logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak sygnału HDMI między komputerem a telewizorem LG 32LC41 - co robić?

sylwiia1985 10 Maj 2011 16:22 15625 14
  • #1 9491940
    sylwiia1985
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam do tej pory wszystko bylo ok az nagle przestalo dzialac polaczenie komputera z telewizorem przez hdmi.nie dziala przez 2 wejscia hdmi w tv i na 2 roznych kablach dobrej jakosci,a jeszcze telewizor zanim sie wlaczy zapala sie kilkakrotnie zielona lampka i po jakims czasie sie wlacza
  • #2 9493427
    dper15
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    A podłączałeś kabel HDMI przy uruchomionym telewizorze? Bo jeśli tak to mogłeś tym spalić wejście/wejścia HDMI lub całą płytę tv.
    Może aktualizowałeś sterownik od grafiki i ustawienia sie posypały.
  • #3 9493645
    sylwiia1985
    Poziom 10  
    nic nie robilam kabel tam tkwil od ponad roku:)zadnych sterow grafiki obecnie,jedynie oryginalne z plyty przy formacie okolo 2 miesiace temu
  • #4 9493675
    dper15
    Poziom 17  
    I od 2 miesięcy tak jest?a jaki masz system?
  • #5 9493814
    sylwiia1985
    Poziom 10  
    zrobilo sie tak 3 dni temu po wlaczeniu kompa jest ciagle brak sygnalu, system to win 7 oryginalny. komp dziala pod monitorem przez kabel rgb normalnie
  • #6 9493829
    dper15
    Poziom 17  
    Możliwe jest ze aktualizacja sama sie pobrała bo ostatnio nvidia wydała update i był w windows update.
    A testowałeś na innym kablu?
  • #7 9493865
    PeteSh
    Poziom 30  
    Ocena: 71
    To notebook czy desktop? Podłączałeś inne urządzenie pod porty HDMI w TV? Masz możliwość podłączenia kompa do innego odbiornika?
  • #8 9494057
    sylwiia1985
    Poziom 10  
    To komputer stacjonarny,sprawdzane na 2 kablach,nie mam innego sprzetu w domu z hdmi.aktulizacja raczej nie mogla sie pobrac bo na tym kompie nie mam neta,tylko jak potrzebuje to uzywam orange internet.Kurde musialabym sprawdzic na innym telewizorze lub monitorze z hdmi
  • #9 9494641
    PeteSh
    Poziom 30  
    Ten komputer był na stałe podłączony do telewizora kablem HDMI, czy też kabelek był podłączony okazjonalnie od czasu do czasu gdy był potrzebny?
    W pierwszym przypadku... gdy TV nie był używany, to na PC był przełączany pulpit w tryb jednego monitora za pomocą oprogramowania/kombinacji klawiszy? W drugim przypadku istnieje większe ryzyko przepięcia podczas podłączania i w konsekwencji spalenia portu, szczególnie jeśli oba urządzenia były zasilane z innego gniazdka ściennego.
    Jaki to model telewizora?
  • #10 9495992
    sylwiia1985
    Poziom 10  
    Kabel byl na stale,nie musialam zadnymi klawiszami nic wlaczac tylko na pilocie hdmi,model telewizora Lg 32LC41,to w takim wypadku zepsulo sie wejscie hdmi w kompie??
  • #11 9496430
    PeteSh
    Poziom 30  
    Wypróbuj różne kombinacje trybów pracy zewnętrznego wyświetlacza (naciskając Klawisz Windows + P). Napisz jakie są efekty. Czy słychać dźwięk wykrycia urządzenia przy podłączeniu TV?
  • #12 9496460
    dr.master
    Poziom 39  
    Ocena: 918
    Podstawową informacją jaką powinieneś podać to to czy komputer w ogóle widzi zewnętrzny monitor jakim jest telewizor.
    W Windowsie 7 jest to uproszczone do minimum.
    Klikasz prawym klawiszem na pulpicie, następnie rozdzielczość ekranu i po prawej stronie masz przycisk wykryj.
    Następnie ustawiasz pokaż na 2 monitorach to samo (zdublowanie) i sprawdzasz w menedżerze urządzeń czy pojawił się nowy monitor.
    Jeśli tak to już tylko kwestia ustawień (między innymi telewizora).
    W opcjach telewizorach powinieneś mieć coś takiego jak sterowanie HDMI i jeśli wybierzesz opcję tak(wyszukaj/znajdź) powinno pojawić się okienko z komunikatem że wyszukuje źródła sygnału (komputera). Następnie powinieneś ujrzeć swój komputer i zaakceptować połączenie.
  • #13 9497037
    sylwiia1985
    Poziom 10  
    no dobra do tej pory dzialalo a jak mam teraz to ustwic nawet jak jest brak sygnalu, w telewizorze jest ustawione wszystko dobrze,i komputer widzial monitor jako telewizor
  • #14 10625928
    ravmar
    Poziom 22  
    Ocena: 74
    czy problem został rozwiązany? ponieważ mam ten sam kłopot ;/ Co ciekawe problem pojawił się podczas przeglądania zdjęć na TV. Telewizor nagle padł, zrestartowałem wszystko jeszcze raz i działało przez kilka minut po chwili znowu to samo. Teraz już kaplica. Aktualizowałem sterowniki, bawię się w ustawieniach i nic. Dwa różne kable, dwa różne wejścia HDMI w TV
  • #15 10649358
    jzpzs
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Cześć! Podłączam się do wątku. Tydzień temu wystąpił u mnie ten sam problem. Mam kompa na płytce Asrock a330ION na stałe podłączonego do TV LCD Samsunga kabelkiem i przez złącze hdmi. Wszystko było super, aż przestało działać ale co dziwne nie do końca. Do tej pory przy starcie kompa obraz pojawiał się od razu czyli od startu biosu. Teraz obrazu nie ma wogole z tego łącza chyba, że ustawie sterowniki z Win 7 (nie nvidii) . Zainstalowałem od nowa system i zauważyłem, że przy sterach windowsa hdmi zaczyna działać ale tylko wtedy gdy wyjmę i ponownie wsadzę kabel przy uruchomionym systemie. Trochę to niewygodne zwłaszcza że przy zainstalowaniu dedykowanych sterowników do płyty lub oryginalnych nvidii hdmi w ogóle przestaje działać. Płytę mam na gwarancji i nie wiem co się stało i czy to uszkodzenie czy inna przyczyna niepodlegająca gwarancji. Dodam, że przeinstalowałem Bioz aby się upewnić, że z nim wszystko w porządku. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. Pozdrawiam!

Jednak chyba uwalone HDMI. Nawet kiedy uda mi się uzyskać obraz to system nie rozpoznaje monitora tak jak to było wcześniej, nie mogę ustawić rozdzielczości większej niż 1280 x 728 i brak jest dźwięku. Brakuje mi pomysłu co mogło się innego stać bo sprawdzałem na różnych kablach i podłączałem drugi komp (laptop) i wygląda że wina jest po stronie płyty głównej.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z brakiem sygnału HDMI między komputerem stacjonarnym a telewizorem LG 32LC41. Po długim czasie działania połączenia, nagle przestało ono funkcjonować, mimo użycia dwóch różnych kabli HDMI i dwóch portów w telewizorze. Komputer działa poprawnie z monitorem przez kabel RGB. Użytkownicy sugerują sprawdzenie ustawień systemu Windows 7, aktualizacji sterowników graficznych, a także testowanie połączenia z innym telewizorem lub monitorem. Istnieje możliwość uszkodzenia portu HDMI w komputerze lub telewizorze. Wskazówki obejmują również użycie kombinacji klawiszy Windows + P do zmiany trybów wyświetlania oraz sprawdzenie, czy telewizor wykrywa urządzenie po podłączeniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA