logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ARDO zamrażarka mrozi ale chłodziarka nie chce chłodzić

eli_1 05 Maj 2011 19:19 6861 6
REKLAMA
  • #1 9474019
    eli_1
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Koledzy miałem dwie lodówki i poratujcie, bo horror przeżywam... Żeby na raz obie poszły?! Jedna to już zupełnie odmówiła posłuszeństwa i w zasadzie o niej nie będę się rozwodził ale powiedzcie co mam zrobić z ARDO gdzie tak jak w temacie nie chłodzi wzorowo (coś tam schładza ale to nie jest to) ale zamraża pięknie?
    Podłączona jest na krótko z czasowym włącznikiem w gniazdku sieciowym - termostat poszedł (młody żonkoś na dorobku więc bez śmiechów ). Pomóżcie proszę. Chciał bym jeśli to możliwe naprawić to sam...
    Google oczywiście było i czytałem coś o zapowietrzonym układzie - możliwe?
    O ucieczce gazu - oby nie!
    O przeczyszczeniu czegoś co jest pomiędzy zamrażarką a chłodziarką - jak? Gdzie?

Pomóżcie proszę.
  • REKLAMA
  • #2 9474288
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4560
    Witam.
    Bardzo łanie opisałeś swoje zmartwienia, ale za mało szczegółów,aby można cokolwiek poradzić.
    Typ lodówki (bezszronowa czy samoodmrażająca ) ?
    A co z termostatem ? To tak się nie da "jechać"Termostat jest tak samo potrzebny jak każde z 4 -rech kół w samochodzie.!
  • REKLAMA
  • #3 9474813
    eli_1
    Poziom 13  
    Kolego nie napisałem za wiele, bo też sam nie za wiele o niej wiem...
    Dostaliśmy ją w prezencie na "start" od znajomych.
    To lodówka z jednym agregatem, która odprowadza wilgoć ze środka wężykiem na pojemnik położony na kompresorze więc nie wiem czy bezszronowa czy nie... Nie ma nawet modelu napisanego. Jak mogę to ustalić byś mógł mi pomóc?
    Co do termostatu to zwyczajnie przestał działać. Nie włączała się lodówka i jedzenie szło do śmieci. Dlatego dałem na krótko, gdyż wyczytałem taką radę u pana googla :D
  • REKLAMA
  • #4 9475744
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    W takim razie można udzielić następującej odpowiedzi. Lodówki "dawne"to może dałoby się ustawić na "czasówce" ,chociaż wydaje mi się to niezbyt normalne ( ? ).A te obecne -cóż może działanie podobne do przewidzianego przez producenta : mrożenie , a za chwilę rozmrażanie ( i dlatego ten wężyk). Być może czas włączenia (pracy agregatu )jest za krótki i nie zdąży odpowiednio wystudzić ? A dane (nazwa, typ, itp. może są z tyłu lodówki.
  • REKLAMA
  • #5 9475751
    eli_1
    Poziom 13  
    Bardzo dziękuję za odpowiedź. Co do czasowego włącznika to nie jest ustawiony źle, bo nawet włączyłem lodówkę żeby pracowała cały czas (24h) i nic to nie dało. W zamrażalniku zamrożone na kość a w chłodziarce 15 stopni...
    Jedyne co jest napisane to na agregacie: ELEKTROLUX GL 70 AA
    A niżej na czarnym tle R134a.
    Nic więcej nie jestem w stanie odczytać. Czy jesteś w stanie pomóc mi w naprawie czy to tylko serwis zrobi?
  • #6 9478300
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Myślę .że nic więcej nie doradzę.Chyba tylko serwis.
  • #7 9478513
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z lodówką ARDO, która nie chłodzi prawidłowo, mimo że zamrażarka działa poprawnie. Lodówka jest podłączona do zasilania przez czasowy włącznik, a termostat przestał działać. Użytkownik zastanawia się nad możliwymi przyczynami, takimi jak zapowietrzony układ chłodzenia lub ucieczka gazu. Otrzymuje porady dotyczące sprawdzenia ustawień oraz możliwości naprawy, jednak większość odpowiedzi sugeruje, że konieczna będzie pomoc serwisu, ponieważ problem może być złożony.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA