logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić wyrwane ścieżki na tahvo w Nokia 6300?

mryoyo 17 Maj 2011 16:21 2398 4
REKLAMA
  • #1 9516091
    mryoyo
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Dostałem nokie 6300 telefon nie ładował podniosłem tahvo które było już wcześniej grzane ( nie przeze mnie) i zauważyłem że są wyrwane 3 ścieżki które zaznaczyłem na foto jest możliwość naprawienia tego ?

Jak naprawić wyrwane ścieżki na tahvo w Nokia 6300?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9516542
    jubi20
    Poziom 26  
    Ocena: 10
    C2 idzie pod Rap wiec będzie ciężko zrobić przejście, J9 i K10 obsługa USB, bez nich telefon powinien działać. Możesz próbować lutować się do kul, ale zastanów się czy opłaca się bawić w naprawę takiego uszkodzenia. Ścieżka od C2 idzie pewnie w głąb płyty możesz spróbować lekko rozdrapać pad, jeżeli uda Ci się dostrzec scieżke to jest szansa że kula złapie połączenie. Gdzieś na elektrodzie była opisana ta metoda naprawy padów. Dla mnie to strata czasu, chyba że kasa za naprawę będzie adekwatna do czasu spędzonego nad naprawą.
  • REKLAMA
  • #3 9521703
    jubi20
    Poziom 26  
    Proszę bardzo specjalnie dla Ciebie wygrzebałem starą n70 z uszkodzoną ścieżką, idącą od włącznika pod układ RETU do kuli E12. Ścieżka idzie w głąb płyty wiec nigdzie nie można było zrobić krosa, dlatego trzeba było dorobić przejście. Tutaj zarazem przedstawiam przykład jak można zrobić obejście dla urwanego pada.

Po pierwsze wylutowujemy układ pod którym urwaliśmy ścieżkę, następnie stawiamy na nim kule. Kolejnym etapem jest przylutowanie druta który będzie służył jako obejście ścieżki. Drucik na jego końcu lekko cynujemy, potem rozgrzewamy hotem postawione kule na układzie i wtykamy w odpowiednią kule ocynowany drucik, wymaga to trochę wprawy i precyzji ale jest to do zrobienia :). Po wykonaniu tych czynności wygląda to mniej więcej tak:

Jak naprawić wyrwane ścieżki na tahvo w Nokia 6300? Jak naprawić wyrwane ścieżki na tahvo w Nokia 6300?

Następną czynnością jest wlutowanie układu tak samo jak to zazwyczaj bywa bez naszej dorabianej ścieżki, należy jednak pamiętać aby układ ustawić jak najbardziej precyzyjnie żeby nam się za bardzo nie poruszył i nie przesuną nam drucik. Najlepiej wlutowywać go dość małym wydmuchu. Po wlutowaniu oklejamy płytę jakąś izolacją, użyłem druta izolowanego wiec nie powinien zwierać ale dla dodatkowej ochrony okleiłem płytę kapton tape'm. Koniec drucika wlutowujemy tam dzie powinna iść ta ścieżka wg. schematu w moim przypadku był to włącznik. Po całej operacji wygląda to mniej więcej tak:

Jak naprawić wyrwane ścieżki na tahvo w Nokia 6300? Jak naprawić wyrwane ścieżki na tahvo w Nokia 6300?

Nie wygląda to tak pięknie jak powinno być zrobione bo robiłem na szybko ale chciałem pokazać zasadę działania.

Pozdrawiam
    Jubi20
  • REKLAMA
  • #4 9523883
    mryoyo
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Serdeczne dzięki "jubi20" jakbyś mógł mi jeszcze podać gdzie mam wlutować koniec drucika to byłbym wdzięczny bo nie orientuje się jeszcze dobrze w schematach a nie chce pomylić.
  • #5 9525477
    jubi20
    Poziom 26  
    Tylko pod kule W10 pod Rapem, w tym przypadku operacja raczej mało wykonalna dla doświadczonego serwisanta, a dla początkującego to raczej nie wykonalne, ale możesz próbować. Powodzenia ;].

Pozdr
REKLAMA