logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór multimetru: DT9205L vs DT9208A - dźwiękowa informacja o ciągłości?

bush878 13 Maj 2011 22:46 5840 9
REKLAMA
  • #1 9503080
    bush878
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Witam,

Panowie, który będzie lepszy?

Ten:

DT9205L

czy ten:

DT9208A

Skłaniam się ku temu drugiemu, ale zależy mi na dźwiękowej informacji o ciągłości obwodu, czy ten takową posiada? Który według was jest lepszy?

A może coś lepszego w tej cenie?
  • REKLAMA
  • #2 9503451
    McMonster
    Poziom 32  
    Ocena: 57
    Miałem jakiś czas temu podobny problem i podobny budżet, ale mi takich mierników odradzono, bo pachną chińszczyzną (w negatywnym znaczeniu tego słowa). Chyba najczęściej polecany w trochę wyższej cenie jest M890G, ale tylko oryginalny (na alledrogo pełno jest podróbek, których sprzedający opisują je jako oryginalne). Ale ogólnie ciężko na tym forum o dobrą radę co do miernika dla hobbysty, każdy mówi co innego i to dosłownie o każdym mierniku w sensownej cenie są skrajne opinie. Szczególnie o miernikach UNI-T, który w "hobbystycznych" cenach ma duży wybór modeli. Ja ostatecznie zdecydowałem się dołożyć więcej i kupiłem UT70A, o którym jak dotąd złego słowa nie mogę powiedzieć.
  • REKLAMA
  • #4 9504754
    McMonster
    Poziom 32  
    Właśnie, o tym zapomniałem napisać, na forum istnieją dwie silne grupy, zwolennicy multimetrów z automatyczną zmianą zakresów i ręczną. Prawie w każdym takim wątku jedni z drugimi się spierają, które są lepsze. W tym wypadku więc też musisz samodzielnie podjąć decyzję, dodam tylko, że te z ręczną zmianą zakresów są zazwyczaj tańsze.
  • #5 9507808
    krzycho123
    Poziom 31  
    Ocena: 106
    Trzeba jeszcze dodać że sporo multimetrów automatycznych ma też ręczną zmianę zakresów pomiarowych.
  • REKLAMA
  • #6 9507846
    Atreyu Makiavel
    Poziom 34  
    Ocena: 318
    Dokładnie jak ten wyżej przeze mnie wskazany. Ktoś może ma pojęcie czy i gdzie taki można jeszcze kupić?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 9507934
    McMonster
    Poziom 32  
    Do około 100 złotych takiego chyba nie widziałem, a autor wątku chyba ma na myśli te tańsze multimetry.
  • #8 9511066
    Atreyu Makiavel
    Poziom 34  
    Ocena: 318
    Swojego czasu był kupiony na giełdzie za około 35 zł. Kolega gdzie się rozglądał?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #9 9522080
    mophus
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    Witam. Zależy do czego ci potrzebny? Posiadam DT9208A i jestem trochę rozczarowany. Mój przedmówca miał racje. To chińszczyzna. Po kilku użyciach popsuło mi się w nim gniazdo V+. Po rozebraniu w celu dolutowania ujrzałem płytkę zalaną chińskimi glutami i kilka części. Przycisk od odblokowania ekranu wypada(przynajmniej w moim modelu). Mój ma brzęczyk przy pomiarze ciągłości, ale musisz uważać, bo na allegro widziałem kilka mierników z logiem DT9208A a niektóre nie mają np przycisku hold, lub gniazdka są inaczej rozmieszczone.Jest kilka modeli a nazywają się tak samo. Pomiar prądu stałego w zakresie 20A przy wyniku 15A objawia się przykrym zapachem z wnętrza multimetru (Ale mierzy,bo przy 20 minutowym pomiarze 17,4A działa dalej).W minusowej temperaturze miernik zaniżał mi odczyt napięcia(nie pamiętam już ile-ok 5-7%).Jak zapomnisz go wyłączyć to po 8h rozładuje ci baterię :D Do domowo/garażowych zastosowań w zupełności ci wystarczy. Ja go kupiłem tylko dla tego że mój poprzedni(z jeszcze niższej półki) się popsuł, a wydawanie 100 czy 200zł po to, żeby raz na miesiąc coś zmierzyć uznałem za przesadę.Myślę że w tym przedziale cenowym kupisz tylko chiński sprzęt i wtedy jest trochę jak na loterii :D
  • #10 10435891
    RAINBOWBRIDGE
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    DT9208A kupiłem i się rozczarowałem,spalił się pomiar DC następnie naprawiłem i skalibrowałem - działa jak mój UNIT-T, i jestem zadowolony, bez kalibracji miernik pokazuje bezsensowne pomiary.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji porównano dwa multimetry: DT9205L i DT9208A, z naciskiem na funkcję dźwiękowej informacji o ciągłości obwodu. Użytkownicy wyrazili mieszane opinie na temat DT9208A, wskazując na jego niską jakość wykonania i problemy z niezawodnością, takie jak uszkodzenia gniazd i nieprecyzyjne pomiary. Z kolei DT9205L nie został szczegółowo omówiony, ale pojawiły się sugestie dotyczące alternatywnych modeli, takich jak M890G i UT70A, które są bardziej polecane w tej samej kategorii cenowej. Użytkownicy podkreślili również różnice między multimetrami automatycznymi a ręcznymi, sugerując, że te drugie są zazwyczaj tańsze, ale mogą oferować lepszą jakość.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA