Proszę bardzo specjalnie dla Ciebie wygrzebałem starą n70 z uszkodzoną ścieżką, idącą od włącznika pod układ RETU do kuli E12. Ścieżka idzie w głąb płyty wiec nigdzie nie można było zrobić krosa, dlatego trzeba było dorobić przejście. Tutaj zarazem przedstawiam przykład jak można zrobić obejście dla urwanego pada.
Po pierwsze wylutowujemy układ pod którym urwaliśmy ścieżkę, następnie stawiamy na nim kule. Kolejnym etapem jest przylutowanie druta który będzie służył jako obejście ścieżki. Drucik na jego końcu lekko cynujemy, potem rozgrzewamy hotem postawione kule na układzie i wtykamy w odpowiednią kule ocynowany drucik, wymaga to trochę wprawy i precyzji ale jest to do zrobienia

. Po wykonaniu tych czynności wygląda to mniej więcej tak:
Następną czynnością jest wlutowanie układu tak samo jak to zazwyczaj bywa bez naszej dorabianej ścieżki, należy jednak pamiętać aby układ ustawić jak najbardziej precyzyjnie żeby nam się za bardzo nie poruszył i nie przesuną nam drucik. Najlepiej wlutowywać go dość małym wydmuchu. Po wlutowaniu oklejamy płytę jakąś izolacją, użyłem druta izolowanego wiec nie powinien zwierać ale dla dodatkowej ochrony okleiłem płytę kapton tape'm. Koniec drucika wlutowujemy tam dzie powinna iść ta ścieżka wg. schematu w moim przypadku był to włącznik. Po całej operacji wygląda to mniej więcej tak:
Nie wygląda to tak pięknie jak powinno być zrobione bo robiłem na szybko ale chciałem pokazać zasadę działania.
Pozdrawiam
Jubi20