Witam,
Potrzebuje zamienić liczbę w formacie double (float) na stringa aby go wysłać przez RS232. Chciałem użyć funkcji ecvt z biblioteki stdlib, ale mam problem z linkowaniem, dostaje:
Wyszukałem, że problem może być z przydzieleniem pamięci, więc próbowałem zaalokować pamięć za pomocą malloc, ale bez skutecznie. Fragment kodu:
Jak rozwiązać ten problem?
REKLAMA
Potrzebuje zamienić liczbę w formacie double (float) na stringa aby go wysłać przez RS232. Chciałem użyć funkcji ecvt z biblioteki stdlib, ale mam problem z linkowaniem, dostaje:
Linking: main.elf
arm-none-eabi-gcc -mcpu=arm7tdmi -I. -gdwarf-2 -DROM_RUN -DAT91SAM7S256 -Os -Wall -Wcast-align -Wimplicit -Wpointer-arith -Wswitch -Wredundant-decls -Wreturn-type -Wshadow -Wunused -Wa,-adhlns=Cstartup.lst -I./include -MD -MP -MF .dep/main.elf.d Cstartup.o main.o Cstartup_SAM7.o dbgu.o delay.o lcd_2x16.o adc.o --output main.elf -nostartfiles -Wl,-Map=main.map,--cref -lc -lm -lc -lgcc -Tinclude/AT91SAM7S256-ROM.ld
/home/garbaty_aniol/CodeSourcery/Sourcery_G++_Lite/bin/../lib/gcc/arm-none-eabi/4.5.1/../../../../arm-none-eabi/lib/libc.a(lib_a-sbrkr.o): In function `_sbrk_r':
sbrkr.c:(.text+0x18): undefined reference to `_sbrk'
collect2: ld returned 1 exit status
make: *** [main.elf] Błąd 1Wyszukałem, że problem może być z przydzieleniem pamięci, więc próbowałem zaalokować pamięć za pomocą malloc, ale bez skutecznie. Fragment kodu:
Kod: C / C++
Jak rozwiązać ten problem?