logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy HP PSC 1315 to dobry wybór jako urządzenie wielofunkcyjne? Koszty eksploatacji?

COPIERNICK 05 Lis 2004 23:09 7437 32
REKLAMA
  • #1 963452
    COPIERNICK
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Ostatnio zepsuła mi się drukarka, potrzebuje skanera. Co myślicie o urządzeniu "wielofunkcyjnym" HP PSC 1315 ? Czy jego eksploatacja jest droga? A może coś innego?
  • REKLAMA
  • #2 963518
    Kazik
    Spec od drukarek
    Ocena: 53
    Osobiscie nie polecam zadnych "kombajnow" opartych na konstrukcjach atramentowek hp - wiecej problemow niz pozytku....
  • #3 963586
    hercules
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Poleciłem już kilkunastu klientom drukarkę HP PSC 1210 i 1215, i są z niej bardzo zodowoleni, zero napraw gwarancyjnych, czyli bezawaryjna praca. Tusze wygodne w napełnianiu, zarówno czarny jak i kolorowy. Skaner też niczego sobie. No i dochodzi ksero, bez udziału komputera.
    Dla mnie super sprawa w tej klasie cenowej. Polecam. Nie wiem jeszcze dokładnie czym się różni PSC 1215 od 1315, ale pewnie jakimiś szczegółami.

p.s. Stanowczo odradzam urzadzenia welofunkcyjne Lexmark. Przejechałem się na nich kilka razy. (usterki)
  • #4 963605
    Kazik
    Spec od drukarek
    Ocena: 53
    No coz, moze zdazaja sie wyjatki - na kilkadziesiat sprzedanych urzadzen tego typu - wszystkie hp - 80% wracalo albo na gwarancji albo tuz po.... Bawilem sie troszke nimi i stwierdzam prosty fakt - ich konstrukcja musi zakonczyc sie tragedia wczesniej lub pozniej, jesli kogos stac na kosztowny serwis to fakt - moze w ciemno kupowac. Osobiscie polecam oddzielnie drukarke, skaner, itp - lata pracy i doswiadczen robia swoje - ale nie jestem wyrocznia...
  • #5 963696
    gugus
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    nie polecam kombajnów hp już któryś z kolei który trafił do naprawy miał padniętą elektronike i to w dodatku kilka miesięcy po gwarancji.
    Wymiana elektroniki na nową jest nieopłacalna ze względu na cenę nowej płyty.
    Radzę jeszcze troszkę poczekać może hp w nowszych modelach upora się w końcu z tym problemem.
    Chociaż spoglądając jak są wykonane coraz to nowsze konstrukcje szczerze w to wątpie.
    Lepiej moim zdaniem kupić skaner i drukarkę osobno, mniej problemów.

Pozdrawiam
  • #6 967642
    COPIERNICK
    Poziom 16  
    Dziękuję za Wasze opinie. Chyba kupię osobno drukarkę i skaner :-)

Pozdrawiam...
  • #7 1238666
    themark
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Witam wszystkich :-) !!
    A ja właśnie przymierzam się do kupna tej drukarki HP PSC 1215. Byłem w sklepie (takim dość dobrym gdzie naprawdę doradzają) i generalnie o lexmarkach to była rozmowa w stylu "...Jak Pan sobie życzy", kiedy przeszliśmy do produktów HP i powiedziałem że interesowała by mnie drukarka HP PSC 1215 (mimo że stały inne urządzenia tej firmy sprzedawca powiedział że to dobry wybór. Na moje pytania a ile macie zwrotów do serwisu gość stwierdził że od roku żadne takie urządzenie nie wróciło.

POZDRAWIAM
  • #8 1243167
    COPIERNICK
    Poziom 16  
    Witam,

Pomimo, że napisałem:

[quote="COPIERNICK"]Dziękuję za Wasze opinie. Chyba kupię osobno drukarkę i skaner :-)quote]

..... kupiłem jednak HP PSC 1315, bo funduszy nie starczyło ;)

Jestem bardzo zadowolony z tego sprzętu.

To urządzenie spełnia wszystkie moje oczekiwania: drukuje (bardzo ładnie w kolorze i na czarno), skanuje (w miarę szybko i z dobrą rozdzielczością), kopiuje (również w kolorze i bez włączonego komputera - wiem, że to może drogo wychodzi, ale czasami przydaje się małe "ksero" pod ręką).

Myślę, że niepotrzebnie kupiłem aż PSC 1315, bo chyba wystarczyło by mi PSC 1215 (teraz kosztuje ok. 270 zł na allegro) - różnią się chyba tylko szybkością wydruku i wejściem PicBridge ( jeżeli jest inaczej, to niech mnie ktoś poprawi).

Pozdrawiam :-)

Dodano po 3 [minuty]:

Witam,

Pomimo, że napisałem:

[quote="COPIERNICK"]Dziękuję za Wasze opinie. Chyba kupię osobno drukarkę i skaner :-)[quote]

..... kupiłem jednak HP PSC 1315, bo funduszy nie starczyło ;)

Jestem bardzo zadowolony z tego sprzętu.

To urządzenie spełnia wszystkie moje oczekiwania: drukuje (bardzo ładnie w kolorze i na czarno), skanuje (w miarę szybko i z dobrą rozdzielczością), kopiuje (również w kolorze i bez włączonego komputera - wiem, że to może drogo wychodzi, ale czasami przydaje się małe "ksero" pod ręką).

Myślę, że niepotrzebnie kupiłem aż PSC 1315, bo chyba wystarczyło by mi PSC 1215 (teraz kosztuje ok. 270 zł na allegro) - różnią się chyba tylko szybkością wydruku i wejściem PicBridge ( jeżeli jest inaczej, to niech mnie ktoś poprawi).

Pozdrawiam :-)
  • #9 1243283
    shake
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    no hp to smiecie

Dodano po 2 [minuty]:

znaczy te nowe hp stare drukarki były porządne a teraz to robią tak że po tygodniu odpada jakaś część
  • #10 1253183
    natia
    Poziom 11  
    Hej, a kiedy piszesz, ze jakosc skanu jest dobra to masz na mysli skan tekstu czy np zdjecia? Bylam dzis o krok od zakupu tego modelu, ale facet w sklepie naopowiadal mi ze skaner jest po prostu beznadziejny i nic poza tekstem zeskanowac sie nie da. Co o tym sadzisz?
  • REKLAMA
  • #11 1254245
    robi1979
    Poziom 11  
    nieprawda-sprzedawca coś amator-mówil tak nie sugerujac innego sprzętu-to dziwne
  • #12 1254706
    COPIERNICK
    Poziom 16  
    Prawdopodobnie sprzedawca nigdy nie widział na własne oczy skanu zrobionego przez to urządzenie ;-) Zarówno zdjęcia jak i tekst wychodzą znakomicie !
  • #13 1256282
    pawelsiara74
    Poziom 22  
    Ocena: 84
    Witam
    Posiadam to urządzenie od ok trzech miesięcy no i jestem z niego bardzo zadowolony drukarka eksploatacja drukarki według mnie wychodzi bardzo tanio a mianowicie: atrament czarny 120 ml czyli jakies 10 napełnień pojemnika kosztuje ok 25-30zł, kolorowy atrament czyli trzy kolory kosztuje ok 30-35zł 3x120ml nio a więc według mnie taniocha.
    Co do jakości drukowania to nienazekam według mnie super!!!!! drukowałem juz wszystko no i według mnie jest ok, zdjecia wychodza naprawde ładnienie widze zastrzeżeń, a co do skanera to skanuje w dużej rozdzielczości skanowałem dużo zdjęć no i jakość tych zdjeć jest bardzo dobra. Moje zdanie jest takie że jak za ta kase to naprawde sie opłaca, zobaczymy jeszcze jak długo wytrzyma no ale myśle że długoo. Moja opinia jest pozytywna co do tego urządzenia.
    Pozdrawiam Paweł
  • #14 1258085
    natia
    Poziom 11  
    a no to super--wobec tego i ja sie zdecyduje :). chociaz bylam dzisiaj przypadkiem w biedronce, patrze, a tam HP 3520 za 150 zyla----tyle ze tych Hpkow juz nie produkuja, he, he... wybiore sie wiec po 1315.
  • #15 1260535
    pawelsiara74
    Poziom 22  
    Witam
    Chciałem poprawić moją ostatnia wypowiedź ponieważ napisałem tam że 120ml to jest 10 napełnień to była pomyłaka bo jest to jakies 12 napełnień i dzisiaj sobie wszedłem na allegro i zobaczyłem że atramenty są tańsze niż pisałem ostatnio a mianowicie 250 ml za 30 zł czarnego czyli jest to jakieś 25 napelneń :) a co do koloru to tak jak już pisałem.
    Natia jak już nabędziesz to urzadzenie to podziel sie emocjami i opinia swoją.
    Pozdrawiam
  • #16 1260626
    natia
    Poziom 11  
    no coz--zakupu dokonalismy wczoraj... ale na razie nie moge powiedziec nic, bo podczas wielokrotnych prob instalacji w momencie zainstalowania 60 procent pojawia sie blad krytyczny... z pomocy, jakie oferuje hp na swojej stronie wynika, ze to bardzo powszechne przy windowsie xp no i probuje wlasnie sciagnac jakis program, ktory pomoze mi program rozwiazac. a Hp-ek stoi sobie obok bezczynnie i nie moge go nawet wyprobowac :(
  • REKLAMA
  • #17 1261099
    pawelsiara74
    Poziom 22  
    Witam
    Hmmmm nio nie wiem dlaczego szczerze mówiąc ja instalowałem ja już kilka razy i raz miałem problem z zainstalowaniem ale nie pamietam jaki ale to był drobiazg ale to miałem jak miłaem zainstalowaneg owindowsa XP z serivs pakiem 1 teraz mam windowsa XP z servis packa 2 no i nie mam żadnego problemu. Chociaż... ostatnio miałem problem bo właczyłem drukarke na początku instalacji no i faktycznie coś mi wyskakiwało jakiś problem i nie mogłem zainstalować, ale później zacząłem od nowa tylko że drukarke włączyłem dopiero wtedy jak instalacja tego wymagała no i instalacje rozpoczynałem z płyty a nie z dodawania sprzetu.
    Spróbuj może tak jak Ci pisze może to tego wina. Jak by co to pisz moze będe mógl jakoś pomódz.
    Pozdrawiam
  • #18 1261502
    natia
    Poziom 11  
    dzieki, pawel--na razie zostaly mi jeszcze z 3 godziny sciagania, ale kiedy instalowalam pierwszy raz to jak najbardziej z plyty, nie przez 'dodaj sprzet'. usb tez podlaczalam dopiero wtedy, kiedy program tego zażądał. mysle, ze wszystko zrobilam jak nalezy tylko cos nie tak jest z naszym windowsem. a teraz jeszcze zastanawiam sie czy 128 RAM to nie za malo pamieci na takiego giganta jak ten Hp-k...
  • #19 1262866
    pawelsiara74
    Poziom 22  
    Witam
    Znalazłem takie coś:
    Wymagania systemowe: PC: dowolny procesor IntelŽ PentiumŽ II lub CeleronŽ; MicrosoftŽ WindowsŽ 98, 98 SE, Me, 2000 Professional lub XP; 128 MB RAM dla 98, 98 SE, Me, 2000, XP; 950 MB miejsca na twardym dysku dla 98, 98 SE, Me i 1.1 GB miejsca na twardym dysku dla 2000 i XP, dodatkowe 50 MB do skanowania w pełnym kolorze; napęd CD-ROM; monitor SVGA 800 x 600; port USB; zalecana karta dźwiękowa i dostęp do Internetu.
    Czyli powinno wystarczyć i te 128 ram. sprawdź moze miejsce na dysku:)
    ja tam z ramami nie miałem problemu bo mam dży zapas w sumie to mam 1024mb to mi tam nie brakowało.
    Mam nadzieje że oporasz sie z problemem.
    Pozdrawiam
  • #20 1278058
    natia
    Poziom 11  
    hej hej po dniach kilku!
    udalo nam sie wreszcie zainstalowac nasze urzadzenie no i chocicaz to zaledwie kilka dni to musze powiedziec, ze jestem bardzo bardzo zadowolona! mieliscie racje, ze jakos skanowania jest naprawde bardzo dobra--szczegolnie w wiekszych rozdzielczosciach---drukarka tez niszego sobie. Dzieki wiec za zainspirowanie mnie do kupna tego sprzetu!
  • #21 1278120
    pawelsiara74
    Poziom 22  
    Witam
    Spoko że jesteście zadowoleni ale wiedzialem że tak będzie :)
    Nio a po to jest ta strona żeby sobie pomagać
    Pozdrawiam
  • #22 1278147
    nekri
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    ja mam 1210 i do skanera moge sie troche doczepić.. tekst oki super.. ale fotki do bani lubi prazkowac..wkoncu to tylko diodowka... co prawda ma juz ponad roczek.. natomiast drukarka rewelacja zwłaszcza jak drukować fotki na sliskim papierze, nawet z napelnianego kardridza...
  • REKLAMA
  • #23 1278443
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #24 1279066
    simskor
    Poziom 2  
    Nie moge wyjsc z serwisu z tą drukarką. Zepsuta jest od razu jak ja wyciagam z kartona. To jest tania produkcja i trzeba dobrze trafić na model zeby się nie psuło.
  • #25 1281998
    pawelsiara74
    Poziom 22  
    Witam
    Hmmmmm no odpukac ale ja jak narazie nie miałem zandego problemu a codziennie jest używany.
    Pozdrawiam
  • #26 1288660
    Cino_KF
    Poziom 2  
    Mógłby ktoś pokazać przykładowy skan umieszczając jakieś foto?

Byłbym bardzo wdzięczny.
  • #27 1322235
    pawelsiara74
    Poziom 22  
    Witam
    sorki że tak późno ale tak wyszło pozdrawiam
    Załączniki:
    • Czy HP PSC 1315 to dobry wybór jako urządzenie wielofunkcyjne? Koszty eksploatacji? basen.JPG (120.14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #28 1998914
    lucynakis
    Poziom 11  
    Jak wygląda awaryjność HP 1315?
    Pytanie kieruję szczególnie do tych osób, które posiadają owe urządzenie od kilku-kilkunastu miesięcy.:?::?:
  • #29 1999080
    pawelsiara74
    Poziom 22  
    Witam
    a więc ja mam to urzadzonko od roku dokładnie to zakupiłem 14 grdunia 2004 roku, codziennie jest urzywane w sumie to już ok 20 razy napełniałem kadridż czarny, kolorowy dokładnie nie wiem ale ok 4 razy i jak narazie jeszcze nie miałem z tym urzadzeniem żadnego problemu.....więc jak narazie jestem zadowolonym urzytkownikiem tego urzadzonka bo co najważniejsze to że jest tanie w eksploatacji.... i bezawaryjne
    Pozdrawiam Paweł
  • #30 1999358
    lucynakis
    Poziom 11  
    Czy chodzi głośno?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy oceny urządzenia wielofunkcyjnego HP PSC 1315 pod kątem jakości, awaryjności oraz kosztów eksploatacji. Opinie są podzielone: część użytkowników odradza "kombajny" HP ze względu na częste awarie elektroniki i wysokie koszty serwisu, sugerując zakup oddzielnej drukarki i skanera. Inni chwalą modele HP PSC 1210, 1215 oraz 1315 za bezawaryjną pracę, dobrą jakość druku i skanowania, a także niskie koszty tuszu (ok. 25-35 zł za 120-250 ml atramentu, co przekłada się na kilkanaście do kilkudziesięciu napełnień). Skaner w modelu 1315 oceniany jest pozytywnie zarówno do tekstu, jak i zdjęć, choć zdarzają się problemy z instalacją sterowników na Windows XP. Urządzenie umożliwia kopiowanie bez komputera, co jest cenione przez użytkowników. Awaryjność jest różna – niektórzy zgłaszają szybkie usterki po okresie gwarancji, inni używają sprzętu bez problemów przez ponad rok. Wskazano, że modele HP PSC 1210 i 1215 są bardziej polecane niż Lexmarki, które mają opinię mniej niezawodnych. Wymagania systemowe urządzenia to m.in. Windows 98/XP, 128 MB RAM, port USB. Podsumowując, HP PSC 1315 jest uznawany za dobry wybór w segmencie cenowym do około 300 zł, z niskimi kosztami eksploatacji, ale z ryzykiem awarii elektroniki po okresie gwarancji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA