logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak opcji zmiany kanału i trybu radia w modemo-routerze Innbox V50 Dialog

jaceknokia 24 Kwi 2011 10:27 61502 77
Najlepsze odpowiedzi

Jak uzyskać dostęp do pełnych ustawień Wi‑Fi w Innbox V50, żeby zmienić kanał i tryb radia?

Zaloguj się jako administrator, bo zwykłe konto ma okrojone menu, a konto `admin` ma hasło `DSL4ad` [#9888885][#9790471] Po zalogowaniu wejdź bezpośrednio na `http://gateway/wlcfgadv.html`, ponieważ dodatkowe opcje są ukryte w podstawowym interfejsie WWW [#9574225] W tym panelu znajdziesz m.in. ustawienia kanału i parametry 802.11n, więc tam trzeba szukać zmiany trybu `b/g/n` oraz wyboru kanału [#9574225]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 9434174
    jaceknokia
    Poziom 11  
    Ocena: 21
    Witam. Do kwietnia mam ten modemo-ruter i net 20 mega w technologii vdsl. Modem skonfigurowałem po wifi. Wszystko działa tylko że jak zaloguję się na ruter: 192.168.1.1 bo taki adres jest podany, wpiszę login i haslo niby wchodze do konfiguracji rutera ale mam jakieś ubogie menu. Dokładnie chodzi mi o zakładke Wireless, nie mam możliwości ustawienia kanału radia, ani trybu radia ( powinno byc do wyboru b/g/n. Mogę jedynie ustawić nazwę ssid i hasło na wifi. Może wypowiedzeć się jakiś technik z dialogu?
  • REKLAMA
  • #2 9434566
    dawkoh
    Poziom 11  
    Witam. Również szukam jakiś dodatkowych informacji o tym urządzeniu. Nie wiem jak uzyskać dostęp do pendriva/drukarki podłączonego pod USB. Dodatkowo nie działają przyciski na panelu bocznym WPS, WLAN. Powinny włączać lub wyłączać dane funkcje. Firmware musi być nieźle okrojone. Niestety Iskratel nie udziela żadnych informacji.

Instrukcja:
    http://www.dialog.pl/sites/default/files/files/download/Modem_INNBOX-V50_instrukcja.pdf

Znalazłem bardzo podobne urządzenie:
    http://www.twsz.com/en/product/view_46_175

Chińczyki też milczą nie chcą nic wysłać.

Firmware nie posiada w menu możliwości aktualizacji, ale podejrzewam, że można to zrobić poprzez telnet - swupdate.

Innbox Home Gateway
    Login: user
    Password:
     > ?
    ?
    help
    logout
    exit
    quit
    reboot
    dnsproxy
    ping
    voice
    lanhosts
    passwd
    restoredefault
    save
    btit
    swversion
    cfgupdate
    swupdate
    exitOnIdle
    wan
     >
  • #3 9434729
    jaceknokia
    Poziom 11  
    W podręczniku pdf widać że na zdjęciach jest inne firmware niż to co mam w śwoim innboxie.
  • #4 9468717
    happycow
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    czy ktoś już rozpracował jak podłączyć dysk USB pod ten router? po podłączeniu widzę tylko w menadżerze www ze dysk jest (widoczny) ale nie wiem jak się do niego dostać z sieci...

druga sprawa to b. ubogie możliwości konfiguracji. ktoś wie jak to obejść?
  • REKLAMA
  • #5 9523492
    sanu
    Poziom 10  
    Ja również dostałem ten shit. Niby fajny, ale ubogi w funkcje w porównaniu do mojego leciwego linksysa i nie działa przekierowanie portów - za cholerę nie idzie dodać żadnego portu - uzupełniam pola a klikanie na SAVE nie reaguje. Tak samo nie mogę rozwinąć listy "USE interface" w zakładce przekierowywania;/ Nie wiem czy to błąd - zwalony soft czy tak okroili...
  • #6 9574225
    mtekieli
    Poziom 2  
    A więc, trochę poszperałem i okazało się, że opcje są wycięte na poziomie przeglądarki ;-). I tak np.:
    - ustawienia zaawansowane WiFi: http://gateway/wlcfgadv.html
    - ustawienia SIP: http://gateway/voicesip_basic.html http://gateway/voicesip_advanced.html
    - szczegółowe info: http://gateway/info.html
    - soft update: http://gateway/upload.html
    - statystyki dsl: http://gateway/statsadsl.html
    - syslog: http://gateway/logintro.html

i wiele innych.
  • #7 9790471
    diablo__
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    do tego modemu sa dwa loginy i hasla jedno dla uzytkownikow jedno dla administratorow

login uzytkownika oczywiscie uciety do minimum
    a loginu i hasla admina niestety niemoge podac
  • #8 9813517
    maniek210a
    Poziom 11  
    hmmm, to po co piszesz ze masz jak niemozesz dac?? Także posiadam ten router,i muszę przyznać że dialog się nie popisał :( zeby tak okroić menu, zenadaa.
  • Pomocny post
    #9 9888885
    tener
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Hasło uzytkownika 'admin' to 'DSL4ad'. Aby je odczytać:
    1. Robimy kopię zapasową ustawień
    2. Znajdujemy coś co wygląda tak:
          <AdminPassword>RFNMNGFkAA==</AdminPassword> 

3. Jest to hasło zakodowane przy użyciu kodowania base64, po odkodowaniu otrzymujemy wspomniane wyżej hasło.

Dodano po 2 [minuty]:

Po zalogowaniu jako admin w ustawieniach haseł widnieje informacja:
    Cytat:
    Access Control -- Passwords

Access to your broadband router is controlled through three user accounts: admin, poweruser, and user.

The user name "admin" has unrestricted access to change and view configuration of your Broadband Router.

The user name "poweruser" is used to allow an ISP technician to access your Broadband Router for maintenance and to run diagnostics.

The user name "user" can access the Broadband Router, view configuration settings and statistics.

• #10 9889096
    krajan1
    Poziom 11  
    Czyli logując się do routera jako admin wystarczy wpisać w/w hasło i dostajemy się do zaawansowanej konfiguracji? Nie wiem czy dobrze zrozumiałem?
  • #11 9889295
    maniek210a
    Poziom 11  
    Tak wpisując uzytkownik:admin i hasło: DSL4ad (uzywając małych i duzych liter) wchodzimy do zaawansowanych ustawien- u mnie działa :) lecz dalej nie wiem jak ustawic by USB było widoczne... czy ktos wie co zrobić??
  • #12 9889322
    tener
    Poziom 10  
    Wydaje się, że USB nie do końca działa... Udało mi się za to dostać do wbudowanego linuxa. Recepta:
    1. Łączymy się z routerem przez telnet. Przykład pod windows xp: start->uruchom, wpisujemy "telnet gateway"
    2. Logujemy się jako 'admin', hasło 'DSL4ad'.
    3. Wpisujemy komendę 'sh'. Jest ona ukryta z jakiegoś powodu.
    4. W tym momencie jesteśmy w zwykłym linuxie i możemy wydawać typowe komendy dla tego systemu.
  • REKLAMA
  • #13 9890076
    maniek210a
    Poziom 11  
    Po konsultacji z dialogiem, powiedziano mi aby korzystać w pełni funkcjonalności routera (dodatkowe opcje np. USB) należ we własnym zakresie zrobić upgrade softu, ale oni mi juz w tym nie pomogą, a w razie niepowodzenia jest opcja ustawienia fabryczne...
  • #14 9890156
    krajan1
    Poziom 11  
    Szkoda tylko, że nie podali namiarów na nowy soft.
  • #15 9941626
    matchew
    Poziom 10  
    Hey,

A ja mam nieco inny problem z tym urządzeniem. Otóż nie jestem wstanie zresetować go do ustawień fabrycznych. Używam do tego celu przycisku na panelu bocznym "Reset". Po krótkim przytrzymaniu gasną wszystkie diody po czym zapala się power i lan1. Niestety login i hasło do modemu nie resetują się do ustawień fabrycznych (user/user). Czy ktoś wie z czym jest problem?

Pozdrawiam
    --
    matt
  • #16 9941922
    tener
    Poziom 10  
    Ustawienia fabryczne to "user / dialog" a nie "user / user". Są one z resztą zapisane na urządzeniu, jeżeli się dobrze przyjrzeć.
  • #17 9960851
    stany74
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Ja za to za cholerę nie mogę skonfigurować przez ten ruter połączenia wifi.
    Robię wszystko w/g instr. i na jednym komp. po kablu internet śmiga a na laptopie poprzez wifi połączenie jest ale brak dostępu do internetu. Sprawdzałem także na tel. kom. i to samo łączy się z siecią wifi ale nie ma dostępu do internetu.
    Może ktoś kto to skonfigurował podeśle screeny jak ustawić to w routerze.
    PS. już wiem w czym tkwi problem jak w stacjonarnym po kablu rozłączę połączenie to wtedy idzie po wifi i na odwrót.
    pytanie czy to można skonfigurować aby było równocześnie po kablu i wifi.
  • #18 9960974
    tener
    Poziom 10  
    Sprawdź czy:
    - urządzenie jest w trybie routera
    - podpiąłes odpowiedno kabelki
  • #19 9964586
    stany74
    Poziom 10  
    Jeszcze jedno. Jak skonfiguruje po wifi i już internet lata na laptopie to w momencie rozłączenia wifi jak chcę się połączyć na stacjonarnym po kablu to łączy na 2s i co chwile zrywa połączenie. Wtedy tylko pomaga reset routera do ustawień fabrycznych i ponowna konfiguracja bez wifi i lata po kablu.
  • #20 10031501
    jaceknokia
    Poziom 11  
    Ja mam problem aby ustanowić połączenie w trybie N. Wymieniłem kartę w lapku na intel 6300 i coś nie działa. Na G śmiga :)
  • #21 10038161
    printScreen
    Poziom 2  
    stany74.
    Usuń stare połączenie sieciowe (telefoniczne) i skonfiguruj nowe szerokopasmowe.
    Bo przypuszczam, że masz dwa połączenia z internetem i się gryzą.
  • #22 10063135
    stany74
    Poziom 10  
    Już uruchomiłem dzięki wszystkim. Ale mam teraz inny problem otóż mam int o prędk. 20Mb i na wifi tę prędkość osiągam a na stacjonarnym po kablu max 6Mb
    W stacjonarnym mam karte RTL 8139 D ściągnąłem najnowsze stery, zmieniałem ustawienia 10 / 100 / half /full i nic żadnej poprawy.
    Ps pożyczyłem taką samą karte i to samo (system xp)
  • #23 10063881
    esem
    Poziom 17  
    Ocena: 71
    Czyli jednak należy szukać innego urządzenia a to pudło odstawić do piwnicy.
    Czy już wiadomo jak skonfigurowana jest TV na modemie?
  • #24 10120703
    gal_kris
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    tener napisał:
    Wydaje się, że USB nie do końca działa... Udało mi się za to dostać do wbudowanego linuxa. Recepta:
    1. Łączymy się z routerem przez telnet. Przykład pod windows xp: start->uruchom, wpisujemy "telnet gateway"
    2. Logujemy się jako 'admin', hasło 'DSL4ad'.
    3. Wpisujemy komendę 'sh'. Jest ona ukryta z jakiegoś powodu.
    4. W tym momencie jesteśmy w zwykłym linuxie i możemy wydawać typowe komendy dla tego systemu.

Panowie dziś na prośbę kolegi przez pulpit zdalny grzebałem chwile w tym ruterze, połaczenie wykonałem nie przez telnet tylko przez putty.

moje wnioski:

w systemie są widoczne wszystkie włożone do urządzenia pendrive czy to na USB1.1 czy 2.0.
    za to brak jest polecenia edycji plików oraz nie ma żadnego programu, który po stronie rutera otworzyłby dostęp do plików.

można użyć tylko wget więc jęli ktoś ma samozaparcie i chce coś z tym ruterem zrobić trzeba przygotować programy takie jak scp albo ftp i wgrać je do systemu za pomocą wget`a pliki powinny pochodzić z UCLINUX bo chyba taka versja systemu tam jest, po wgraniu np. ftp możemy po stronie rutera nawiązać sesję z dowolnym przygotowanym ftp i wgrać na niego zawartość katalogu webs tam jest całe serce servisu www. Trzeba przejrzeć skrypty js i pliki html może gdzieś dialog coś zaremował.
    pozdro. Gal_kris
  • #25 10122236
    esem
    Poziom 17  
    Ocena: 71
    Czyli szukamy oryginalnego firmeware aby zastąpić kastrata wgranego przez Dialog.
  • #26 10140757
    marecki1
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam,

kilka moich spostrzezen:
    pliki mozna kopiowac za posrednictwem podlaczonego pendrive
    niestety nie udaje sie to podlaczajac sie do wbudowanych ftp lub sshd

remote access:
    nie udaje sie za pomoca strony www
    Remote Access
    Error while updating Remote Access rules - interface not found
    mozna dodac za pomoca (dla ssh)
    iptables -I INPUT -p tcp --dport 22 -m state --state NEW,ESTABLISHED -j ACCEPT
    niestety regula nie zostaje po restarcie
  • #27 10165523
    Se_mla
    Poziom 1  
    Witam,

czy komuś udało się zmusić modem do zaakceptowania ustawień SNMP?
    http://gateway/snmpconfig.html

Staram się wyciągnąć statystyki łącza ale niestety modem nie bardzo chce współpracować.
  • REKLAMA
  • #28 10215865
    jaceknokia
    Poziom 11  
    Witam. Czy komuś udało się nawiązać połączenie po wi-fi N 300Mb/s?

I zauważyłem ze jak modemo-ruter i karta w lapku pracuje w N to strony jakoś wolniej się otwierają ( szczególnie zdjęcia )

Jeśli przestawimy modem na G to wsio śmiga idealnie.
  • #29 10221370
    aauaau
    Poziom 1  
    Help! I need firmware for this modem.
  • #30 10269517
    manwe84
    Poziom 10  
    witam. mam ten sam problem z innboxem od dialogu. przez 3 miesiące wifi działało i na laptopie i na smartfonie ale teraz się wysypało. robiłem reset ustawień do fabrycznych, ustawiałem wszystko tak jak wcześniej i urządzenia wykrywają sieć ale nie mogą połączyć się z internetem. powiedz proszę jak rozwiązaliście ten problem u siebie...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy modemo-routera Innbox V50 od Dialogu zgłaszają problemy z ograniczonymi opcjami konfiguracji, szczególnie w zakładce Wireless, gdzie brakuje możliwości zmiany kanału i trybu radia. Wiele osób zauważa, że interfejs jest ubogi, a niektóre funkcje, takie jak przekierowanie portów, nie działają poprawnie. Użytkownicy odkryli, że dostęp do zaawansowanych ustawień można uzyskać logując się jako administrator z hasłem 'DSL4ad'. Wiele osób poszukuje również aktualizacji oprogramowania, aby odblokować dodatkowe funkcje, takie jak dostęp do podłączonych urządzeń USB. Problemy z połączeniem Wi-Fi i brakiem dostępu do internetu są powszechne, a niektórzy użytkownicy sugerują, że router może działać tylko w trybie modem/router, co ogranicza jego funkcjonalność. Wiele osób rozważa również przejście na inne urządzenia, gdyż Innbox V50 nie spełnia ich oczekiwań.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA