logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Meratronik V623 - schemat, kalibracja i problemy z pomiarem poniżej 10mV

Bambus97 11 Kwi 2011 13:24 4848 17
REKLAMA
  • #1 9386830
    Bambus97
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Witam
    Zdobyłem miernik jak w temacie, i mam z nim kilka problemów
    -Chyba najważniejszy-poszukuję do niego schematu :D
    -Na zakresie poniżej 10mV miernik zaczyna wariować, wskazówka leci na stałe w lewą albo prawą stronę-przypadkowo.
    -Po przekręceniu potencjometru kalibracji do maximum miernik wskazuje około 0.6V za dużo, a przy wykręceniu w drugą stronę o około 1,5V za dużo (na zakresie 10v).
    -Wymieniać wszystkie kondensatory od razu czy bawić się i sprawdzać upływność itp? (Elwy, niebieskie)
    -Czy zastosować gniazda bnc czy lepiej sondy przylutowac na stałe? A może jakieś inne gniazda?

Nie znalazłem żadnych upalonych elementów, syfu ani niczego podejrzanego.
    Czy zamiast potencjometru 1k który tam jest mogę użyć 2k, czy to coś pomoże?
    Skąd mogę wziąć precyzyjne żródło napięcia do dokłądnej kalibracji miernika?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9403219
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 628
    Witam,
    Bambus97 napisał:
    Witam
    Zdobyłem miernik jak w temacie, i mam z nim kilka problemów
    -Chyba najważniejszy-poszukuję do niego schematu :D
    wiem gdzie fabryczna DTR-ka do tego przyrządu leży, ale nie prędko tam będę by ją wypożyczyć ... :cry:

Bambus97 napisał:
    -Na zakresie poniżej 10mV miernik zaczyna wariować, wskazówka leci na stałe w lewą albo prawą stronę-przypadkowo.
    Przy rozwartych zaciskach wejściowych to nic nowego.

Bambus97 napisał:
    -Po przekręceniu potencjometru kalibracji do maximum miernik wskazuje około 0.6V za dużo, a przy wykręceniu w drugą stronę o około 1,5V za dużo (na zakresie 10vV).
    A jak na innych zakresach?

Bambus97 napisał:
    -Wymieniać wszystkie kondensatory od razu czy bawić się i sprawdzać upływność itp? (Elwy, niebieskie)
    Jakie, w niebieskim plastykowym kubku, czy w niebieskiej otulinie a sam kubek jest aluminiowy?
    W przypadku tych pierwszych należy je wymienić na porządne kondensatory elektrolityczne o takich samych nominałach i na takie samo nominalne napięcie pracy. Zaś te drugie będą - po wygrzaniu miernika, co spowoduje ich uformowanie - na 99% sprawne.

Bambus97 napisał:
    -Czy zastosować gniazda bnc BNC czy lepiej sondy przylutować na stałe? A może jakieś inne gniazda?
    Przed przywróceniem pełnej sprawności nie należy nic z zaciskami wejściowymi zmieniać, a poza tym po co to robić?

Bambus97 napisał:
    Nie znalazłem żadnych upalonych elementów, syfu [a co to, ten miernik też może zachorować na chorobę weneryczną? - dop. Quarz] ani niczego podejrzanego.
    A to niby od czego miałoby się tam co upalić?

Bambus97 napisał:
    Czy zamiast potencjometru 1k który tam jest mogę użyć 2k, czy to coś pomoże?
    Nie, ponieważ pogorszy się precyzyjność regulacji, a w sprawnym mierniku ten potencjometr jest tam właściwym.

Bambus97 napisał:
    Skąd mogę wziąć precyzyjne źródło napięcia do dokładnej kalibracji miernika?
    A to już jest wiedza podstawowa z Metrologii Elektrycznej i biorąc się za ten przyrząd powinieneś ją mieć opanowaną.
    Innymi słowy - na nauki nigdy za późno, a miernik ten nie jest 'fenomenem' pod względem klasy dokładności, więc znalezienie etalonu (wzorca wtórnego - miernika o lepszej klasie dokładności od V623) do pomiarów porównawczych nie powinno stanowić żadnego problemu.
    Natomiast samo regulowane oraz stabilizowane źródło napięcia stałego powinno być dostępne u każdego praktykującego elektronika ... :idea: :D

Bambus97 napisał:
    Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc
    Proszę i również pozdrawiam
  • #3 9403417
    Bambus97
    Poziom 15  
    No bez przesady-icl7107 ma być wzorcem dla niego?
    Dzieje się tak na wszystkich zakresach.
    Nie posiadam do niego sond pomiarowych- na razie zrobiłem je z kabla koncentrycznego 50ohm
    A na przykład ktoś na zakresie 1000uA mógł przepłynąć prąd np 1A, co prawdopodobnie spowodowało by upalenie bocznika, a może ustroju.

