logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Splinter Cell Conviction zawiesza się na Acer Aspire 7741G - co robić?

Don Omar 14 Kwi 2011 22:22 3869 9
REKLAMA
  • #1 9401867
    Don Omar
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam.
    Mam taki problem kupiłem Splinter Cell Conviction, zainstalowałem no i cieszyłem się grą lecz po paru minutach góra godzinie gra zawiesza się i nic nie da rady zrobić jedynie reset komputera, to samo po reinstalowaniu i nawet ściągnąłem pirata i taki sam problem występuje.

Mój laptop to: Acer Aspire 7741G / Procesor Intel Core i3 2,53 GHz / Karta graficzna AMD Radeon HD 6550 up to 2266 / 3 GB RAM.

Z góry dziękuję za pomoc i życzę miłego wieczoru.

P.S
    Windows 7 x86
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9402197
    luck64
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Zawiechy podczas grania wynikają głównie z przegrzania układu graficznego lub CPU. Jednym z największych problemów producentów lapków jest zastosowanie odpowiedniego chłodzenia dla proca i grafiki w laptopie.Wynika to z tego że mają ograniczone miejsce (w kompie stacjonarnym masz zazyczaj wentyl na procku jak i na grafice.W lapie generalnie masz jeden do proca i grafiki).Mobilne układy graficzne mają zazwyczaj pasywne chłodzenie i przy stresie mogą niewyrobić . Zastanów się dlaczego producenci gier przy wymaganiach nie podają czy dane wymagania są na komputer stacjonarny czy może ono również być na laptopa (wspomniane wady konstrukcyjne lapków - grzeją się niemiłosiernie).Jest to tylko moja opinia ale w obecnych czasach go grania i reszty jest stacjonarny komp a do tej reszty bez grania jest lapek :)
  • REKLAMA
  • #3 9402314
    Don Omar
    Poziom 9  
    Rozumiem no cóż szkoda lapek ma niecały tydzień, a już zawodzi :P
    Dzięki za odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #4 9402337
    luck64
    Poziom 14  
    Ja Ciebie też rozumiem - ale człowiek uczy się na błędach.

Taki kawał:

Przyjeżdza facet najnowszym BMW do mechanika i mówi że ledwo się dokulał bo silnik szwankuje.

Mechanik wzioł młotek i jebn....ł w silnik, po czym chodzi jak nówka :)

Klient ile płacę ?

Mechanik - 10000 zł.

Klient - za co??? Że Pan walnął młotkiem w silnik ????????????

Mechanik - dokładnie.BO JA WIEDZIAŁEM GDZIE.

Jaki płynie z tego morał ??????????????

NIEWIEDZA KOSZTUJE :)

Oddawaj go na gwarancję albo szukaj na allegro (jak padnie).

Pozdrawiam.
  • #5 9402345
    Don Omar
    Poziom 9  
    Chociaż z tego co czytałem na forach ubisoftu i ati ma wyjść łatka do sterowników tej karty graficznej bo ona zawodzi właśnie w grach typu splinter cell, czy to też może być powód?
  • #6 9402348
    PeteSh
    Poziom 30  
    Ocena: 71
    Przetestuj Everestem lub innym softem temperatury w trybie 3D, będziesz wiedział więcej.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 9402383
    luck64
    Poziom 14  
    Oczywiście i nie bo :

1.Zmienią silnik graficzny gry tak aby nie obciążał tak układu grafiki (temperatura GPU) - te wiadomości dotyczą raczej zazwyczaj komputerów stacjonarnych.

2.Dla Ciebie (akurat pkt.1)jest ważny bo lapek jeszcze nie padł (nie odpalaj tej gry bo kilka takich razy i grafikę możesz "ugrzać na amen" - z czego wynikają takie jaja ??????? - UE swego czasu zabroniła lutowania ołowiowego (ochrona środowiska przed ołowiem).Luty/połaczenia na płycie głównej ( w Twoim przypadku) przez taki zabieg są bardziej podatne na temperature - przy niższej temperaturze odpadają (np.Twoja karta graficzna bo chodzi w stresie jak grasz + chłodzenia lapków) .

Możesz czekać na aktualizację gry (ale pamiętaj że tylko tej ).

Kup sobie stacjonarny do grania w nowsze pozycje z rynku gier a lapka zostaw do innego zastosowania (np.starsze gry,biuro,internet) - bo inaczej .................................(moja pierwsza odpowiedź).

Pozdrawiam.
  • #8 9402432
    Don Omar
    Poziom 9  
    luck64 napisał:
    Oczywiście i nie bo :

1.Zmienią silnik graficzny gry tak aby nie obciążał tak układu grafiki (temperatura GPU) - te wiadomości dotyczą raczej zazwyczaj komputerów stacjonarnych.

2.Dla Ciebie (akurat pkt.1)jest ważny bo lapek jeszcze nie padł (nie odpalaj tej gry bo kilka takich razy i grafikę możesz "ugrzać na amen" - z czego wynikają takie jaja ??????? - UE swego czasu zabroniła lutowania ołowiowego (ochrona środowiska przed ołowiem).Luty/połaczenia na płycie głównej ( w Twoim przypadku) przez taki zabieg są bardziej podatne na temperature - przy niższej temperaturze odpadają (np.Twoja karta graficzna bo chodzi w stresie jak grasz + chłodzenia lapków) .

Możesz czekać na aktualizację gry (ale pamiętaj że tylko tej ).

Kup sobie stacjonarny do grania w nowsze pozycje z rynku gier a lapka zostaw do innego zastosowania (np.starsze gry,biuro,internet) - bo inaczej .................................(moja pierwsza odpowiedź).

Pozdrawiam.

A jeżeli przy innych grach taki przypadek się nie zdarza to można grać bez obaw uszkodzenia karty graficznej?

Dziękuję bardzo za pomoc, jeżeli ktoś odpowie na moje w/w pytanie myślę, że temat zostanie rozwiązany.

Pozdrawiam.
  • #9 9402752
    luck64
    Poziom 14  
    100% pewności nigdy nie będziesz miał kiedy grafa padnie (na razie swoją przygrzałeś ostro).Są to zazwyczaj losowe przypadki.Dlatego są na świecie serwisy.Jak masz gwarancję to graj w co zechcesz.A jak nie to do grania zmień sprzęt.Temat uważam za zamknięty.
  • #10 9402848
    Don Omar
    Poziom 9  
    luck64 napisał:
    100% pewności nigdy nie będziesz miał kiedy grafa padnie (na razie swoją przygrzałeś ostro).Są to zazwyczaj losowe przypadki.Dlatego są na świecie serwisy.Jak masz gwarancję to graj w co zechcesz.A jak nie to do grania zmień sprzęt.Temat uważam za zamknięty.

No to czyli śmiało gram :P dziękuję jeszcze raz za pomoc i pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z grą Splinter Cell Conviction, która zawiesza się na laptopie Acer Aspire 7741G z procesorem Intel Core i3 i kartą graficzną AMD Radeon HD 6550. Problemy z zawieszaniem się gry mogą być spowodowane przegrzewaniem się układu graficznego lub CPU, co jest częstym problemem w laptopach z ograniczonym chłodzeniem. Użytkownik rozważa również możliwość, że problem może wynikać z nieaktualnych sterowników karty graficznej, na co wskazują doniesienia o nadchodzącej łatce. Rekomendacje obejmują monitorowanie temperatury komponentów oraz rozważenie zakupu stacjonarnego komputera do gier, ponieważ laptopy mogą nie spełniać wymagań gier o wysokiej wydajności.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA