logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ograniczyć łącze na TP-LINK TL-WR1043ND dla innych komputerów?

Tom112 10 Kwi 2011 20:20 13495 15
REKLAMA
  • #1 9384654
    Tom112
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam wszystkich mam pytanie jak można ograniczyć łącze na inne komputery w tym routerze niestety nie znam się na tym i prosze o pomoc krok po kroku jak to ustawić
  • REKLAMA
  • #2 9385048
    Miroslaw S.
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Poszukaj zakładki QoS w routerze i tam będziesz miał możliwość ograniczenia łącza.
  • REKLAMA
  • #3 9385136
    Tom112
    Poziom 10  
    nie mam takiej zakładki jest coś takiego jak Bandwidth control czy w tym miejscu się to ustawia?
  • #4 9385221
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 328
    Wchodzisz w Bandwidth Control i pierwsze co robisz to ustawiasz parametry swojego łącza(w control settings) - egress to wysył, ingress to pobieranie. Jak nie znasz swoich parametrów to wejdź na speedtest.pl i tam dostaniesz przybliżony wynik. Następnie przechodzisz na rules list i tam klikasz Add New...;przenosi Cię do następnej strony.
    W IP range wpisujesz adres danego komputera, któremu chcesz przyciąć prędkość - w obu polach ten sam.
    Port wpisz 1 do 65535
    W min i max powpisuj odpowiednie wartości, z czego min możesz zostawić na zero. Suma wszystkich min nie może być większa od tego co wpisałeś w pierwszym oknie.

I to w sumie tyle.

A, wypada jeszcze zbindować adresy IP z MACami, tak żeby Ci ktoś nie ustawił ręcznie IP i leciał bez kolejki
  • #5 9385406
    Tom112
    Poziom 10  
    czyli w Port Range w pierwszym polu wpisać 1 a w drugim 65535, a w protocol jak ustawić ALL, TCP czy UDP ?
  • #6 9385513
    piterus99
    Poziom 43  
    All
  • REKLAMA
  • #7 9385527
    Tom112
    Poziom 10  
    mam jeszcze jedno pytanie czy da się tak ustawić żeby ograniczyć łącze n 4 kompy a jak jest np. jeden w danym momęcie to zeby mial ful łącza
  • Pomocny post
    #8 9385534
    piterus99
    Poziom 43  
    W każdej regułce w max przypisujesz maksymalną wartość łącza a w min maksymalną wartość podzieloną przez cztery i już. Z każdego zjedź po 10%, żeby miał na czym operować ewentualnie.
  • #9 9385553
    Tom112
    Poziom 10  
    Dziękuje bardzo za pomoc i pozdrawiam
  • #10 11647362
    Mihalsky
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    A nie da się, żeby to się robiło samo i sprawiedliwie?
  • REKLAMA
  • #11 11647389
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2683
    Mihalsky napisał:
    A nie da się, żeby to się robiło samo i sprawiedliwie?

Właśnie tak jest w oryginale, podział dynamiczny. Niestety, źle skonfigurowane aplikacje wszelkiego rodzaju p2p "zatykają" ruch w sieci.
  • #12 11647424
    Mihalsky
    Poziom 10  
    Co prawda używam tego routera od niedawna (jakieś 2-3 tyg.), ale nie zauważyłem tego, że dzieli sprawiedliwie.

Jak ja coś ściągam (np. Transmission) to syn na laptopie ledwo może stronę WWW otworzyć. Akurat w przypadku wszelkiego rodzaju klientów dla torrentów nie ma problemu, bo sobie mogę szybko stawić max. prędkość ściągania. Gorzej jest jak coś ciągnę z WWW.

A jeszcze gorsza jest sytuacja gdy wysyłam b. dużego e-maila.
    Mam mały upload (1Mbit). Wtedy nikt w domu nie może w zasadzie otworzyć żadnej strony WWW. :( Lipa. :(
  • #13 11647434
    jimasek
    Mihalsky napisał:
    ale nie zauważyłem tego, że dzieli sprawiedliwie.

Powiedziałem dynamiczne nie sprawiedliwie. Dlatego potrzebna jest konfiguracja QoS jeżeli chcesz uniknąć tego typu przypadków.
  • #14 11647446
    Mihalsky
    Poziom 10  
    Więc nie ma czegoś takiego, co dzieli sprawiedliwie?
  • #15 11647457
    jimasek
    Możesz spróbować z gargoyle na tym routerze, wymaga zmiany oprogramowania i odpowiedniej konfiguracji dla swoich potrzeb. Urządzenia takie muszą posiadać odpowiednio szybki procesor i oprogramowanie aby poradzić sobie z obróbką takiej dużej ilości danych. Tak więc sam widzisz że prawdziwe zarządzanie pasmem nie może być tanie.
  • #16 11647464
    Mihalsky
    Poziom 10  
    I jeszcze jedno pytanie:

Jeżeli skonfiguruję tak jak przedmówca napisał. Powiedzmy 50% prędkości łącza do i z internetu dla dwóch komputerów.
    Czy takim ustawieniem obcinam NA STAŁE prędkość połączenia z internetem dla każdego z komputerów? Nawet jeżeli akurat tylko jeden jest włączony to ma tę ustawioną przeze mnie max. przepustowość wynoszącą 50% całkowitej przepustowości łącza?

Dodano po 2 [minuty]:

Z Gargoyle walczyłem zeszłej nocy. Nie poszło mi za bardzo, bo nie mogłem uzyskać połączenia z internetem (WAN) na tym sofcie. Dlatego też wróciłem do oryginalnego oprogramowania.

p.s. OpenWRT też nie łączył :(

Dodano po 14 [minuty]:

Przepraszam. To pytanie było nieprzemyślane.
    Przetestowałem sobie sam i już wiem.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik pyta, jak ograniczyć prędkość łącza dla innych komputerów w routerze TP-LINK TL-WR1043ND. Odpowiedzi sugerują, aby skorzystać z zakładki Bandwidth Control, gdzie należy ustawić parametry łącza (egress i ingress) oraz dodać reguły dla poszczególnych adresów IP. Użytkownicy podkreślają, że można ustawić maksymalne i minimalne wartości prędkości, a także związać adresy IP z adresami MAC, aby uniknąć problemów z ręcznym ustawieniem IP. Pojawiają się również pytania o dynamiczny podział łącza oraz o możliwość ograniczenia prędkości dla wielu komputerów jednocześnie, co prowadzi do dyskusji na temat QoS i alternatywnych oprogramowań, takich jak Gargoyle i OpenWRT.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA