logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór lustrzanki do 700 zł - Sony A200 czy inne modele?

arokrosno1 10 Maj 2011 16:58 4051 11
REKLAMA
  • #1 9492041
    arokrosno1
    Poziom 9  
    Witam . Mam pytanie jaki wybrać aparat cyfrowy lustrzankę do kwoty 700zl? Myślałem o Sony a200 ? Jakie inne macie propozycje?
  • REKLAMA
  • #2 9492639
    czuga
    Poziom 23  
    Ocena: 38
    Masz na mysl uzywany czy nowy?

Poszukaj na forach co oferuja na sprzedaz w tej kwocie inni (Sony - www.klubkm.pl, forum.nikoniarze.pl i canonboard) to cos wybierzemy.
  • #3 9493030
    arokrosno1
    Poziom 9  
    Oczywiscie uzywany. Za nowy za taka cenęto by byl cudt rafic
  • #4 9495577
    czuga
    Poziom 23  
    Ocena: 38
    Nie znam cen uzywek z Canona i Nikona. Z Sony w tej cenie bedzie to tylko wlasnie A200. Z Canona byc moze jakis EOS-350D moze 400D.
  • REKLAMA
  • #5 9623294
    tomek033
    Poziom 11  
    Byłoby lepiej ustalić sobie raczej jakiś próg jakościowy, a następnie poszukać sprzętu w odpowiednim "wieku". W przeciwnym razie kupisz coś stosunkowo nowego, ale takiego sobie. Z drugiej strony może lepsze i nowsze. Z urządzeniami cyfrowymi jest tak, że musisz mieć spore zaufanie, bo zawsze mogą mieć jakąś ukrytą wadę i wtedy nawet aparat za 700 zł wyjdzie bardzo drogo, bo może być do wyrzucenia.

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 9633790
    ckbasket
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Olympus e-510
  • #7 9637164
    Rafeind
    Poziom 10  
    Czyli poszukujesz samego body?
    Jeżeli tak, to polecam Nikona D80 ;) (jak dobrze poszukasz np. na ebayu to coś znajdziesz ;))
    Jeżeli jednak chcesz się zmieścić z jakimś obiektywem to odpowiedni będzie EOS 350D
  • #8 9637276
    cebu102
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Jeżeli nastawiasz się na lustrzankę, to proponuję jedynie Canona lub Nikona - to dwie firmy, które tak na prawdę wyznaczają trendy w konstrukcji cyfrowych aparatów fotograficznych. Ja osobiście fotografuję Canonem ale równie dobre mam zdanie o Nikonie. Po prostu mam spory zestaw Canona i przejście na Nikona to byłaby zamiana bardzo dobrego na bardzo dobry, więc na pewno nie przejdę ;). Canon jest bardziej ergonomiczny od Sony, lepiej leży w dłoni. Po dojściu do wprawy, wiele podstawowych funkcji można obsłużyć jedną dłonią. Ma lepszą matrycę (i nie daj się zwieźć ilością pikseli). Za tą cenę na pewno znajdziesz jakiegoś EOSa 400D
  • #9 9647967
    D214d3k
    Poziom 39  
    Ocena: 629
    Ja też fotografuję Canonem ale nie brzydzę się lustrzankami innych firm. Bardzo podoba mi się Olympus 4/3 i taką właśnie lustrzankę polecam. Jednak posiadając taką sumę pewno kupiłbym aparat pomostowy fuji s9600 lub superzooma Olympusa ze względu na gwarancję. Ewentualnie przemyślał bym zakup na raty Nikona D3000 lub Canon EOS 1000D.
  • REKLAMA
  • #10 9648243
    cebu102
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    W pełni się zgadzam, zwłaszcza z ostatnim zdaniem :). Canon EOS 1000D, to lustrzanka, którą poleciłem mojej córce, która rozpoczyna swoją przygodę z fotografią. Nie jestem jednak pewien, czy za taką cenę znajdzie się zestaw (body + kitowy obiektyw ze stabilizacją). Co do marki, dalej trwam na swoim: Canon albo Nikon :)
  • #11 9648905
    D214d3k
    Poziom 39  
    Ocena: 629
    Nie było mowy o stabilizacji :). Wiadomo, że Canon i Nikon to firmy które robią sprzęt zawodowy i jeśli ma się kasę można kupować i obiektywy w cenie nowego auta średniej klasy :). Jednak Sony ma zalety. Po pierwsze sieć dystrybucji. W moim powiatowym mieście mam dostęp od ręki do kilku puszek, kilku obiektywów i kilkudziesięciu akcesoriów. Innych lustrzanek brak. Druga zaleta Sony to to, że najnowszych rozwiązań nie musi rezerwować dla sprzętu pro i semi pro bo pierwszego nie ma a drugiego prawie nie ma. Canon i Nikon nie może włożyć wszystkich nowych rozwiązań do puszki za 2 000 bo nikt mu nie kupi tej za 10 000 czy 20 000. Prosta lustrzanka Sony może mieć odchylany wyświetlacz i bezprzewodowe sterowanie lampami bo to nie szkodzi sprzedaży droższych modeli. Wydałem na zestaw Canona kilkanaście tysięcy i nie mam żadnego z tych 2 udogodnień.
    Reasumując Sony dla wygodnej obsługi i dla lubiących gadżety może być.
  • #12 9650476
    kolokat
    Poziom 26  
    Ocena: 30
    Weź Nikona.
    D80 lub D70/s

Będziesz naprawdę zadowolony,
    Patrz też na liczbę klapnięć lustrem, co by nie kupować z jakąś zjechaną migawką.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje lustrzanki cyfrowej do 700 zł, rozważając model Sony A200. W dyskusji podkreślono, że w tej cenie można znaleźć używane aparaty, a inne rekomendacje obejmują Canon EOS 350D, 400D, Nikon D80, D70/s oraz Olympus E-510. Użytkownicy zwracają uwagę na jakość sprzętu, liczbę klapnięć migawki oraz ergonomię, sugerując, że Canon i Nikon dominują w tej kategorii. Wskazano również na zalety Sony, takie jak dostępność akcesoriów i nowoczesne rozwiązania w tańszych modelach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA