logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG 32LD465 - Jak ustawić obraz, by nie przesuwał się ku górze?

jawala 22 Kwi 2011 10:24 2374 7
REKLAMA
  • #1 9427456
    jawala
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Witam, mam pytanie do posiadaczy TV LG, mianowicie przy ustawianiu różnych formatów, obraz jest u mnie przesunięty ku górze, tzn czarny pasek na górze jest węższy dwukrotnie od paska na dole co powoduj, że w momencie ustawienia formatu zbliżenie przy którym obraz powinien być w całości na pełnym ekranie jest on w całości ale styczny do górnej ramki a na dole mam 10 cm czarny pas. Można to wyregulować w szczegółowych ustawieniach ale TV nie zapamiętuje tego położenia i po przełączeniu kanałów lub formatów obrazu uparcie robi mi na dole czarny pas. Mama też TV Samsunga i tam jeżeli obraz nie jest na całym ekranie to jest on idealnie po środku ekranu w skutek czego przy zmianie formatu powiększa się równo proporcjonalnie we wszystkich kierunkach a w tym LG jest on przesunięty znacznie do góry - czy to normalne czy trafił mi się niedorobiony model ? Koleś w serwisie telefonicznym albo mnie nie zrozumiał albo wciskał że to normalne. Z góry dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 9427810
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1238
    Czy działa przesuwanie w pionie z pilota? Robi sie to przy pomocy przycisków "góra doł" nad OK....
    ?
  • REKLAMA
  • #3 9427831
    jawala
    Poziom 12  
    Działa i po takim ustawieniu jest ok. ale gdy tylko przełączę na inny format obrazu i na inny kanał to ustawienia się resetują, czyli musiałbym za każdym razem wchodzić w szczegółowe ustawienia formatu przesuwać obraz i go rozszerzać, a po to jest na pilocie jeden guzik do formatów żeby zrobić to szybko. Wiadomo że każdy kanał czy program to inny format obrazu i szybkie przełączania jest niezbędne (tak mam w tv Samsunga) po to jest jeden guzik na pilocie żeby było szybko i wygodnie ale ja muszę dodatkowo ustawiać wysokość i położenie obrazu aby mieć na całym ekranie to chyba coś nie tak.

Może wyjaśnię jeszcze inaczej. W Samsungu kiedy podczas serialu w TVN ustawię format obrazu powiększenie to mam idealny obraz na całym ekranie, bez pasów, w odpowiednich proporcjach 16:9 i nie ucięty. W LG ustawiając ten format mam dobry obraz 16:9 ale styczny z górną listwą telewizora a na dole 1 czarny pas, wówczas muszę go ręcznie obniżyć aby był na środku i rozszerzyć aby był na cały ekran.
  • REKLAMA
  • #4 9427945
    irekr
    A jest to obraz z dekodera satelitarnego czy z analogu/cyfry naziemnej....?
  • #5 9427974
    jawala
    Poziom 12  
    Jest to obraz z analogowej kablówki Multimedia (opisywana sytuacja w obydwu TV dotyczy analogu Multimedia). Mam też podłączoną do Samsunga cyfrową tv i wówczas aby mieć obraz na całym ekranie w tym samym serialu na TVN nie ustawia się formatu "powiększony" tak jak w analogu lecz format 16:9 ale nie o to chodzi, chodzi o to że ta sama analogowa tv na Samsungu jest poprawnie, a w LG obraz przesunięty do góry (czarny pas tylko na dole) i wymagający ręcznego rozszerzania i przesuwania po każdej zmianie kanału.
  • #6 9428208
    irekr
    Masz gdzieś taka opcję jak "skrócenie rastra"?
  • REKLAMA
  • #7 9428220
    jawala
    Poziom 12  
    nie ma takiej opcji
  • #8 9428300
    irekr
    Nie mam pomysłu.....
    Dawno nie miałem i nie mam obecnie żadnego odbiornika LG do testów.
    ja na swoim panasłoiku tez mam mały czarny pas na dole ale tylko z analogowego wyjścia z satelity.
    Może jest ktoś co ma LG na forum?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telewizorem LG 32LD465, gdzie obraz jest przesunięty ku górze, co skutkuje różnymi szerokościami czarnych pasków na górze i dole ekranu. Pomimo regulacji w ustawieniach, telewizor nie zapamiętuje tych ustawień po zmianie kanałów lub formatów obrazu. Użytkownik porównuje to z telewizorem Samsung, który automatycznie dostosowuje obraz do pełnego ekranu bez konieczności ręcznego ustawiania. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie opcji "skrócenie rastra", jednak użytkownik informuje, że taka opcja nie istnieje. Problem dotyczy obrazu z analogowej kablówki Multimedia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA