logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Magia Mac'a -czy warto zakupić laptop spod znaku jabłuszka?

tomaszdarwin 17 Maj 2011 19:26 1680 7
REKLAMA
  • #1 9516741
    tomaszdarwin
    Poziom 9  
    Mama laptopa od dwóch lat - zapłaciłem prawie trzy koła - niestety nie jest w stanie udźwignąć wymagań gier nowych, a nawet sprzed kilku lat; oto parametry:
    Komputer:
    System operacyjny Microsoft Windows Vista Home Edition
    Dodatek service pack systemu operacyjnego Service Pack 1
    DirectX 4.09.00.0904 (DirectX 9.0c)
    Nazwa komputera ASUS-PC
    Nazwa użytkownika asus

Płyta główna:
    Typ procesora Intel Pentium III Xeon, 2000 MHz (8 x 250)
    Nazwa płyty głównej Nieznane
    Mikroukład płyty głównej Nieznane
    Pamięć fizyczna 3584 MB
    Typ BIOS'u AMI (04/16/09)

Ekran:
    Karta wideo GeForce G102M
    Karta wideo GeForce G102M
    Monitor Rodzajowy monitor PnP [NoDB]

Multimedia:
    Karta dźwiękowa Speakers (Realtek High Definiti

Magazyn:
    Kontroler IDE NVIDIA nForce Serial ATA Controller
    Kontroler SCSI/RAID ABS2KOF6 IDE Controller
    Kontroler SCSI/RAID Inicjator iSCSI firmy Microsoft
    Dysk fizyczny Hitachi HTS543225L9A SCSI Disk Device (232 GB)
    Napęd dysków optycznych EBYPAF O9AVG9ENOX6 SCSI CdRom Device
    Napęd dysków optycznych Slimtype DVD A DS8A5SH

Przymierzam się do zakupu sprzętu - znajomy zachwala laptopy firm Apple. Mam pewne obawy - inny system operacyjny, drogie to a nie wiem czy to się kalkuluje - strona producenta zapewnia o najlepszej wydajności itd. Czy wg Was produkty spod znaku jabłuszka to jedna z tych rzeczy, które są droższe ale na lata czy tylko wydumana ekstrawagancja?
  • REKLAMA
  • #2 9516922
    daavid117
    Poziom 42  
    Ocena: 167
    I chciałbyś grać na Mac'u? Gratuluję. Na laptopa jako takiego do grania to trzeba wydać minimum 6000zł. Mac jest ładnie wykonany, ma genialny design, jakościowo również stoi wysoko, ale na tym kończą się jego zalety. Sprzętowo stoi raczej dość średnio (choć na Mac OSX z pewnością to wystarcza). Dlatego moim zdaniem jeśli chcesz mieć coś mocnego i jakościowo bardzo dobrego to kup jakiegoś drogiego Dell'a, ASUS'a czy Toshiba.
  • REKLAMA
  • #3 9516933
    tomaszdarwin
    Poziom 9  
    Nie ma czego gratulować - nie wiem, to pytam, tak? Czyli cena nie jest w tym przypadku adekwatna do wydajności?
  • #4 9516957
    daavid117
    Poziom 42  
    Rozumiem. Zależy jak na to patrzeć, bo Mac posiada zupełnie inny system, który tak jak Linux nie służy do grania. Tak więc wydajności jako takiej się porównać nie da. Przykładowo Mac z procesorem C2D może działać szybciej i sprawniej niż PC z procesorem i5 i Win7 na pokładzie. W grach jednak to się już równoważy więc jeśli na tym Ci zależy to porównaj Mac'i do innych komputerów sprzętowo (procesor w procesor, RAM w RAM itd.). Wtedy widać, że za ten sam sprzęt płacisz przykładowo nawet dwukrotnie więcej.
  • REKLAMA
  • #5 9516982
    tomaszdarwin
    Poziom 9  
    A... To była taka pobieżna rozmowa z kumplem typu - kup mac'a - o wiele wydajniejszy niż reszta sprzętu z Windowsem na pokładzie i będziesz zadowolony przez lata - stąd mój temat. Czyli nie ma siły, żeby laptop Apple spełniał moje zapotrzebowanie.
    Em - do 4 kółek co możesz polecić? Czy lepiej stacjonarkę? Kiedyś był taki przeskok, że za tą samą cenę co laptop można było kupić stacjonarnego kompa o 2 x lepszych parametrach - jak jest teraz?
  • REKLAMA
  • #6 9517000
    Qba-da-Intrepid
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    "strona producenta zapewnia o najlepszej wydajności"
    :D
    Do multimediow, do grafiki, muzyki (nawet zawodowo) - jak najbardziej polecam.
    Do gier (mimo istnienia odpowiednikow na Mac, np. na steam) - nie, bo placisz za wiecej (2 razy, czasem nawet jeszcze wiecej) za wolniejszy sprzet.

Jesli nie potrzebujesz laptopa, kup PeCeta, bedzie szybszy od laptokow i tanszy. Jesli koniecznie musi byc to laptok, wez Asusa/MSI/Acera/etc., byle nie Maca, bo przeplacisz.
    Jest jeszcze trzecia mozliwosc - zainstalowanie OS'a od Apple na laptopie/desktopie, z tym ze trzeba sie liczyc z faktem, ze nie masz gwarancji dzialania wszystkich urzadzen i troche trzeba sie nabawic, zeby to wszystko zaczelo dzialac ;)
  • #7 9517003
    daavid117
    Poziom 42  
    Nadal tak jest. Nic się w tej kwestii nie zmieniło. Za 6tys złotych masz laptopa do gier - takiego w miarę. Za 4tys złotych masz naprawdę potężną, stacjonarną maszynę do gier. Jeśli chcesz porady w kwestii nowego sprzętu to załóż odpowiedni temat.
  • #8 9517018
    tomaszdarwin
    Poziom 9  
    daavid117 napisał:
    Nadal tak jest. Nic się w tej kwestii nie zmieniło. Za 6tys złotych masz laptopa do gier - takiego w miarę. Za 4tys złotych masz naprawdę potężną, stacjonarną maszynę do gier. Jeśli chcesz porady w kwestii nowego sprzętu to załóż odpowiedni temat.

Czekaj, czekaj - póki co chcę zobaczyć wypowiedzi innych w tej kwestii a Ty mi tu już z nowym tematem wykręcasz... ej - ale dzięki za info

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię zakupu laptopa Apple (Mac) w kontekście gier komputerowych. Użytkownik wskazuje, że jego obecny laptop z systemem Windows Vista i procesorem Intel Pentium III Xeon nie spełnia wymagań nowych gier. Odpowiedzi sugerują, że Mac, mimo wysokiej jakości wykonania i designu, nie jest odpowiedni do gier, a jego cena jest nieadekwatna do wydajności. Użytkownicy rekomendują zakup laptopów od producentów takich jak Dell, ASUS, Toshiba, lub stacjonarnych komputerów, które oferują lepszą wydajność w tej samej cenie. Wskazano również, że za 4 tys. zł można nabyć potężną stacjonarną maszynę do gier, a za 6 tys. zł laptopa do gier.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA