logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uni-t 526, Uni-t 521 czy ST 5300-B - który miernik rezystancji uziemienia wybrać?

elektryk83 25 Kwi 2011 12:16 11884 7
REKLAMA
  • #1 9437417
    elektryk83
    Poziom 14  
    Ocena: 38
    Witam kolegów . Na początek chciałbym Wam złożyć w te święta wszystkiego najlepszego. Chcę kupić miernik do pomiaru rezystancji uziemienia ,mam trzy na oku Uni-t 526 , Uni-t 521 i ST 5300-B. Mam pytanko czy ktoś posiada taki miernik i jaki polecacie z tych trzech.Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 9439610
    Miwhoo
    Specjalista - Instalacje Elektryczne
    Ocena: 316
    Do czego jest potrzebny ten miernik, do pomiarów przy montażu, czy kontrolnych po zakończeniu prac i wyniki mają być podstawą protokołu?

Pytam, bo uni-t 526 jest do izolacji a nie uziemienia, to po pierwsze, po drugie ani Uni-t 521, ani ST-53000-B nie mają świadectw wzorcowania, więc z perspektywy wykorzystywania do pomiarów i sporządzania protokołów są bezużyteczne.

Więc możesz je stosować tylko do poglądowego sprawdzenia rezystancji uziemienia.
  • REKLAMA
  • #3 9439810
    elektryk83
    Poziom 14  
    Tu się kolego mylisz ,bo znalazłem te dwa mierniki czyli Uni-t 521 i ST-5300B ze świadectwem wzorcowania.Miernik ten będzie głównie służył do pomiarów przy montażu .Pozdrawiam:D
  • #4 9440061
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Ocena: 1257
    Troszkę w innym temacie napisze, ale w odniesieniu do miernika uziemień i albo to był ST lub CEM tak samo wyglądające jak ``multimery``. W tamtym roku pomagałem koledze w robieniu pomiarów uziomu i miałem swojego sonela bo kolega został bez miernika i trzeba było mu pomóc. Na miejscu jeden jego kolega miał albo ST lub CEM nie wiem który i chciał sprawdzić go i chyba podpiął się pod moje przewody bo powiedział że jego miernik pokazuje podobnie i że jest ok.
    Jeszcze chyba Extech produkuje taki sam miernik uziemień i nie wiem czy to nie są na jego licencji robione tyle że taniej. Z tego wniosku bym wybrał ST zamiast Unita.
  • REKLAMA
  • #5 9440164
    elektryk83
    Poziom 14  
    Tak nad tym miernikiem rozważam gdyż jest nie drogi a ogólnie to tak jak napisałem wcześniej będzie służył głównie do pomiarów przy montażu uziemienia.
  • #6 9440194
    Miwhoo
    Specjalista - Instalacje Elektryczne
    Ocena: 316
    Za świadectwo trzeba dopłacić :) Też myślałem o tych miernikach przed zakupem kombajnu sonela.

Kierowałem się tymi samymi kryteriami, co Ty. Tani, mały, na montaż.
    Przyszła jednak pilna potrzeba i kupiłem MPI. Ciekaw jestem, jak się te mierniki sprawują, z jaką dokładnością mierzą...
  • REKLAMA
  • #7 9440330
    elektryk83
    Poziom 14  
    Kolego Miwhoo w necie trochę znalazłem na temat miernika ST-5300B i powiem Ci że nie wyszło najgorzej, porównując do wyników pomiarowych np. Sonela. Wahania były w granicach kilku dziesiątych Oma. Pozdrawiam:D
  • #8 9453647
    elektryk83
    Poziom 14  
    Temat zamykam. Kupiłem ST-5300B.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono wybór miernika rezystancji uziemienia, koncentrując się na modelach Uni-t 526, Uni-t 521 oraz ST 5300-B. Użytkownicy zwrócili uwagę, że Uni-t 526 jest przeznaczony do pomiarów izolacji, a nie uziemienia. Wskazano również, że Uni-t 521 i ST 5300-B mogą mieć świadectwa wzorcowania, co czyni je bardziej odpowiednimi do pomiarów protokołowanych. Użytkownicy podzielili się doświadczeniami z pomiarami, sugerując, że ST 5300-B może być lepszym wyborem ze względu na dokładność pomiarów w porównaniu do innych modeli. Ostatecznie autor zdecydował się na zakup ST 5300-B.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA