Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Co to za radio?

Roberto1 05 Nov 2004 18:09 1773 7
    Roberto1
    Level 14  
    Witam wszystkich entuzjastów lampowej elektroniki. Wypatrzyłem ostatnio na Allegro taki oto odbiorniczek (zdjęcie poniżej). Jest niesprawny. Chciałbym kupić do naprawy. Interesuje mnie jaką nosi nazwę. Wewnątrz ma elektronikę podobną jak w Pionierze. Podaję również link do strony z tą aukcją:
    www.allegro.pl/show_item.php?item=33646865
    Preskaler
    Level 39  
    Też mi się tak wydaje jak twierdzi "k24"! Powinny tam pracować lampy z serii UXX. UY1N, 2XUCH21 i UBL21. Można to potwierdzić, chyba że nie ma w nim w ogóle lamp. Inną informacją potwierdzającą, że jest to "Sonatina" (lub coś koło tego), jest brak transformatora sieciowego (jest tylko głośnikowy). Schemat elektryczny tego OR-a jest zbliżony do "Pioniera" U2, Promyka ( tylko ma przełącznik klawiszowy).
    Roberto1
    Level 14  
    Odbiornik jest z lampami co można zobaczyć na jednym ze zdjęć zamieszczonych na aukcji - link powyżej. Z wyglądu można rozpoznać od prawej UY1N, UB21 i dwie UCH21. Trafa sieciowego nie ma. To chyba jakaś odmiana Sonatiny - na innej aukcji facet wystawiał właśnie ja i różniła się praktycznie tylko kolorem skrzynki i fakturą materiału głosnikowego.
    Dzięki za naprowadzenie na nazwę.
    Preskaler
    Level 39  
    Odmianami "Pioniera U2" były Inne pioniery z transformatorami sieciowymi ("PionierM", "Mazur", "Pionier L" a nawet "Pionier" bateryjny). W skrajnych przypadkach rożniły się one od siebie tak bardzo, że trudno było doszukać się między nimi na tyle istotnych podobieństw, żeby zasługiwały na tą nazwę. W Czechosłowacji też był podobny OR i nazywał się "Talizman".
    amigo10
    Level 12  
    O ile fotka nie została zrobiona obiektywem "żabie oko" to stawiam na
    radio SONATINA.
    Takie miał mój dziadek. Oczywiście miało dokładne kształty prostopadłościanu. Dorobiałem Mu wzmacniacz w.cz. na EC92 aby lepiej sciągał Radio WE.
    staszeks
    Level 27  
    www.fonar.com.pl
    szukaj w katalogu,
    masz zdjęcia i schematy