logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto zainstalować pełną wersję programu XP Lite? Opinie i doświadczenia

artur_b 10 Lis 2004 12:23 875 3
REKLAMA
  • #1 974978
    artur_b
    Poziom 11  
    Właśnie ściągnęłem pełną wersję tego programu. Strona producenta to www.litepc.com

Czy ktoś bawił się czymś takim? Co o tym myślicie? Warto tracić czas?
  • REKLAMA
  • #2 974996
    Zwierzak_PAH
    Poziom 29  
    Ocena: 262
    Jesli chcesz sie pobawic to czemu nie, zawsze mozesz sobie zrobic winde mniejszą. Program jest nawet ciekawy tylko czasem potrafił coś uwalić w polskich wersjach, ale nie dochodzilem czemu. Poprostu taka zabawka.
  • REKLAMA
  • #3 975051
    artur_b
    Poziom 11  
    Chodzi mi głównie o to, czy rzeczywiście system pracuje wyraźnie szybciej tak jak się chwalą i czy nie zauważyłeś jakiś problemów tego typu, że jakieś konkretne aplikacje nie chcę działać.
  • #4 975109
    Zwierzak_PAH
    Poziom 29  
    Ocena: 262
    Odchudzić system tym można to fakt, ale aby by byly tak znaczne rożnice w szybkości pracy to nie widzialem.
    Najlepsze efekty uzyskuje sie w prawidlowym ustaleniu pliku wymiany, powyłanczaniu usług tych ktore nie sa normalnie potrzebne, dbaniu aby nie bylo smieci w autostarcie, rejestrach. Wyłaczeniu odzyskiwania systemu (to na wlasne ryzyko).
    Wiele daje wylaczenie stylow XP, bo to w znacznym stopniu obciaza system.
    Jesli chce sie miec w miare szybki system to niestety trzeba pozbyc sie wszelkich wodotrysków. Nawet znaczenie ma ile mamy ikon na pulpicie, jaka tapete (choc nie zalecam zadnej) bo nawet jak damy malego jpg to i tak to syatem rozkompresuje do ramu i bedzie wiecej zajmować,
    W sumie o tym co zrobic to mozna by książke napisac.
    Nie nalezy ulegać tylko złudzeniom optycznym jakie daja automatyczne programy do optymalizacji. Bo często jest tak że okna otwieraja sie szybciej ale kosztem czegoś co siedzi w ramie i z wyprzedzeniem pobiera bibloteki itp.

Trudno jest optymalizowac system uniwersalnie, ja to robie w zaleznosci od zastosowań.

Jeśli nie znasz za bardzo systemu i co dokładnie robic to polecam ten program i jest jeszcze kilka innych, podobnych.

Tu daje linka do dobrej strony, jest tam troche artykułów ktore warto przeczytać:
    http://xp.net.pl/art.html
REKLAMA