Do kalibracji posiadam jedynie chiński miernik, ten miał go zastąpić...

Dodano po 5 [minuty]:

Podczas gdy zaciski są zwarte miernik cały czas porusza wskazówką- o jakieś dwie kreski w tą i z powrotem, cały czas

Liczyłem na to, że istnieje b.dokładna kostka napięcia referencyjnego która cały czas utrzymuje dokladnie 5v, albo 0.5v

Kondensatory są aluminiowe, a na wierzchu jest niebieska folia.
  • #4 9586177
    Bambus97
    Poziom 15  
    Zdobyłeś może skany instrukcji??
  • #5 9641856
    Bambus97
    Poziom 15  
    Na razie mam schemat...

• REKLAMA
  • #6 9642360
    Bambus97
    Poziom 15  
    Przy zmianie R428 z 100kOhm na 130kOhm wszystko jest idealnie- można dokładnie wyregulować napięcie, tylko kupię porządny rezystor 130k/1%/0,25W beyshlag i powinno być dobrze ;)
    Czy taka zmiana jest Ok?
    Pozdrówka ;)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 9642434
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    przede wszystkim to sprawdź wartość napięcia na wyjściu obu stabilizatorów +15V oraz -15V.

Bambus97 napisał:
    Przy zmianie R428 z 100kOhm na 130kOhm wszystko jest idealnie- można dokładnie wyregulować napięcie, tylko kupię pożrządny rezystor 130k/1%/0,25W beyshlag i powinno być dobrze ;)
    Czy taka zmiana jest Ok?
    Nie jestem co do takiej zamiany przekonany. Pokaż mi - zaznaczając na schemacie, a który zamieść tu jeszcze raz zgodnie z Regulaminem ZOBACZ TU - gdzie ten rezystor jest (schemat jest mało czytelny i nie mogę go zlokalizować).

Pozdrawiam
  • #8 9642677
    Bambus97
    Poziom 15  
    Dokładnie on:
  • #9 9643375
    Quarz
    Poziom 43  
    Bambus97 napisał:
    Dokładnie on:
    Coś tu nie podoba mi się i byłoby to zbyt proste, ponieważ zwiększenie wartości tego rezystora - przy założeniu, iż wszystko inne (poza mikroamperomierzem) jest w tym mierniku poprawne - implikuje, że zwiększyła się czułość mikroamperomierza magnetoelektrycznego (zakres 100µA), a co jest bardzo mało prawdopodobne (przeważnie, to z czasem ich czułość maleje, a więc wskazują one mniej niż powinny).
    Choć na początek warto to sprawdzić, czy rzeczywiście dla prądu o wartości 100µA płynącego przez zaciski - a odłączonego od całego obwodu - tego mikroamperomierza jego wskazanie jest równe zakresowi.

Dlatego też zakładając powyższą hipotezę za błędną (czyli czułość mikroamperomierza pozostała bez zmian), a to implikuje, że wzrosła gdzieś wartość wzmocnienia w torze pomiarowym.
    I tę hipotezę należy sprawdzić, ponieważ jest ona znacznie bardziej prawdopodobna.
    Sprawdzić - wiarygodnie - należy dokładność wskazań na wszystkich zakresach.

Poza tym to - jak dotąd - nie odpowiedziałeś mi jaką rzeczywiście wartość mają stabilizowane napięcia zasilające wzmacniacz pomiarowy (+15V oraz -15V).
  • #10 9643399
    Bambus97
    Poziom 15  
    Napisałem na PW...
    14.5 i 14.8V, jak się nie mylę, ale zaraz jeszcze dokłądnie sprawdzę...

Dodano po 2 [minuty]:

w PW było:
    "Siedzą tam jakieś wiekowe stabilizatory, zamiast -15V jest -14,18V, a zamiast +15 jest +14,53V, może to być problemem?"

Dodano po 14 [minuty]:

Aktualnie jest:
    -14.18V
    +14.53V
  • REKLAMA
  • #11 9643491
    Quarz
    Poziom 43  
    Bambus97 napisał:
    Napisałem na PW...
    14.5 i 14.8V, jak się nie mylę, ale zaraz jeszcze dokładnie sprawdzę...
    Niestety, ale nie otrzymałem dziś żadnego PW od Ciebie ... :cry:

Bambus97 napisał:
    Dodano po 2 [minuty]:

w PW było:
    "Siedzą tam jakieś wiekowe stabilizatory, zamiast -15V jest -14,18V, a zamiast +15 jest +14,53V, może to być problemem?"
    Wcale nie są takie wiekowe, a wtedy stabilizatorów trójkońcówkowych jeszcze nie znano i poza tym, to są one bardziej stabilne w czasie oraz przy zmianach temperatury od LM7x15 ...

Bambus97 napisał:
    Dodano po 14 [minuty]:

Aktualnie jest:
    -14.18V
    +14.53V
    A jakim to miernikiem zmierzyłeś?
    Generalnie to mogły by takie wartości pozostać, ponieważ ustawione są te wartości za pomocą stałych rezystorów.
  • #12 9643499
    Bambus97
    Poziom 15  
    Chińczyk z reala...
  • #13 9643524
    Quarz
    Poziom 43  
    Bambus97 napisał:
    Chińczyk z reala...
    Czyli, ± 1% od zakresu 20V, a to daje 0,2V w jedną, lub w drugą, stronę od tego co wskazał.
    Zostaw tamte napięcia - zajmij się sprawdzeniem dokładności wskazania - wartości zakresu - mikroamaperomierza, tylko ostrożnie, abyś mu nie zrobił krzywdy.
  • #14 9643644
    Bambus97
    Poziom 15  
    Dobre wieści-przy 100uA stoi równiutko na 10, czyli także nie zaniża ;)
  • #15 9643694
    Quarz
    Poziom 43  
    Bambus97 napisał:
    Dobre wieści-przy 100uA stoi równiutko na 10, czyli także nie zaniża ;)
    To znaczy, iż trzeba szukać zawyżonej wartości wzmocnienia w torze pomiarowym - popatrz na ewentualne, co nieco, przebarwione rezystory w pętlach sprzężenia zwrotnego - one są odpowiedzialne za wartość wzmocnienia napięciowego - wzmacniaczy operacyjnych.
    Przydałby się też oscyloskop, aby sprawdzić czy któryś ze wzmacniaczy operacyjnych nie wzbudza się, a co dla OA typu µA709 (SFC2709 to oznaczenie takiego układu od SESCOSEMa) wcale nie jest takie rzadkie.
  • #16 9643701
    Bambus97
    Poziom 15  
    Mógłbyś powiedzieć/zaznaczyć które rezystory dokładnie?
  • #17 9654234
    Bambus97
    Poziom 15  
    Ok, sprawdziłem, nic dziwnego nie zauważyłem, oprócz tego, że na R404 pisze 68, może to być wartość wyrażona w kOhm, bo go nie mierzyłem, a powinien być 56kOhm...
  • #18 9673928
    Bambus97
    Poziom 15  
    Chyba źle odczytałem, sam nie wiem, ale chyba jednak powinine być 68 kohm...
    Wylutowałem i zmierzyłem, ma on 69kohm.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problemy z miernikiem Meratronik V623, w tym brak schematu, niestabilne wskazania na zakresie poniżej 10mV oraz błędne wartości kalibracji. W odpowiedziach zasugerowano wymianę kondensatorów elektrolitycznych, sprawdzenie napięcia wyjściowego stabilizatorów oraz dokładność wskazań mikroamperomierza. Użytkownik rozważał zmianę rezystora R428 oraz poszukiwał precyzyjnego źródła napięcia do kalibracji. Wskazano również na możliwość problemów z wzmocnieniem w torze pomiarowym oraz potrzebę użycia oscyloskopu do dalszej diagnostyki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA