logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CD30/MP3 Opel brak dzwięku nie działa regulacja dzwięku

ignac72 22 Kwi 2011 18:48 16601 8
REKLAMA
  • #1 9429014
    ignac72
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Jak w temacie. Czyściłem nawiewy i wyciekło trochę pianki na radio. Wszystkie funkcje działają tylko nie ma dźwięku i nie ma regulacji głośności. Co ciekawe nie działa też regulacja głośności w kierownicy. Generalnie radio nie reaguje na kręcenie gałką w radiu i w kierownicy. Włączenie w tej samej gałce działa. Ma może ktoś pomysł co się mogło stać?
  • REKLAMA
  • #2 9430115
    sSmall
    Poziom 21  
    Ocena: 81
    Witam jak masz jakiekolwiek pojęcie na temat car audio.Proponował bym na początek sprawdzić (kostki) czy nie są zalane, później sprawdził bym front panel radia pod tym samym kontem, i na koniec płyta główna radia. jeśli nie masz na ten temat pojęcia to tylko do fachowca
  • REKLAMA
  • #3 9438478
    ignac72
    Poziom 10  
    Kostki nie są zalane, na płytach się nie znam ale objawy są co najmniej dziwne. W radiu wszystko działa radio cd mp3 tylko nie ma dźwięku ale dodatkowo nie ma regulacji dźwięku. W ogóle nie pokazuje ilości decybeli. Nie ma regulacji z kierownicy ani pokrętłem centralnym. Dodam że mam też podłączony zestaw głośnomówiący NOKII, odłączyłem od niego wszystkie kabelki ale to nic nie dało.
  • #4 9451417
    bastia
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam.
    Nie chcąc zaśmiecać forum podpinam się pod temat. Sprawa dotyczy radia CD 30 MP3. Kilkakrotnie radio wyłączało się samoczynnie, ale pomimo tego można było ponownie je załączyć. Jednak od dwóch dni jest ciemno na wyświetlaczu i nic nie działa. Bezpiecznik wiązki oraz radia są dobre. Napięcie w wiązce dochodzi do kostki ( sprawdzane miernikiem 12V czerwony i brązowy). Jednak po wyjęciu radia i podłączeniu pod inne źródło prądu jestem w stanie wyjąć płytę oraz po włożeniu jej słychać, że startuje oraz wyłączyć pokrętłem jak również wyłączyć przyciskiem przełączając na np. tuner radiowy
    Mam pytanie do znawców tematu. Co może być przyczyną.
    Pozdrawiam

30.04.2011. Sprawa nieaktualna.
  • REKLAMA
  • #5 9470779
    ignac72
    Poziom 10  
    Pojechałem z radiem do specjalisty na Wolumen. Fajny facet - wypatrzył zaśniedziałe złącza na końcówce mocy, tam poszło zwarcie. Poczyścił szczoteczką i radio ożyło i można odtwarzać płyty. Niestety jedno z połączeń stopiło się ale po sprawdzeniu powiedział że nie będzie działał jeden przedni głośnik. Ucieszyłem się że tylko tyle. Niestety po włożeniu radia do samochodu objawy się nie zmieniły nadal nie można regulować dźwięku - gdyby to był komputer to szukałbym przycisku z przekreśloną słuchawką. Może jakaś kombinacja przycisków? Ma ktoś jakiś pomysł?
  • REKLAMA
  • #6 11517275
    gotic1
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    pytanko: co z Twoim radiem naprawiłeś jakoś, ja mam ten sam problem i nikt nie wie co to może być
  • #7 11519257
    ignac72
    Poziom 10  
    Radio pojechało jeszcze raz do specjalisty na Wolumen - i po przeczyszczeniu nie działał tylko 1 głośnik reszta działała. I tak zmieniłem na Chińskie odtwarzające DVD i z nawigacją, kamerą cofania itd.
  • #8 11638583
    piwex69
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    ignac72,
    Pytanie - jakie chińskie wsadziłeś, może takie: Erisin ES871P 6.2" HD 3D Car DVD for OPEL BT iPod?

Bo ja już mam dosyć CD30 MP3 Blaupunkt (w Signum rocznik 2005) i chciałbym wymienić na jakieś chińskie (combo z DVD, navi na Windows, DVBT MPEG4 i wejściem na ipoda),
    ale nie chciałbym eksperymentować jako pierwszy.

Jakie wybrałeś?
  • #9 12086432
    kieper
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Gdyby ktoś miał problem z radiem CD30/MP3 odnośnie nagłego braku regulacji głośności to czasem powodem jest wiązka tylnych lewych/prawych drzwi (zwarcie).
    U mnie pomogło.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z radiem CD30/MP3 w Oplu, które po zalaniu pianką przestało wydawać dźwięk oraz nie reaguje na regulację głośności ani z pokrętła, ani z kierownicy. W odpowiedziach sugerowane są różne kroki diagnostyczne, takie jak sprawdzenie kostek i panelu frontowego radia. Inny użytkownik opisał podobny problem, który został rozwiązany przez specjalistę, który oczyścił złącza na końcówce mocy. Wskazano również, że zwarcie w wiązce drzwi może być przyczyną braku regulacji głośności. Ostatecznie, jeden z użytkowników zdecydował się na wymianę radia na chińskie urządzenie z dodatkowymi funkcjami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA