Witam
Od jakiegoś czasu strasznie 'muli' mi się komputer, gdyż to określenie chyba najbardziej oddaje to, co się z nim dzieje..
Jako, iż nie mam kompletnie pojęcia co mają mi mówić, przekazywać wszelakie zawarte zapisy w logu ze wspomnianego programu ComboFix, zwracam się z prośbą do tych bardziej doświadczonych, obytych w środowiskach informatycznych, o udzielenie mi pomocy, czy to też wskazówek jakichś..
Dysponuję dwoma logami- 1-szy, z 1-go maja, oraz drugi, datowany na dzień 3 maja tego roku, po przeprowadzonych przeze mnie operacjach, na które złożyło się:
-defragmentacja dysku programem Jk Defrag GUI
-wyczyszczenie rejestru programem CCleaner
-wyczyszczenie rejestru programem jv16 PowerTools
-gruntowny skan dysków programem Norton IS 2011.
Mam nadzieję, że ktoś powie mi, co mam zrobić.., by było lepiej.. Proces 'taskmgr.exe- obciąża czasami w ok 50-60 % procesor...
Będę wdzięczny za wszelką pomoc Pozdrawiam
Załączniki:
Log ComboFix 3 V 2011.txt(20.66 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
W porządku, tak więc dołączam drugi log z programu OTL.
Skan programem curelt nie wykazał żadnych zagrożeń, a pliku z logami nie zdołałem dostrzec.
Z kolei szybkie skanowanie programem mbam przyniosło identyczny rezultat. Podaję log z owego programu.
Przez bardzo długi czas korzystałem z avasta, czasami coś kombinowałem z innymi programami, używając ich na czas trwania trialu, instalowałem, odinstalowałem itp..- czyżby to wolniejsze działanie, wolny start systemu, miał być spowodowany jakimiś rootkitami..?
Przeprowadzić skanowanie programem mbam w normalnym trybie ?
Załączniki:
Extras.Txt(49.73 KB)
mbam-log-2011-05-06 (20-06-08).txt(1008 Bajtów)
W porządku, wedle zaleceń wszystkie wymienione aplikacje zostały usunięte.
Przeprowadziłem również tym razem pełne skanowanie komputera programem mbam, który wykrył i usunął 4 zagrożenia- dołączam log z tego skanowania. Złożyło się to na już całkiem zauważalny wzrost szybkości funkcjonowania systemu
Tylko teraz nie bardzo zrozumiałem, co zrobić z tym wrzuconym tekstem, logiem chyba OTL właśnie.. - skopiować go, zapisać w pliku tekstowym i wskazać programowi OTL w okienku wyskakującym po kliknięciu zakładki 'wykonaj skrypt'..?
Screeny dam wieczorem dopiero.. W porządku, mam nauczkę- będę na przyszłość bardziej ostrożny i wolniejszy w klikaniu 'dalej' .
Załączniki:
Extras.Txt(47.68 KB)
OTL.Txt(101.87 KB)
mbam-log-2011-05-07 (01-39-54).txt(1.67 KB)
W porządku, tak też uczyniłem.
Przed wykonaniem skanu odinstalowałem jeszcze Mozzile, a dopiero po skanie Adobe Reader, o którym zapomniało mi się..- czy mogło to mieć jakiś wpływ na przebieg skanu..?
Dołączam logi. Log wygenerowany bezpośrednio, automatycznie po wykonaniu skanu ma rozszerzenie '.log' i nie mogę go wrzucić tutaj.. Można zmienić rozszerzenie na 'txt'..?
Załączniki:
Extras.Txt(49 KB)
OTL.Txt(95.96 KB)
Zrobione Dziękuję za pomoc. To wszystko, co można było uczynić z moim komputerem, systemem, czy może jeszcze coś da radę wskórać..?
Ostatnio zauważyłem takie nieprawidłowości:
1) na dolnym pasku, po starcie systemu, wyskakuje mi powiadomienie, że wmp znalazł jakiś, np 'EWA-PC' czy tam 'XYZ-PC' i podpowiada, że może mu udostępnić muzykę itp.. Nie mam żadnych innych kont na systemie, bluetooth wyłączony..- o co może chodzić ?
2) norton czasami alarmuje, o wysokim wykorzystaniu dysku przez proces hosta dla usługi windows..
3) dzisiaj przytrafiło mi się, że po włączeniu przeglądarki chrome, zacinała się ona strasznie, a po włączeniu menedżera zadań, proces 'chrome.exe.' widniał podwójnie..
ad 1. Sa to zapewne inne komputery widoczne w otoczeniu sieciowym.
ad 2. To moze byc wszystko np. ideksowanie plikow, aktualizacje itp.
ad 3. Kazda otwarta zakladka w Chrome to osobny proces.
Dobrze- dziękuję serdecznie za udzieloną mi pomoc Wprawdzie niby system chodzi szybciej, lecz w dalszym ciągu musi upłynąć kilka dobrych minut, nim vista 'wejdzie w obroty'.. Chrome strasznie mi się przycina, po pierwszym uruchomieniu systemu.
Te logi z programów pokazywały, czy mam jakieś rootkity i temu podobne szkodniki..?
Może jeszcze teraz podać logi, takie finalne, ukazujące, jakie są efekty tych wszystkich napraw ?
Użytkownik zgłosił problem z wolno działającym komputerem, który obciążał procesor, szczególnie proces 'taskmgr.exe'. W odpowiedzi na prośbę o pomoc, uczestnicy forum zasugerowali przeprowadzenie skanów przy użyciu programów OTL, mbam (Malwarebytes Anti-Malware) oraz cureit, a także usunięcie niepotrzebnych pasków narzędziowych i aplikacji, takich jak Ask Toolbar i Adobe Reader. Po wykonaniu skanów, użytkownik usunął zidentyfikowane zagrożenia, co poprawiło wydajność systemu. W dalszej dyskusji poruszono kwestie związane z powiadomieniami o innych komputerach w sieci oraz wysokim wykorzystaniem dysku przez procesy systemowe. Użytkownik zadał pytania dotyczące ewentualnych rootkitów oraz możliwości dalszej optymalizacji systemu. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.