logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fujitsu AMILO M3438G -nie wykrywa dysku w Windows XP

asgaard 13 Maj 2011 20:32 4529 7
REKLAMA
  • #1 9502511
    asgaard
    Poziom 12  
    Ocena: 31
    Witam
    Na stole Fujitsu AMILO M3438G. W BIOSI-e nie ma żadnej opcji aby zmienić wykrywanie dysku twardego i nawet nie widać czy go wykrywa (przetestowane w przypadku 60GB i 100GB). W Windowsie XP SP3 nie widzi dysku twardego przy próbie instalacji natomiast w przypadku Linux-a Ubuntu wykrywa dysk i można zainstalować OS (mam na myśli Linuxa). Czy trzeba ustawić zworką aby wykrywał dysk?
    Dziękuję
  • REKLAMA
  • #2 9502565
    rci
    Poziom 16  
    Ocena: 21
    Powodem pewnie jest dysk SATA, który wymaga dodatkowych driverów.Podczas instalacji XP wciskasz f6 i wrzucasz drivery. Temat wielokrotnie poruszany na forum, użyj wyszukiwarki.
  • REKLAMA
  • #3 9502591
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 9502794
    asgaard
    Poziom 12  
    Mam płytę zarówno z XP SP3 (z Intel SATA) jak i Home Edition. W obu przypadkach po wciśnięciu F6 prosi o dyskietkę ze sterownikami, ale takowej nie mam i po chwili wyświetla komunikat, że albo ESC to cancel loading OEM drivers lub F3 to quit setup. Jak wybieram ESC to wyświetla komunikat, że nie może załadować sterowników dla nośników stałych i Currently, Setup will load support for the following mass storage device(s)

none
    Czy macie jakieś inne propozycje?
  • REKLAMA
  • #6 9502917
    asgaard
    Poziom 12  
    rci napisał:
    A masz w ogóle FDD?
    Drivery masz tu, wystarczy wpisać M3438G http://pl.fujitsu.com/support/downloads.html

Gdzieś mam, ale nie wiem czy jest na USB a po drugie nie mam żadnej dyskietki. Czy mogę to uruchomić z pendrive?
    A czy mogę dograć do istniejącej wersji XP sterowniki SATA ze stronki Fujitsu?

Tutaj znalazłem rozwiązanie : http://www.amilo-forum.com/topic,26,-Installation-of-Windows-XP-Home-Pro-PE-FAQs.html#45

Dziękuję wszystkim za pomoc.
    Proszę o zamknięcie tematu
  • REKLAMA
  • #7 9502940
    rci
    Poziom 16  
    Ocena: 21
    Najprościej będzie zgrać drivery SATA na dyskietkę i podczas instalacji je wrzucić. Jeżeli nie będziesz miała swojego to pożycz, bo żeby wrzucić z pena, to zbyt wiele kombinacji ,ale możesz szukać na forum. Tyle mogę pomóc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z laptopem Fujitsu AMILO M3438G, który nie wykrywa dysku twardego podczas instalacji systemu Windows XP SP3, mimo że dysk jest widoczny w systemie Linux Ubuntu. W BIOSie nie ma opcji zmiany ustawień wykrywania dysku. Użytkownicy sugerują, że problem może wynikać z braku sterowników SATA, które są wymagane do instalacji XP. Wskazówki obejmują użycie dyskietki z odpowiednimi sterownikami, które można pobrać ze strony Fujitsu, oraz możliwość uruchomienia instalacji z pendrive'a, chociaż to wymaga dodatkowych kroków. Użytkownik znalazł rozwiązanie na forum i zamknął temat.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA