logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie podlicznika ORNO OR-03Y 3f z 3-żyłowym kablem na budowie

gregu12 13 Kwi 2011 13:09 2036 5
REKLAMA
  • #1 9395358
    gregu12
    Poziom 10  
    Witam serdecznie
    Mam taki problem chcę od sąsiada pociągnąć sobie prąd na budowę. Mam podlicznik ORNO OR-03Y. Problem polega na tym że odległość jest znaczna a mam tylko 3 żyłowy kabel. Wiec gdy zrobię sobie pion sam oddzielny np. po przez bednarkę w fundament. To czy ten licznik będzie działał tylko podłączony do 3 przewodów fazowych ale zero nie będzie przechodzić przez niego. I czy jeżeli podepnę swoje zero do niego to czy główny licznik wykaże pobór energii z podlicznika.
  • REKLAMA
  • #2 9395410
    Czybyszew
    Poziom 20  
    Ocena: 137
    Podejrzewam, że licznik nie będzie działał bo to licznik elektroniczny i napięcie do zasilania elektroniki jest z jednej fazy.
    A po drugie czy ja dobrze rozumiem, ze Ty chcesz podłączyć N poprzez bednarkę uziemiającą ??!
  • REKLAMA
  • #3 9395586
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4788
    gregu12 napisał:
    Witam serdecznie
    Mam taki problem chcę od sąsiada pociągnąć sobie prąd na budowę. Mam podlicznik ORNO OR-03Y. Problem polega na tym że odległość jest znaczna a mam tylko 3 żyłowy kabel. Wiec gdy zrobię sobie pion sam oddzielny np. po przez bednarkę w fundament. To czy ten licznik będzie działał tylko podłączony do 3 przewodów fazowych ale zero nie będzie przechodzić przez niego. I czy jeżeli podepnę swoje zero do niego to czy główny licznik wykaże pobór energii z podlicznika.

Czy Ty masz wszystkich w domu? Czy zabrałeś się na inny świat i marzysz o szczęściu wiecznym? Tylko zauważ, razem z Tobą możesz wysłać również tych, którzy takiego zamiaru nie mają.
    Nie wiem, czy masz już dzieci, ale to może również chodzić o nie.

Zwracam Ci uwagę, że tematy o zasilaniu odległego placu budowy były na forum dość szeroko omawiane.
  • REKLAMA
  • #4 9397565
    gregu12
    Poziom 10  
    Kolego "retrofood" zanim zaczniesz się udzielać w tematach o których nie masz pojęcia troszkę poczytaj co to jest punkt neutralny ( N ) i jak się przesyła energie. Mam nadzieje że nie jesteś elektrykiem. Przepraszam ale obraził bym elektryków gdybym podejrzewał ich o tak znikomą wiedzę.

Moderowany przez Akrzy74:

Masz duże szanse na nagrodę w dorocznym konkursie pt "Bzdura roku"! Jeszcze jeden taki post i otrzymasz ostrzeżenie!

• REKLAMA
  • #5 9397652
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 1500
    gregu12 napisał:
    Kolego "retrofood" zanim zaczniesz się udzielać w tematach o których nie masz pojęcia troszkę poczytaj co to jest punkt neutralny ( N ) i jak się przesyła energie. Mam nadzieje że nie jesteś elektrykiem. Przepraszam ale obraził bym elektryków gdybym podejrzewał ich o tak znikomą wiedzę.

Twoje tendencje do wyciągania pochopnych wniosków są nie tylko śmieszne, ale wręcz głupie. Zapoznaj się ze stosowną literaturą i dopiero wtedy dyskutuj!

To ty kolego nie masz zielonego pojęcia co chcesz zrobić i jakie wynikają z tego zagrożenia- a chcesz:
    1- Nielegalny pobór energii od sąsiada na zasilanie placu budowy.
    2- Nie masz pojęcia o spełnieniu warunków ochrony przeciwporażeniowej- więc elektrykiem nie jesteś, bo pomysł jaki przedstawiłeś to istna partyzantka absolutnie niegodna elektryka!
    3- Kabel 3 żyłowy zostaw sobie na przedłużacz 1-fazowy który przyłaczysz do gniazda na twojej budowie zabezpieczonego (też) wyłącznikiem RCD.

Radosna twórczość w wykonaniu autora kwalifikuje ten temat do kosza!
  • #6 9398047
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4788
    I ten człowiek pisze do mnie "Kolego"...
    No nie, ja sobie kolegów wybieram. Tego Pana nie wybierałem!
REKLAMA