logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wykonać rysunek aksonometryczny bryły na podstawie podanych rzutów technicznych?

bieel 09 Maj 2011 19:41 7517 7
REKLAMA
  • #1 9489070
    bieel
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam,
    ostatnio na lekcjach techniki miałam aksonometrię. Facet dał nam teraz rzuty i z nich mamy zrobić rysunek aksonometryczny.
    Jak wykonać rysunek aksonometryczny bryły na podstawie podanych rzutów technicznych?
    Tu są wspomniane rzuty.

Proszę o pomoc. ;)
  • REKLAMA
  • #2 9489206
    Miniax
    Specjalista elektryk
    Ocena: 289
    Masz trzy rzuty, więc możesz sobie bez problemu w "3d narysować" czego tu nie rozumiesz?
    Nikt za Ciebie tego nie zrobi.
  • REKLAMA
  • #3 9489226
    bieel
    Poziom 2  
    Mam trzy rzuty i mogę poradzić sobie, ale rysunek, który oddałam jest narysowany źle, ale dlaczego to już nie wiem. Tak samo dziwi mnie ocena dopuszczająca, za pracę, w której miała swój udział osoba, która ma lekcje 'rysunku technicznego'. Więc nie wiem, z której strony to ugryźć, dlatego też proszę o pomoc.
  • #4 9489233
    Miniax
    Specjalista elektryk
    Ocena: 289
    Narysuj rysunek, jak Ty to widzisz, wrzuć skan/zdjęcie wtedy możemy popoprawiać.
  • #5 9489457
    rupcio
    Poziom 17  
    Ocena: 42
    Narysowane przez Ciebie rzuty prostokątne są błędne. Widok z boku nie zgadza się z widokami z góry i "z przodu". Umieszczone na widoku z boku przerywaną linią zaznaczone kontury okrągłego otworu w wybraniu, gdzie niema materiału, oraz przeciągnięcie zarysu poziomej półki przez materiał pionowej ściany, gdzie krawędź nie istnieje, świadczą o Twoim nierozumieniu rysunku. Przypuszczam, że to było powodem niskiej, aczkolwiek w tej sytuacji zawyżonej, oceny.
  • REKLAMA
  • #6 9489458
    bieel
    Poziom 2  
    Tak ja to widzę.
  • #7 9489636
    rupcio
    Poziom 17  
    Ocena: 42
    Pomijając proporcje wymiarowe ja tu widziałbym raczej coś takiego.

• REKLAMA
  • #8 9489651
    bieel
    Poziom 2  
    Ok. Dalej poradzę już sobie sama. ;)
    Dzięki za pomoc!

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik prosi o pomoc w stworzeniu rysunku aksonometrycznego na podstawie trzech rzutu, które otrzymał na lekcjach techniki. Otrzymuje różne odpowiedzi, w tym sugestie, aby narysować własną wersję rysunku i przesłać ją do oceny. Wskazano, że jego pierwotne rzuty prostokątne są błędne, a niezgodności w widokach mogą być przyczyną niskiej oceny. Użytkownik przedstawia swoją wizję rysunku, a na końcu dziękuje za pomoc i informuje, że poradzi sobie samodzielnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA