sie przelaczalo na to co idzie z telefonu ??

Doradzcie bo jestem w kropce

Pozdrawiam
    Nie używaj w tytule dużych lilter - REGULAMIN.[h]
  • #2 956992
    junior999
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    pewnie że tak można ,ja podłaczyłem cd-rom od kompa pod magnetofon i oczywiście z przetwornicą i dziła do dzisiaj,wyjmij radyko z ayta ,zdjemij górna blache odłącz przewody od głowicy (lewy,masa,prawy kanał) i podłacz pod nie sl45i gdzie z fona musisz tak samo (lewy,masa,prawy knał),jeszcze lepiej mozesz odłaczyc silnik od magnetowfonu odlutować przewód plusowy od silniczka ,wetdy niebedzie szumów,,złóz wszytko do kupu i podłacz wzmacniacz i i tube ,dalej juz chyba wzmacniacz i tube umiesz podłączyc ,jak wrzucisz kasetke wtedy odpal mp3 z simensa i bedzie smigać ,z resztą ja tak mam
    pozdro:)
  • #3 956996
    cinek_elektroda
    Poziom 11  
    Nio to mnie pocieszyles :)

Jesli moglbys to napisz mi dokladniej jak to zrobic bo ja jestem informatykiem nie elektronikiem chociaz studiuje na wydziale elektrycznym i conieco wiem ;) jenak nie chcial bym czego spartolic bo strata kolejnego radia nie wchodzi w gre ;)

Są jednak pożadni ludzie na tym świecie :)
  • #4 957001
    junior999
    Poziom 15  
    wyjmij radio,otwórz górna blache odlutuj od głowicy kabelki np.masa(-),czerwony(lk),biały(pk) i przedłuż je i załóz wtyczke jecka stereo , z fona tam gdzie jest przycisk pauza rozbiesz i przedłuz przewody od głosników zakładjać gniazdo jecka stero wtedy ten zetsaw działa z wyjscia radia podłącz lewy prawy knał i mase pod wzmachol i ze wzmachola tube ,w każdej chwili mozesz telefon odłączyc bo masz wtyczki ,ja bym tak zrobił na twoim miejscu,
    pozdro
  • #5 957004
    cinek_elektroda
    Poziom 11  
    Dzieki bardzo jutro biore sie za robote :)

heh a wlasciwie to dzis tylko po paru godzinach snu ;)

Pozdro
  • #6 957005
    junior999
    Poziom 15  
    sorki nienapisałem ci przycizk pauza znajdujie sie w zestawie słuchakowym ten srebrny tam możesz podłaczyc wyjscie stero z fonu do radia poprzez gniazdo jack stereo w aucie w radiu mozesz miec inne kolory niż ci podałem ale napewno lewy,parwy,masa i odlutuj z silniczk który napedza mechanizm przewód plusowy po co ma sie krecić jak wrzucisz kasete ,wtedy mp3 z fona odpalasz i smiga !!
  • #7 960646
    cinek_elektroda
    Poziom 11  
    Zastosowalem sie do wskazowek jednak nie dziala

Odlaczylem wszytkie kable od glowicy, podlaczylem do SL45 i w momencie gdy wkladam kasete radio zaczyna brzeczec i przelacza sie na radio, do tego miga czerwona kontrolka, ktora nigdy nie migala

Mysle ze to jakas sygnalizacja awarii

Czy do glowicy musze cos podlaczyc ??

Doradzcie
  • #8 960714
    junior999
    Poziom 15  
    dziwne ale mechanizm musi byc na twardo tak jak w starych radiach jak wkładasz kasete wtedy w mechanizmie jest mikrostyk i przełancza na kasete wtedy fon dziala jak wyjmiesz mecghanizm sie podniesie i przelaczy na radio ,dziła bez problemu zamiast fona moze byc inny odbiornik zakładałem w 4 radiach ale mozesz miec nietypowe ,nic niepodłancvzasz dodatkowego przewody od głowicy to jwst wejscie (in) zasz (out) w telefonie
  • #9 960725
    junior999
    Poziom 15  
    masz schemat
    Załączniki:
    • Jak podłączyć Siemensa SL45i do radia Blaupunkt Coburg SQR 49 bez Line In? schemat1.jpg (24.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 962739
    000andrzej
    Poziom 37  
    Ocena: 238
    Czy to radyjko nie ma jakiegoś zabezpieczenia, że po wyłączeniu silnika magnetofonu lub zatrzymaniu taśmy przełącza na radio?

Poza tym, czy przypadkiem sygnał nie będzie za mocny do podłączenia w miejsce głowicy? Ja bym próbował włączyć się z sygnałem do samej końcówki wzmacniacza, tam gdzie jest przełączany sygnał radio - magnetofon. Nie poprzez przedwzmacniacze.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia telefonu Siemens SL45i do radia samochodowego Blaupunkt Coburg SQR 49, które nie posiada wejścia Line In. Proponowane rozwiązanie polega na odłączeniu przewodów od głowicy magnetofonu w radiu i podłączeniu ich bezpośrednio do wyjścia słuchawkowego telefonu poprzez przedłużone kable i wtyk jack stereo. Zaleca się również odłączenie silnika mechanizmu kasety, aby uniknąć szumów i niepotrzebnego obracania taśmy. Po włożeniu kasety radio powinno automatycznie przełączyć się na sygnał z telefonu. W praktyce pojawiły się problemy z migającą kontrolką i brzęczeniem radia, co może wynikać z zabezpieczeń radia lub konieczności utrzymania mechanizmu kasety w pozycji „na twardo” (mikrostyk przełączający źródło sygnału). Sugerowano także, że sygnał z głowicy może być zbyt silny i lepszym miejscem do podłączenia byłoby wejście na końcówce wzmacniacza, gdzie przełączany jest sygnał radio-magnetofon. Autor zamieścił zdjęcia radia, aby ułatwić diagnozę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA