logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

problem z rozrządem w crossie i zaworami 110 [chińczyku] PIL ...

beret941 29 Kwi 2011 16:04 4744 4
REKLAMA
  • #1 9451695
    beret941
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    mam problem, robię bratu takiego crossika bo tłok spotkał się z zaworem, początkowo uznałem za bezpośrednią przyczynę przestawienie się rozrządu, ale wymieniłem tłok na nowy włożyłem inną głowice [bo miałem na zapasie], ustawiłem rozrząd według znaków i niby wszystko cacy... ale gdy kręcę magnetem cos strzela i szarpie łańcuszkiem [początkowe wrażenie to tak jakby łańcuszek przeskakiwał na zębatce i sprawiało to strzelanie] lecz później przyuważyłem że ten charakterystyczny "strzał" następuje wtedy gdy krzywka minie konikiem

jeśli wiecie co jest lub co może być nie tak, albo co przeoczyłem to dajcie znać jak najwcześniej no forum lub gg 8948694
  • REKLAMA
  • #2 9451937
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 9453247
    beret941
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Nie tłok ma płaską powierzchnie, bez wgłębień...

dziś patrzałem na ten rozrząd dokładniej tzn. wykręciłem swiece i przez otwór świecy przyglądałem się pracy tłoka i zaworów no i ten charakterystyczny strzał słychać gdy krzywka na wałku rozrządu minie się z konikiem od zaworów [czyli gdy minie punkt otwierania się i zacznie się zamykać zawór], no i gdy stwierdziłem że nie ma ryzyka ponownej kolizji w silniku postanowiłem go zapalić, no i zapalił ładnie, ładnie chodził, wszytko normalnie cacy, coś tak jakby rzęziło ale silnik chodził bez zarzutu a gdy chwilę postał [bo kończyłem montować tłumnik i różne tam plastiki] kazałem się bratu przejechać ale niestety cross nie zapalił więc pomyślałem że najzwyczajniej w świecie się zalał i wziąłem go na pycha , załapał ale zaczął chodzić coś tak strasznie dziwnie , tak jakby łapał i nie łapał, zagasiłem go szybko i na nowo ściąłem dekiel od głowicy i sprawdziłem rozrząd i okazało się że przeskoczył o 2 zęby

normalnie brak mi już pomysłów... jedyne co wydaje sie rozsądne to ślizg<może być trochę zużyty, co do napinacza to ten silnik nie ma żadnego napinacza rozrządu

^najdokładniej jak tylko mogłem to opisałem
  • REKLAMA
  • #4 9453508
    orzel-jak
    Poziom 16  
    Ocena: 188
    Ten charakterystyczny trzask to ogromny luz na łańcuszku, gdy krzywka mija popychacz szarpnie łańcuchem. Drugi potwierdzający objaw to rzęzi podczas pracy.
    A ostatni potwierdzający w 100% to że przeskoczył na ząbkach. Do wymiany łańcuch i najlepiej obie zębatki+ ślizg.
  • Pomocny post
    #5 9453579
    mulek
    Poziom 26  
    Ocena: 168
    Witam, tam jest napinacz łańcuszka ( pod taką blaszką w kształcie rąbu) ale może ma np. zużytą sprężynkę, trzeba odkręcić środkową śrubę ze sprężyną i cienkim śrubokrętem ręcznie z wyczuciem dociągnąć łańcuszek.
REKLAMA