logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie kupie jeszcze stare telefony typu nokia talkman ?

WP 2010 08 Maj 2011 14:00 5500 14
  • #1 9484423
    WP 2010
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam Wszystkich.
    Chciałem się dowiedzieć gdzie jeszcze mogę kupić taki telefon jak Motorola Associate 2000, nokia talkman 620 lub 720 i nokia mobira talkman ?
    Może ktoś z was ma jeszcze taką ?
  • #2 9484705
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 9484738
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4786
    WP 2010 napisał:
    Witam Wszystkich.

Mam Nokię, ale nie sprzedam. Ani nie oddam. Jeszcze dziś bateria trzyma dwa tygodnie bez ładowania.
  • #4 9484909
    WP 2010
    Poziom 11  
    No sam się nie dziwie, mam jedynie siemensa S8 PCN.
    Na allegro aktualnie jest jeden - nokia talkman 720 tyle że za 100 zł. Czy ktoś z was orientuje się ile miały wat te telefony i czy miały funkcje transmisji danych ?

Dodano po 5 [godziny] 16 [minuty]:

Tak odnośnie siemensa to ma może system transmisji danych tak jak nokia mobira talkman przesyłanie faxów ?
  • #5 9486860
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Ocena: 1428
    WP 2010 napisał:
    Witam Wszystkich.
    Chciałem się dowiedzieć gdzie jeszcze mogę kupić taki telefon jak Motorola Associate 2000, nokia talkman 620 lub 720 i nokia mobira talkman ?

Drogi Kolego, do czego chcesz wykorzystać taki telefon ? Np
    Talkmany były na analogowej sieci nmt - 450 mhz. W Polsce obsługiwał to ptk centertel, czyli obecnie orange. W centertelu aktywowało się aparat a nie wkładało kartę sim. Nawet jak je kupisz, będziesz mógł postawić na półce i podziwiać. W Polsce nie ma już żadnego zaplecza serwisowego to tych telefonów. Zostać abonentem analogowego centertela, do niedawna można było tylko poprzez cesję umowy. Teraz nie wiem czy jest to możliwe. Jeżeli Ci się uszkodzi zepsuje taki telefon zdobycie akumulatora lub jego regeneracja/odbudowa może się okazać niemożliwa. Wydajność baterii jest kiepska, jakość w sieciach NMT porównywalna do rozmów przez cb. Jeżeli szukasz telefonu do kolekcji to pozostaje szukać na aukcjach, w komisach, jak masz chęć i zapał w starych książkach telefonicznych poszukaj firm, które miały telefon kontaktowy zaczynający się o prefixu 0 90 XXX XXX. Może u kogoś gdzieś w magazynku lub szafie się wala. Ja osobiście mam jeden jak nie ostatni model telefonu a zarazem najmniejszy do sieci NMT nokia 650. A może warto wrzucić post w dziale gsm tam jest więcej specjalistów.
  • #6 9487947
    Mery84
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 271
    staś pytalski napisał:
    WP 2010 napisał:
    Witam Wszystkich.

Drogi Kolego, do czego chcesz wykorzystać taki telefon ?

Do niczego. Jest kolekcjonerem, chce zrobić wystawę w galerii albo w muzeum, pasjonują go początki GSM albo cokolwiek innego.
    Nigdzie nie napisał, że ma zamiar ich używać.
  • #7 9488071
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Ocena: 1428
    Fakt, Kolega nie napisał do czego potrzebuje, a wybiegłem z tym używaniem bo Siemens s8 był już modelem pod sieć gsm a nie nmt. Poza tym później Kolega pytał o obsługę faksów, co by wg mnie wskazywało na chęć wykorzystywania tych telefonów. Ale możliwe, że to tylko moja bujna wyobraźnia. ;)
  • #8 9488097
    bmserwis
    Poziom 36  
    Ocena: 200
    Skoro pyta o moc nadawczą i rodzaj zastosowanej transmisji to chyba logicznym jest, że zapewne chce je wykorzystać w celach innych niż kolekcjonerskich.
  • #9 9488525
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 9498697
    WP 2010
    Poziom 11  
    A Witam was, dzięki za odpowiedzi.
    Faktycznie jak kolega wcześniej pisał miałem taki pomysł i to rzeczywiście prawda :D lecz dzięki koledze staś pytalski uzmysłowiłem sobie że te telefony które chodzą w sieci NMT czyli 450 MHz nie przydadzą się do niczego jedynie jako przerobienie na radotelefon choć nie jest to aż takie proste jak się wydaje ale jest możliwe. Telefon ten miał być z założenia po małej przeróbce do samochodu ze względu na dużą moc wyjściową i o dużym zasięgu.
    Teraz myśle żeby zastosować podobny telefon typu nokia talkman lub siemens s8 PCN. Napewno jesteście zdziwieni że ktoś jeszcze chce z takiej komórki gadać ale są pewne zalety tych starych komórek np takie :
    1. Łatwo podłączyć je do anteny samochodowej GSM
    2. Mają moc w watach a nie w miliwatach (tak jak dzisiejsze telefony) a przez to większy zasięg.
    I do czego zmierzam : Czy możecie mi polecić lub podać stare telefony gsm ?
    Modele komórek z tamtego okresu.
  • #11 9498752
    bmserwis
    Poziom 36  
    Ocena: 200
    Kolego czy Ty masz jakiekolwiek pojęcie o telefonii komórkowej, gdyby telefon miał moc rzędu megawata to zamiast mózgu miałbyś już gotowe mięsko, a w zasadzie to smażone.
  • #12 9502893
    piotrekn95
    Poziom 24  
    Ocena: 57
    retrofood napisał:
    WP 2010 napisał:
    Witam Wszystkich.

Mam Nokię, ale nie sprzedam. Ani nie oddam. Jeszcze dziś bateria trzyma dwa tygodnie bez ładowania.

Domyslam się że chodzi o nokię 6310i...

pozdrawiam :)
  • #13 9513167
    WP 2010
    Poziom 11  
    No ten telefon jest naprawde dobry sam mam.
    Czy ktoś z was zna modele komórek gsm które były podukowane od 1985 do 1997 ? Podajcie przykłady.
  • #15 9526425
    dsrecordss
    Poziom 18  
    Ocena: 31
    W moich zapasach została mi tylko NOKIA HSN-5KP, choć miałem tych telefonów więcej na 450MHz, ale i tak leży i się kurzy więc raczej wyląduje na znanym nam portalu aukcyjnym w końcu;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje starych modeli telefonów, takich jak Motorola Associate 2000, Nokia Talkman 620, 720 oraz Nokia Mobira Talkman. Odpowiedzi sugerują, że najlepszym miejscem na zakupy są aukcje internetowe, takie jak Allegro. W dyskusji poruszono również kwestie techniczne, takie jak moc nadawcza i funkcje transmisji danych tych telefonów, które były używane w analogowych sieciach NMT. Użytkownicy zwracają uwagę na brak wsparcia serwisowego dla tych modeli oraz na ich potencjalne zastosowanie w celach kolekcjonerskich lub przeróbek na radotelefony. Wspomniano także o innych modelach, takich jak Siemens S8 PCN oraz Nokia 6310i.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA