logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung S760 - AF - niby standard, ale nie do końca

zjo 22 Kwi 2011 10:48 1805 6
REKLAMA
  • #1 9427530
    zjo
    Poziom 28  
    Ocena: 275
    Witam. Takie pytanie mam dzisiaj, może ktoś się już spotkał z czymś podobnym... Początki naprawy były standardowe, złamane ramię soczewki AF i wymiana. I tu się schody zaczynają, mianowicie aparacik tejże soczewki nie ustawia. Silnik brzęczy i się grzeje, jeśli zdejmę soczewkę element ją prowadzący przesuwa się po gwincie, ale jakoś delikatnie, nie ma żadnego problemu żeby go zatrzymać, mam wrażenie że jakiś napór powinienem czuć. Taki pomysł mam żeby kapnąć WD40 na panewkę osi i na sam gwint, ale to dość miniaturowe, trochę się przed operacją stresuję żeby czegoś nie rozwalić... Pomijając to że możliwe jest uszkodzenie silnika, chociaż na dwóch podobne objawy wystąpiły. Może jakieś pomysły i sugestie?
  • REKLAMA
  • #2 9427576
    ion-tichy
    Poziom 31  
    Ocena: 145
    żadnych WD40, jest zbyt penetrujący i rozlezie się po całym obiektywie. Smarowanie smarem teflonowym w określonych miejscach. Z drugiej strony obiektyw do tegoż modelu raczej majątku nie kosztuje.
  • REKLAMA
  • #3 9427618
    zjo
    Poziom 28  
    Niby racja, ale... Zaparłem się że go odpalę, bardziej dla satysfakcji niż dla pieniążków. Jeśli chodzi o WD40 nie myślałem o użyciu rozpylacza, toby mi faktycznie zarąbało cały obiektyw, chciałem raczej przenieść płyn na potrzebujące elementy, później ewentualnie wytrzeć. Rozumiem, że elektroniki raczej nie obwiniać?
  • REKLAMA
  • #4 9427664
    ion-tichy
    Poziom 31  
    Ocena: 145
    Ja bym z tym WD z daleka - on ma to do siebie że penetruje i nigdy nie wiadomo, gdzie się przeciśnie, raczej smar.
    Co do uszkodzenia- soczewka powinna chodzić lekko w całym zakresie, jeśli stoi w miejscu to znaczy że silnik nie ma jej siły przesunąć . Powód? zbyt ciężko chodzi soczewka na prowadnicach, zacięty układ wodzika soczewki lub uszkodzony silnik AF.
  • #5 9428116
    zjo
    Poziom 28  
    Dobra, wieczorkiem sobie jeszcze temat oblukam, zapodam mu teflonu na prowadnice soczewki i gwint i zobaczymy co powie...
  • REKLAMA
  • #6 9428647
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 9497747
    zjo
    Poziom 28  
    Udało się dorwać w znanym serwisie aukcyjnym S860 za drobne pieniądze, w związku z czym S760 zostanie dawcą... Dzięki za pomoc i zamykam temat.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z obiektywem Samsung S760, który nie ustawia soczewki AF po wymianie złamanego ramienia. Silnik brzęczy i się grzeje, a soczewka nie porusza się płynnie. Użytkownik rozważał użycie WD40, ale otrzymał ostrzeżenia, że może to zaszkodzić obiektywowi. Zamiast tego, sugerowano smarowanie teflonowe w odpowiednich miejscach. Wskazano, że problem może wynikać z zacięcia układu lub uszkodzenia silnika AF. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na zakup nowego modelu S860, planując wykorzystać S760 jako dawcę części.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA