Witam
-----------------------
Trafił do mnie ten TV z objawem braku obrazu - fonja jest.
Zasilacz sprawny - napięcia prawidłowe.
Wysokie startuje , odchylanie pracuje - ekran ciemny .
Stwierdziłem iż po dotknięciu palcem w obrębie Icut off , RGB układu TDA9351PS/N1?1L0180 pokazuje się prześwit obrazu.
Noprowadziło mnie to na szukanie uszkodzenia w obrębie trafa wysokiego - znalazłem rezystor RL002 - 82kom ( miał przerwę ).
Obecnie po włączeniu TV zachowuje się dziwnie - to znaczy - raz pokaże się obraz przwidłowy zaś innym razem obraz jest lekko czerwony z powrotami bez treści lub pokaże się obraz bez koloru czerwonego.
Regulacja S2 jest też dziwna - lekkie zwiększenie napięcia i z prawidłowego obrazu znika kolor czerwony.
Wymieniłem na płytce kineskopu TDA6107Q , wszystkie diody , podstawkę kineskopu i w dalszym ciągu nic.
Podstawiłem kondensatory w układzie napięcia BCL - 8 noga trafa.
Powiem iż skończyły mi się pomysły.
Czy uszkodzony jest sam TDA9351....
Prosił bym o pomoc.
Pozdrawiam
-----------------------
Trafił do mnie ten TV z objawem braku obrazu - fonja jest.
Zasilacz sprawny - napięcia prawidłowe.
Wysokie startuje , odchylanie pracuje - ekran ciemny .
Stwierdziłem iż po dotknięciu palcem w obrębie Icut off , RGB układu TDA9351PS/N1?1L0180 pokazuje się prześwit obrazu.
Noprowadziło mnie to na szukanie uszkodzenia w obrębie trafa wysokiego - znalazłem rezystor RL002 - 82kom ( miał przerwę ).
Obecnie po włączeniu TV zachowuje się dziwnie - to znaczy - raz pokaże się obraz przwidłowy zaś innym razem obraz jest lekko czerwony z powrotami bez treści lub pokaże się obraz bez koloru czerwonego.
Regulacja S2 jest też dziwna - lekkie zwiększenie napięcia i z prawidłowego obrazu znika kolor czerwony.
Wymieniłem na płytce kineskopu TDA6107Q , wszystkie diody , podstawkę kineskopu i w dalszym ciągu nic.
Podstawiłem kondensatory w układzie napięcia BCL - 8 noga trafa.
Powiem iż skończyły mi się pomysły.
Czy uszkodzony jest sam TDA9351....
Prosił bym o pomoc.
Pozdrawiam