logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Minolta Bizhub350 - czarny bęben i tło na kopiach

gandalf.s 16 Maj 2011 13:40 1561 7
REKLAMA
  • #1 9511822
    gandalf.s
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 25
    Witam.
    Kopiarka jak w temacie ma czarny bęben (obklejony proszkiem) i zrobił ok. 80 000, dev ok. 130 000 kopii tyle co maszyna. Zmieniałem wartość ACDC i nic nie pomogło. Powinien być wymieniony developer z bębnem, ale czy da się ustawić maszynę aby jeszcze trochę popracowała?
  • REKLAMA
  • #2 9512045
    okiec
    Poziom 18  
    Ocena: 27
    Przy takich przebiegach to wypadało by wymienić.
    Koszt nie jest aż tak duży więc warto zainwestować.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 9512744
    jachu_p
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Możesz spróbować zrobić ponownie inicjalizacje developera najpierw kasując liczniki bębna. Jak nie pomoże to zacznij od wymiany samego developera bębny zazwyczaj wytrzymują dwa życia.
  • #4 9536778
    gandalf.s
    Developera jest trochę na dnie a na bębnie jest wytarta warstwa (na górze kopii odwzorowanie wytartego bębna) - szerokości ok. 4 mm. Wytarła to listwa czyszcząca. Czy macie teorię na wycieranie bębna - miałem w kilku maszynach.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 9536873
    jachu_p
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Żeby listwa wytarła bęben to w tej maszynie się jeszcze nie spotkałem. Zdarzało się że przez wytarty dystans (to czarne plastikowe kółko) na wałku magnetyczny bęben wyrywał uszczelniacz jednocześnie się uszkadzając. Efektem tego była brudna krawędź kopii czasami nawet tak do centymetra.
    Jak developera jest tylko trochę na dnie to pozostaje jedynie wymiana na nowy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 9537655
    okiec
    Poziom 18  
    Ocena: 27
    Ja przy każdej wymianie developera wymieniam rolki dystansowe i uszczelniacze.Koszt znikomy a problem z wytartym bębnem, zrywaniem uszczelniaczy a co za tym idzie wysypywanie developera do maszyny znika.
    Więcej roboty przy wymianie ale później jest spokój.
  • Pomocny post
    #7 9537730
    gltom
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    unit po 130tys to szrot - kup nowy za 400netto i problem z glowy bo tak to sie tylko narobisz i najezdzisz do tego sprzetu a na koncu kupisz nowy unit wiec warto to zrobic wczesniej :)
  • #8 9742658
    gandalf.s
    Wszystkim dzięki za sugestie.

Wymieniłem dystanse, uszczelnienia i dałem inną nową listwę wraz z opc. Śmiga aż miło.

Szkoda czasu na regenerację... w innych modelach (wolniejszych) regeneracje były bez problemu.

Będę wymieniał na oryginały.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Kopiarka Minolta Bizhub 350 z przebiegiem 80 000 kopii i deweloperem 130 000 kopii wykazuje problemy z czarnym bębnem, który jest obklejony proszkiem. Użytkownik próbował zmienić wartość ACDC, ale to nie przyniosło efektów. W odpowiedziach zasugerowano wymianę developera oraz bębna, a także inicjalizację developera po skasowaniu liczników. Wymiana dystansów, uszczelniaczy i listwy czyszczącej okazała się skuteczna, co poprawiło jakość kopii. Wskazano również, że regeneracja w tym modelu nie jest opłacalna, a lepszym rozwiązaniem jest zakup nowej jednostki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA