logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Proview MD-455 - Wymiana trafa nie rozwiązuje problemu z palącym się tranzystorem

zabex 06 Lis 2004 15:10 1172 9
REKLAMA
  • #1 964773
    zabex
    Poziom 22  
    Ocena: 52
    Witam!!!
    Mam problem z w/w monitorem a mianowicie uszkodzeniu uległ tranzystor na odchylaniu i co gorsza trafo. Wymieniłem trafo na nowe ale cały czas pali mi tranzystor. Po włączeniu monitora słychac start WN i i chwilke po starcie pada tranzystor. Jeśli ktoś ma może schemat tego monitora to proszę o kontakt mailem na adres zabex79(_at_)o2.pl .Proszę o pomoc. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 965048
    kr
    Poziom 27  
    Ocena: 46
    zobacz co zasilaniem +B jesli jest uszkodzona stabilizacja to tranzystor w linii leci na plecy
  • REKLAMA
  • #3 970627
    zabex
    Poziom 22  
    Witam!!! Napięcie +B sprawdziłem jak i impulsy przychodzące na tranzystor kluczujący i jest wszystko ok. Zastanawiam się czy nie jest to czasami kwestia oryginalnego tranzystora, że nie chce chodzić na zamiennikach i podróbkach. Jeśli ktoś wie to prosze o podanie jaki jest oryginalny tranzystor w tym monitorze. Pozdrawiam.
  • #4 970688
    kr
    Poziom 27  
    Ocena: 46
    Spróbuj BUH1215.
  • #5 970894
    Frajter
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Ja miałem w dwóch innych monitorach tej firmy ten sam problem .Wjednym pomógł mi 2SC5449 ale wyjęty orginał z monitora który był przeznaczony na części a w drugim był 2SC5411 i ruszył na BU2532.
  • REKLAMA
  • #6 977096
    zabex
    Poziom 22  
    pojade w niedziele na gielde do Wroclawia bo nie moge dostac tych tranzystorów i dam znac czy pomoglo. Pozdrawiam i milego weekendu:)
  • REKLAMA
  • #7 982243
    nikon1
    Poziom 12  
    Witaj.TRANZYSOTR pada tobie prawdopodobnie z przegrzania ,albo wykańczany jest impulsowo, spróbuj podmienić trafko sterujące- przynajmniej sprawdz czy nie ma na nim jakiś zimnych lutów, podmień kondesator powrotów i pomyśl nad driverem sterującym- bo on może dawać zbyt długie impulsy ,które wykończą stopień.pozdrawiam i zyczę powodzenia.
  • #8 996592
    zabex
    Poziom 22  
    Podstawilem 2SC5251 i wysokie rusza tylko na chwileczke i zaraz po tym cisza. Tranzystor nie pada (jak to bylo z innymi) jednak brak jest impulsow. Co dalej? prosze o wskazowki. Jesli ma ktos schemat tego monitorka to bardzo bym prosil o przeslanie mailem. Pozdrawiam
  • #9 997948
    nikon1
    Poziom 12  
    jeżeli tranzystor nie padła:) tym razem- to sprawdz w kloejnośći czy masz impusy sterujące ten tranzystor.-jeżeli ich nie ma to sprawdz czy ma zasilanie driver i czy nie jest on uszkodzony.powodzenia
  • #10 1009595
    zabex
    Poziom 22  
    w pierwszej chwili wszystko jest ok ale po starcie trafa jak sie pojawi napiecie na 9 pinie tego trafa to driver nie dostaje napiecia no i tym samym brak jest impulsów. W temacie podalem zly model tego monitora, powinien byc MD848. Jesli ktos ma schemat do tej 14 to bardzo prosze o kontakt mailem. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy monitora Proview MD-455 (później skorygowany na MD848), w którym uszkadza się tranzystor odchylania oraz transformator (trafo). Wymiana trafo na nowe nie rozwiązuje problemu – tranzystor nadal się przepala zaraz po uruchomieniu monitora, mimo prawidłowego napięcia +B i impulsów sterujących. Podejrzewa się, że przyczyną może być oryginalny typ tranzystora, który nie działa poprawnie z zamiennikami lub podróbkami. Proponowane tranzystory do testów to BUH1215, 2SC5449 (oryginał z innego monitora), 2SC5411, BU2532 oraz 2SC5251, jednak żaden nie rozwiązał problemu całkowicie. Sugerowano również sprawdzenie stabilizacji zasilania +B, stan lutów na trafo, kondensatorów powrotów oraz sterownika (drivera), który może generować zbyt długie impulsy lub nie dostawać zasilania po pojawieniu się napięcia na 9 pinie trafo, co skutkuje brakiem impulsów i uszkodzeniem tranzystora. Poszukiwany jest schemat monitora MD848 w celu dalszej diagnostyki i naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA