logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Program do wykrywania WI-FI oraz jego położenie GPS

Rezystorr 08 Maj 2011 12:10 2704 3
REKLAMA
  • #1 9483987
    Rezystorr
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam.

Poszukuje programu (może być płatny) do wykrywania oraz pokazywania na mapie gdzie dany nadajnik się znajduję.

Czy istnieje taki program?
  • REKLAMA
  • #2 9485503
    PeteSh
    Poziom 30  
    Ocena: 71
    O ile się nie mylę, to do wykrycia źródła sygnału zawsze potrzeba było przynajmniej dwóch urządzeń namierzających rozlokowanych w pewnej odległości od siebie. Po ustaleniu azymutu, można było kreśląc na mapie linie proste, ustalić gdzie one się przecinają, wyznaczając w ten sposób źródło. Obecnie, przy użyciu przenośnego komputera z modułem WiFi i kierunkowej anteny można dokonać kilku pomiarów i porównując wyniki namierzyć dokładną lokację. Jeśli miałby to robić program, to musiałby opierać się na mapie, najlepiej sprzężonej z odbiornikiem GPS. Kiedyś przeglądałem strony zawierające różne aplikacje pisane pod kątem współpracy z GPS. Myślę, że to mógłby być dobry kierunek poszukiwań. Można też oprzeć się na intuicji. Odczytując wskazania siły odbieranego sygnału z kierunkowej anteny, udać się we wskazanym kierunku i obserwować możliwe miejsce położenia anteny nadawczej. ;)
  • REKLAMA
  • #3 9485959
    Rezystorr
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Odbiornik GPS posiadam, więc to nie problem.

Gdzieś widziałem taki program że za pomocą odbiornika GPS ustalał pozycje ale nie pamiętam jego nazwy.
REKLAMA