logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Fujitsu Siemens Pi1536 odwieczny problem z grafiką.

Marciniak84 12 Apr 2011 22:44 2784 4
ADVERTISEMENT
  • #1 9393796
    Marciniak84
    Level 2  
    Witam wszystkich. Otoz mam tego nieszczesnego laptopa. Chcialbym wymienic w nim grafike ze standardowej ati x1400 na nvidie gf8600 gt 512 Mb. No i tu pojawia sie problem. Po wlozeniu jej do laptopa ten uruchamia sie jednak na monitorze wyskakuje ERROR: MXM Structure not found or invalid. Reflash MXM ROM or add MXM structure and associated callbacks to SBIOS! Final Solution to 30 Secs startup i oczwiscie te pip, pip, pip... Czy jest jakis sposob aby cos na to poradzic? Zmienilem bios z podstawowego (1.25) na bios z pi1556 (1.27) i dalej to samo. Jest mozliwosc zmianz biosu karty? Czy moze ma ktos inne na to rozwiazanie. Dziwne, bo po tych 30 sek laptop normalnie startuje, winda sie uruchamia, potem tylko pojawia sie problem, nie mozna zainstalowac sterownikow, ani dokladnie okreslic co to za karta.
    Fujitsu Siemens Pi1536 odwieczny problem z grafiką.

Oto zrzut z gpu-z.
    Przewalilem naprawde setki stron nawet obcojezycznych i nigdzie nie znalazlem jakiejs sensownej odpowiedzi.
    Poratujcie Ludziki.
    Nie wiem co z tym fantem dalej robic. Czy jest jakas szansa aby to jakos doprowadzic do porzadku czy dac sobie spokoj i po prostu sprzedac?
  • ADVERTISEMENT
  • #2 9395602
    darnok44
    Level 23  
    Help: 72
    Rate: 17
    Mod video biosu powinien załatwić sprawę 30s i bipów. Tutaj:Link jest temat o tym na laptopvideo2go i był tam ktoś kto modował biosy, może uda ci się z nim skontaktować i pomoźe ci. A tutaj:Link jest wytłumaczone krok po kroku jak zmodyfikować bios dla 9600m gt 1gb ddr2, może ci też pomoże jeśli chciałbyś to zrobić sam.
  • ADVERTISEMENT
  • #3 9398453
    Marciniak84
    Level 2  
    Serdeczne dzieki, jednak pierwszy link to rozwiazanie polowiczne, likwidujace tylko drazniace 30 pipniec. Reszta zostaje ta sama czyli brak mozliwosci prawidlowego wykrycia, instalacji sterownikow i kiepska rozdzielczosc.
    Moze ktos posiada bios z dzialajacej karty GF 8600 GT na FSC Pi1536? Z biosem komputera probowalem juz wszystkiego. Wszystkie dostepne biosy ze strony FS jak tez wszystkie biosy Alienware. Pozostaje mi wiec tylko zmiana biosu na karcie gpu. Jednak to jak szukanie igly w stogu siana. Dlatego bardzo prosze, jesli ktos posiada ta karte w tym laptopie prosilbym o zrzut biosu przez cpu-z i wyslanie go do mnie.
  • ADVERTISEMENT
  • #4 9398614
    darnok44
    Level 23  
    Help: 72
    Rate: 17
    Myślę, że powinieneś iść bardziej w kierunku znalezienia sposobu na wymuszenie wgrania sterowników niż znalezienie odpowiedniego vbiosu. Z lektury różnych tematów wynika, że w większości przypadków udawało się w końcu wgrać działające sterowniki, jak np tutaj:Link. Przejrzyj laptopvideo2go, jest tam wiele tematów o wymianie karty graficznej w fujitsu amilo/alienware, może znajdziesz jakieś rozwiązanie.
  • #5 9399384
    Marciniak84
    Level 2  
    Wiesz, uwazam ze wrzucenie biosa z takiej samej karty rozwiaze problem. W komunikacie przy rozruchu wyswietla sie fraza "POST will be halted for 30 seconds and performance will be limited to
    balanced performance mode until this is resolved..."
    Moim zdaniem to komputer wlasnie blokuje wszystkie funkcje karty ustawiajac ja na minimalne wartosci, a tematy na podanym przez Ciebie forum jeszcze bardziej mnie w tym utwierdzaja. Skoro inni moduja vbiosy bawiac sie nimi w hex edytorach i robia podmianki w pojedynczych wierszach wiec po co utrudniac sobie zycie skoro mozna by wrzucic bios z tej samej karty tylko dzialajacej bezproblemowo na pi1536. Dlatego wlasnie upieralbym sie dalej przy swoim i sprobowalbym podmiany vbiosu.
    Dzieki za zainteresowanie:)

Dodano po 2 [godziny] 26 [minuty]:

Wyczytalem, ze aby podmiana vbiosu powiodla sie musi byc spelniony pewiem warunek. Na katrach stosowane sa pamieci roznych firm. Na mojej karcie sa to pamieci Hynix. Napewno trafiaja sie tez i innych firm. Vbios musi byc z karty o takich samych pamieciach. To bedezie chyba naprawde dlugie i trudne poszukiawne. Zaczynam szturmowac wszystkich ktorzy maja cokolwiek wspolnego z ta karta i i dali o tym znac na forum. Moze sie uda:)
    Darkon44 dzieki za ten link do flashowania gf9600.
ADVERTISEMENT