logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[sam7s256] [sam7s256][Sourcery G++] Jak zamienić float na string i wysłać przez RS232?

ullman 14 Kwi 2011 22:31 1491 2
REKLAMA
  • #1 9401919
    ullman
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam,

REKLAMA

Potrzebuje zamienić liczbę w formacie double (float) na stringa aby go wysłać przez RS232. Chciałem użyć funkcji ecvt z biblioteki stdlib, ale mam problem z linkowaniem, dostaje:
    Linking: main.elf
    arm-none-eabi-gcc  -mcpu=arm7tdmi  -I. -gdwarf-2 -DROM_RUN -DAT91SAM7S256  -Os -Wall -Wcast-align -Wimplicit  -Wpointer-arith -Wswitch -Wredundant-decls -Wreturn-type -Wshadow -Wunused -Wa,-adhlns=Cstartup.lst  -I./include -MD -MP -MF .dep/main.elf.d Cstartup.o  main.o Cstartup_SAM7.o dbgu.o delay.o lcd_2x16.o adc.o      --output main.elf -nostartfiles -Wl,-Map=main.map,--cref -lc  -lm -lc -lgcc     -Tinclude/AT91SAM7S256-ROM.ld
    /home/garbaty_aniol/CodeSourcery/Sourcery_G++_Lite/bin/../lib/gcc/arm-none-eabi/4.5.1/../../../../arm-none-eabi/lib/libc.a(lib_a-sbrkr.o): In function `_sbrk_r':
    sbrkr.c:(.text+0x18): undefined reference to `_sbrk'
    collect2: ld returned 1 exit status
    make: *** [main.elf] Błąd 1

Wyszukałem, że problem może być z przydzieleniem pamięci, więc próbowałem zaalokować pamięć za pomocą malloc, ale bez skutecznie. Fragment kodu:

Kod: C / C++
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Jak rozwiązać ten problem?
  • REKLAMA
  • #3 9403257
    ullman
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Jest jakiś inny sposób aby zamienić liczbę typu float na striga? Bez użycia tych funkcji, bo zależy mi na tym aby program wykonywał się jak najszybciej.
REKLAMA