logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować DI-524 jako switch z bramką Linksys SPA-3102?

dareko 08 Kwi 2011 20:52 2392 7
REKLAMA
  • #1 9376658
    dareko
    Poziom 2  
    Witam,
    Temat używania DI-524 jako switch'a był wałkowany już nie raz, ale mimo wyłączenia DHCP i wpięcia kabla w port LAN zamiast WAN nie mogę zmusić tego urządzenia do pracy jako switch.
    Do sieci osiedlowej mam wpiętą bramkę Linksysa SPA-3102 i pracuje ona w trybie routera. Kiedy podpinam komputer bezpośrednio do bramki bez problemu przydziela ona IP komputerowi i internet działa bezproblemowo. Po podpięciu DI-524 w "trybie" switcha, komputer nie dostaje IP.

Bramka ma IP 192.168.1.1
    DI-524 ma wyłączone DHCP i ustawione LAN IP 192.168.1.222

Dodam jeszcze, że gdy DI-524 jest wpięty bezpośrednio od sieci osiedlowej (przez WAN) i ma włączone DHCP, to internet śmiga bezproblemowo zarówno po kablu jak i po WIFI. Zależy mi jednak aby bramkę VoIP umieścić przed DI-524 ale nie mam już pomysłu co robię nie tak. Myślałem nawet na zmianą firmware ale nigdzie nie znalazłem nowszego niż ten który posiadam (V2.07)
    Będę wdzięczny za wszelką pomoc.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 9376960
    dareko
    Poziom 2  
    LAN Subnet Mask: 255.255.255.0

DHCP Client Starting IP Address: 192.168.1.200

Number of Client IP Addresses: 50
  • #5 9377040
    salmon
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 262
    Skoro przy połączeniu bezpośrednim do bramki adresy są przydzielane a przez switch routera nie, to problem nie leży po stronie ustawień dhcp na bramce. Testowo możesz ustawić statycznie adres, który wcześniej otrzymałeś przez dhcp i sprawdzić, czy adres LAN bramki daje się chociażby pingować, a także czy MAC bramki pojawia się w tablicy arp komputera. Jeśli nie, to problemu wypatrywałbym na poziomie ethernetu, który nie dogaduje się pomiędzy bramką a switchem routera.
  • REKLAMA
  • #6 9377047
    dareko
    Poziom 2  
    Właśnie tak miało być i gdy kompa podpinam bezpośrednio do bramki dostaje on IP 192.168.1.200

Dodano po 23 [minuty]:

Jak podpowiedział salmon ustawiłem statycznie adres, ale niestety bramka ani się nie pinguje, ani nie widać jej w tablicy arp komputera... :(
  • REKLAMA
  • #7 9377275
    salmon
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 262
    Wydaje mi się, że switch DI-524 powinien obsługiwać autoMDI/X, ale spróbuj może jeszcze połączyć się pomiędzy bramką a D-Linkiem za pomocą kabla z przeplotem.
  • #8 9377383
    dareko
    Poziom 2  
    Faktycznie można spróbować z tym kablem z przeplotem. Będę musiał poszukać w firmowych szufladach, bo ostatnio takiego kabla używałem kilka lat temu :).
    Odezwę się po teście.

-------------------
    Udało mi się w końcu skombinować kabelek z przeplotem no i... porażka niestety... :(
    Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś sugestie, to bardzo proszę o zapodanie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z konfiguracją routera D-Link DI-524 jako switcha w sieci z bramką Linksys SPA-3102. Mimo wyłączenia DHCP na DI-524 i podłączenia go do portu LAN, komputer nie otrzymuje adresu IP. Linksys SPA-3102 działa poprawnie, przydzielając adresy IP bezpośrednio. Użytkownik ustawił statyczny adres IP na DI-524, ale nie może pingować bramki ani zobaczyć jej w tablicy ARP. Sugerowane rozwiązania obejmują sprawdzenie połączenia ethernetowego oraz użycie kabla z przeplotem, ponieważ DI-524 powinien obsługiwać autoMDI/X. Użytkownik nie odniósł sukcesu w testach z kablem z przeplotem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA