logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poznać czy uszkodziło się GPU czy pamięci czy coś innego w karcie graf.?

xardas97 25 Kwi 2011 18:57 3168 6
REKLAMA
  • #1 9438507
    xardas97
    Poziom 20  
    Ocena: 62
    Witam. Tak jak w temacie, czym różnią się artefakty wynikające z uszkodzenia gpu od tych z uszkodzenia pamięci? Co to zazwyczaj oznacza, gdy karta nie daje obrazu? Pamięci, czy gpu? Po czym serwisanci poznają która kość pamięci padła? I na jakie patrzą parametry, gdy wymianią kość. I jeszcze jedno: Gdzie kupują gpu? Nigdzie nie widziałem gpu samego do kupienia

Bo chyba jak padnie pamięc, to wyskakują np. pionowe pasy, bo "gubią się" info. o kolorach. A jak gpu, to np. w jakiejś grze 3D np. broń jest źle renderowana, itp.?
  • REKLAMA
  • #2 9441503
    MrZdzisio
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    -rdzeń to cieniowanie wierzchołków, czyli błędy z rdzenia to kolorowe kropki.
    -Pamięci przechowują tekstury, czyli jak siądzie pamięć to robi Ci się szachownica na ekranie
    Spróbuj dać kartę na wygrzewanie. Mi pomogło.
  • REKLAMA
  • #3 9441511
    xardas97
    Poziom 20  
    Ok, a co z innymi pytaniami?
  • #4 9441536
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3545
    Nie ma jednoznacznej odpowiedzi.

Artefakty mogą być różne przy pamięciach zazwyczaj obraz jest tzw. "zaśmiecony", przy uszkodzonym rdzeniu pojawiają się różne zniekształcenia w wyświetlanym obrazie.

Do tego dochodzi uszkodzona sekcja zasilania, przepalone ścieżki, uszkodzone PCB.

Dużo układów bierze się z innych uszkodzonych grafik.
  • REKLAMA
  • #5 9441539
    xardas97
    Poziom 20  
    Ok, no to teraz 2 inne pyt:
    -Skąd wiadomo która kośc pamięci padła?
    -I skąd wiadomo, jakie można dać zamienne kostki, tzn na co się patrzy.
  • REKLAMA
  • #6 9441738
    daavid117
    Poziom 42  
    Ocena: 167
    Nie wiadomo. Dzisiaj naprawa kart graficznych jest całkowicie nieopłacalna - poza wygrzewaniem może. Wszelkie inne naprawy, z przelutowniem kości pamięci włącznie są już nieopłacalne - po prostu wymienia się kartę.
  • #7 9441799
    MrZdzisio
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    daavid117 napisał:
    Nie wiadomo. Dzisiaj naprawa kart graficznych jest całkowicie nieopłacalna - poza wygrzewaniem może. Wszelkie inne naprawy, z przelutowniem kości pamięci włącznie są już nieopłacalne - po prostu wymienia się kartę.

Tak. Masz rację. Nie ma sensu wydawać więcej niż 50zł za naprawę, żeby później znowu się zepsuło. Wygrzewanie niekiedy pomaga - można spróbować. Według mnie lepiej kupić nową kartę, albo używaną w dobrym stanie. Ja na giełdzie we Wrocławiu kupiłem gafę 1gb za 10 zł, ale stoisko było ze stosem komputerowego złomu. Ku mojemu zdziwieniu grafa działała :D

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono różnice między artefaktami graficznymi wynikającymi z uszkodzenia GPU a uszkodzeniem pamięci w kartach graficznych. Artefakty związane z uszkodzeniem pamięci objawiają się "zaśmieconym" obrazem, podczas gdy uszkodzenie rdzenia GPU prowadzi do zniekształceń, takich jak kolorowe kropki. Użytkownicy zastanawiali się, jak serwisanci identyfikują uszkodzone kości pamięci oraz jakie parametry są brane pod uwagę przy ich wymianie. Wskazano, że naprawa kart graficznych jest często nieopłacalna, a wygrzewanie może czasami pomóc. Wiele osób sugerowało zakup nowej lub używanej karty graficznej zamiast naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA