logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nissan Primera 2001, 1.6E, pasek czy łancuszek rozrządu ?

papullus 10 Maj 2011 21:42 7923 7
REKLAMA
  • #1 9493232
    papullus
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Witam

Jestem nowym użytkownikiem forum, nowym kierowcą i świeżo upieczonym właścicielem 10letniego Nissana Primery 1.6E (2001r).

Chciałem Was poprosić o pomoc w określeniu czy ten samochód ma pasek czy łańcuszek rozrządu. Z tego co się dowiedziałem uszkodzenie paska może mieć przykre konsekwencje. Nie jestem w stanie stwierdzić kiedy był ostatnio wymieniany więc trzeba by zrobić. Cały problem znika jeśli jest to łańcuszek.

Czy mogę też Was prosić o porady co należałoby wymienić w 10letnim samochodzie tego typu aby wydłużyć jego żywotność i zwiększyć komfort użytkowania ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9493448
    KMal
    Poziom 34  
    Ocena: 1434
    Witam
    Tu akurat jest łańcuch rozrządu, a to, że uważasz cyt. <Cały problem znika jeśli jest to łańcuszek>, to jesteś w wielkim błędzie. Popatrz np. tu: http://www.chcekupicauto.pl/nissan-primera-16-16v-100km-1997-12831/
    Od siebie Ci powiem, że kiedyś miałem Sierre 2.0 DOHC i panowie na EuroCar też mi powiedzieli, że nie wymienia się, aż po 90 tyś. urwał się.
    Co należy zrobić po 10 latach - to popatrz do zał:
    Załączniki:
    • Okresy konserwacji_NISSAN Primera _1.6- 2000 do 2001.pdf (44.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 9493738
    jarciu11
    Poziom 19  
    Ocena: 97
    wcisne swoje 3 grosze. łancuch jest dużo trwalszy niz pasek i wymienia się go gdy zaczynają dobiegac z okolic rozrządu niepokojace dzwieki..(tak uwazam ja) akurat na nissanie mam najwieksze doświadczenie za młodu bawiłem sie silnikami sr20.. sam nakręciłem ponad 300 tysi i do łancucha nie zaglądałem.. w p10 raczej się nie zdażały peknięcia moze sporadycznie ty masz juz zapewne p11-114 wiec materiały nie są juz te same .. moja rada jesli nic tam nie dzwoni to nie ruszaj..
  • REKLAMA
  • #4 9494129
    papullus
    Poziom 9  
    Dziękuję za szybkie odpowiedzi !

Wszystko działa gładko, tylko z przodu dobiegają do mnie po 2-3 stuknięcia w momencie gdy w trakcie jazdy wcisnę z luźnego pedał gazu albo puszczę pedał gazu do pełnego luzu. Wczoraj dopiero zauważyłem te hałasy.
    Sprawdzałem z kolegą bardziej obeznanym na samochodach w momencie gdy samochód stał na parkingu, dodawałem gazu i puszczałem i nie było problemu, gdy jednak samochód jest w trakcie ruchu to coś tam stuka :/.
    Za tydzień muszę przemierzyć 1000km i chodź samochód wg sprzedawcy przeszedł przegląd bez zarzutu to wiadomo że to nic nie znaczy i boję się że mogę nie dojechać. Czy ktoś z Was spotkał się już z taką usterką ?
  • Pomocny post
    #5 9498873
    jarciu11
    Poziom 19  
    Ocena: 97
    te stukniecia może z zawieszenia, ukladu napedowego. badz poduszki zespolu napędowego.
  • #6 9589395
    nobange
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    To są stuknięcia czy raczej szarpnięcia całym autem? U mnie w Primerze są szarpnięcia w tych samych sytuacjach. Niestety jeszcze nie wiem co to jest. Jeśli stuka to mogą być przeguby wewnętrzne.
  • REKLAMA
  • #7 9589893
    papullus
    Poziom 9  
    Nie, nie szarpie, tylko stuka. Znajomy mechanik mówi żeby się tym nie przejmować, to staram się to ignorować :)
  • #8 9591791
    nobange
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Znam takich mechaników: "Jeździć, póki się nie rozleci, wtedy przyjechać to wymienimy." Jedno się rozleci a przy okazji rozwali 3 inne części i dodatkowo będziesz stał gdzieś na trasie i wzywał lawetę. Jeśli coś nawala, zwłaszcza układ napędowy (a na to wygląda) - zrób to a autko odwdzięczy ci się bezawaryjną pracą.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik forum pyta, czy Nissan Primera 1.6E z 2001 roku ma pasek czy łańcuszek rozrządu. Odpowiedzi wskazują, że model ten jest wyposażony w łańcuszek, który jest bardziej trwały niż pasek, a wymienia się go tylko w przypadku niepokojących dźwięków. Użytkownik zgłasza również problemy z stukami w trakcie jazdy, które mogą pochodzić z zawieszenia lub układu napędowego. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, aby nie ignorować tych objawów, ponieważ mogą prowadzić do poważniejszych usterek.
REKLAMA