logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto studiować Energetykę na AGH? Opinie o kierunku i alternatywy

wolfge 22 Kwi 2011 10:12 17730 8
  • #1 9427420
    wolfge
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Energetyka AGH. Uważacie, że ten kierunek jest wart uwagi? Słyszałem wiele opinii, że na AGH jest dość słaby. Jest on na wydziale Paliw i Energetyki, ruszył dopiero w tamtym roku więc pewnie wiele o nim nie można powiedzieć (wcześniej była międzywydziałowa szkoła Energetyki, jakoś tak). Energetykę można także studiować na PK (tutaj ponoć jeszcze większy syf), Politechnice Wrocławskiej albo Politechnice Warszawskiej. Więc wybór duży, jak myślicie czy AGH ma coś do powiedzenia? A może wybrać elektronikę? Myślałem nad tym kierunkiem, na dobrym wydziale, istnieje możliwość wyboru specjalizacji elektorenergetyka ;)
  • #2 9434153
    darek2795
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Wiecie gdzie po takiej szkole można znaleźć prace ?
    Bo według mnie to najprędziej w elektrowni i chyba na tym koniec więc ciężko będzie po takiej szkole znaleźć gdzieś indziej prace niż w elektrowni
  • #3 9434181
    wolfge
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Wydaję mi się, że perspektywy mogą być nieco szersze. Jednak po tych studiach uzyskujemy inżyniera, dodatkowo wiadomo AGH, renoma... Także istnieje możliwość wyboru specjalności np Energetyka Wodorowa, jądrowa, zaawansowane technologie energetyczne i inne. Można takze zrobic sobie uprawnienia budowlane z zakresu hm z tego co pamiętam coś z klimatyzacją, coś z ogrzewaniem i gazem nawet. Ale czekam na odpowiedź kogoś kto mógłby powiedzieć cos wiecej na ten temat ;p
  • #4 9434694
    Konrad_M
    Poziom 15  
    Ocena: 64
    Myślę, że energetyka to strzał w dziesiątkę. Pracę można znaleźć wszędzie, począwszy od firmy Zeork, lub w fabrykach jako inżynier elektryk i elektrownie też. Można samemu projektować instalacje elektryczne (spora kasa jest na tym), robić przyłącza, instalacje w blokach , domach i halach. Można zająć się energetyką słoneczną, atomową, wodną węglową. Po energetyce można projektować uziemienia robić automatyki do chłodni i innych przemysłowych urządzeń. Inżynier niedługo będzie bardzo ceniony i poszukiwany a w dzisiejszych czasach gdzie energetyka ma coraz większe znaczenie i coraz więcej zastosowań, myślę że to zawód z przyszłością. Niedługo samochody będą elektryczne więc to energetyka jest moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem do studiowania.
    A co do uczelni, to myślę że AGH jest ok, ale pomyśl też o politechnice warszawskiej albo WAT
  • #5 9434752
    revolt
    Poziom 34  
    Ocena: 186
    Konrad_M napisał:
    Można samemu projektować instalacje elektryczne (spora kasa jest na tym), robić przyłącza, instalacje w blokach , domach i halach.

Po energetyce nie można samodzielnie projektować instalacji.
  • #6 9434778
    Konrad_M
    Poziom 15  
    Ocena: 64
    revolt napisał:

Tak, trzeba jeszcze zdobyć uprawnienia, ale chyba to nie problem?
    Znam gościa co się właśnie zajmuje projektowaniem takich instalacji, co prawda chyba pracuje w jakiejś firmie zajmującej się tym, ale pieniążki robi niemałe :D
  • #7 9435010
    darek2795
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Nawet niewiedziałem że to aż tak dobry kierunek chyba złoże do niej również podanie To nowy kierunek a sądząc po poście Konrad_M nie powinno być trudności w znalezieniu pracy po skończeniu takiej szkoły
    Co sadzicie o TPS-e w piotrkowie tryb. ciężko będzie tam na ten kierunek się dostać.
    Jeszcze 2 pytanka: czy ciężko jest się dostać do technikum elektronicznego ogólnie
    Waszym zdaniem jest lepiej skończyć technikum o bardzo niskim poziomie czy zawodówke o wyższym poziomie tylko technikum to technikum
    ale więcej osób złożyło podanie do tej zawodówki niz do tego technikum (w zawodówce na każdym kierunku jest kilka miejsc wolny czyli sie dostane bez problema w technikum prawie połowa wolnych )
    pzdr
  • #8 9436263
    revolt
    Poziom 34  
    Ocena: 186
    Konrad_M napisał:
    revolt napisał:

Tak, trzeba jeszcze zdobyć uprawnienia, ale chyba to nie problem?
    Znam gościa co się właśnie zajmuje projektowaniem takich instalacji, co prawda chyba pracuje w jakiejś firmie zajmującej się tym, ale pieniążki robi niemałe :D

No problem. http://www.abc.com.pl/serwis/du/2006/0578.htm

Cytat:
    Specjalność instalacyjna w zakresie sieci, instalacji i urządzeń elektrycznych i elektroenergetycznych
    1. Uprawnienia budowlane bez ograniczeń - ukończone studia magisterskie na kierunku elektrotechnika (O).
    2. Uprawnienia budowlane w ograniczonym zakresie - ukończone studia zawodowe na kierunku elektrotechnika (O) lub transport w specjalności sterowanie ruchem w transporcie lub sterowanie ruchem lub zabezpieczenie ruchu pociągów lub automatyka i robotyka (P).

Nie wiem czy jest nowsze rozporządzenie. Oprócz kierunku robisz jeszcze 2 lata w biurze + rok na budowie i wtedy podchodzisz do egzaminu.
  • #9 9712273
    studentpk1989
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Tylko AGH!! Jako student PK, na WM, powiem Wam szczerze, że to jeden wielki syf! Dlatego jest zamawiany, bo nikt nie chciał tam chodzić... Wykłady, profesorowie to jedno nieporozumienie.. Na AGH super jest lokalizacja, mam tam znajomych i chwalą. Ranking wysoki, na stronie jest wszystko pokazane. Na PK kiepsko jest bo trzeba krążyć między wydziałami.. Lekcje od 7 do 21.. Masakra.. Nie szanują, a sprzęt to tylko na zdjęciach jest taki ładny.. Nic nie uczą ciekawego.. Przeglądając notatki z AGH kumpla i słysząc opinie, to polecam tylko AGH!! W sumie trudniej się tam dostać, więc jednak coś to oznacza! Ja żałuję, że poszedłem na PK.. Tak wszyscy chwalili i mówili że mnóstwo praktycznych zajęc i nic z tego nie było...

Podsumowanie tematu

✨ Studia z zakresu Energetyki na AGH budzą mieszane opinie. Użytkownicy podkreślają, że AGH ma dobrą renomę i oferuje różnorodne specjalizacje, takie jak energetyka wodorowa czy jądrowa. Wskazują na możliwość zdobycia uprawnień budowlanych, co zwiększa perspektywy zawodowe. Praca po ukończeniu studiów może być dostępna w elektrowniach, firmach zajmujących się projektowaniem instalacji elektrycznych oraz w branży odnawialnych źródeł energii. Niektórzy użytkownicy porównują AGH z innymi uczelniami, takimi jak Politechnika Warszawska czy PK, wskazując na lepsze warunki nauki i wyższą jakość kształcenia na AGH. Wskazują również na rosnące zapotrzebowanie na inżynierów w sektorze energetycznym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA